Управлявай доходите си ефективно

Научи се да управляваш доходите си правилно и ефективно, и бъди сигурна, че никога няма да ти се наложи да искаш назаем!

 
 

Научи се да управляваш доходите си правилно и ефективно, и бъди сигурна, че никога няма да ти се наложи да искаш назаем!​

Искаш да пътуваш до различни страни, да живеш в готин апартамент и да караш колата на мечтите си... Но има един проблем - нямаш достатъчно пари за всички тези постижения. Как можеш да поправиш този неприятен факт?

9 милионери, които успехът връхлетя неочаквано, виж в галерията по-долу:

Галерия: 9 милионери, които успехът връхлетя неочаквано

Виж всички снимки

►►► Промени връзката си с парите и хвани влака на успеха

10 прости стъпки, които ще ти помогнат да планираш разходите си възможно най-ефективно:

1. Следи разходите си.

Ръчно или в специално приложение, но винаги ежедневно! Тази информация ще бъде полезна за изчисляване на основните разходи и ще ти помогне да идентифицираш нови области за спестяване.

2. Не харчи повече, отколкото си планирала.

Спонтанните покупки са сигурен начин да похарчиш повече от очакваното, както и да поставиш началото на финансовите си проблеми. Създай си правило да си правиш списъци с нещата, които трябва да си купиш - преди да отидеш в магазина, и помисл предварително за големите покупки (така можеш да намериш доста по-изгоден вариант за покупка предварително). По този начин винаги можеш да определиш размера на разходите и да коригираш списъка в съответствие с наличния бюджет. Ако е планирано правилно, ненужните разходи могат да бъдат избегнати.

3. Планирай бюджета си въз основа на реалните си доходи.

Вземи предвид само сумата, която ти е „под ръка“ за постоянно. Отчитането на ефимерните ти доходи (помощ от близки, възможни бонуси и т.н.) често води до липса на средства. Нека желанието да направиш дадена покупка, когато се появят допълнителни средства, да бъде приятна изненада, а не причина за сигурен заем.

4. Определяй бюджета си за кратко време.

Като начало нека не е месец, а седмица. Ако в рамките на една седмица не постигнеш планирания лимит, има смисъл да преразгледаш разходните позиции и да идентифицираш грешката, преди тя да доведе до сериозен преразход.

5. Приоритизирай задължителните разходи.

Когато планираш бюджета си, помисли за първостепенните разходи: храна, комуникационни услуги, транспорт и т.н. Полученият баланс е това, което можеш да похарчиш за удоволствие или например да инвестираш в нещо.

6. Плащай сметките си навреме и погасявай дългове си предварително.

Този очевиден момент се нарушава доста често и води не само до загуба на средства поради плащания на лихви, но и до възможността за получаване на заем в бъдеще поради лоша кредитна история. Създай си правило винаги да плащаш поне минималната вноска на заема/кредита навреме. В допълнение към финансовата дисциплина, ще укрепиш репутацията си и ще станеш "добре дошъл" клиент във всяка банка.

Какво казва зодията ти за твоята кариера, виж в галерията долу:

Галерия: Какво казва зодията ти за твоята кариера

Виж всички снимки

►►► Бъди по-богата за 30 дни (и то без много напъване)

7. Не забравяй за инфлацията.

Това се отнася за дългосрочното планиране. Например бюджетирането за новата календарна година. Също така не забравяй за „личната“ инфлация. Цената на чуждестранните стоки расте по-бързо от местните. Обърни внимание на нещата, които купуваш по-често, и ще разбереш приблизителния процент на личната си инфлация. Често той се различава значително от обявения.

8. Потърси печеливши решения.

Това „търсене“ наистина работи. Не винаги обаче стоките и услугите с надпис „изгодна оферта“ или „продажба“ са печеливши. Всичко, което трябва да знаеш в този случай, е първоначалната цена на продукта, както и внимателно да прочетеш бележките под линия и условията за покупка. 

via GIPHY

9. Научи се да използваш знанията си на практика.

Ако нямаш достатъчно опит във финансовия сектор, потърси съвет от професионалисти: прочети някои статии и финансови рецензии, изучи опита на успешните хора и избери методите и решенията, които са подходящи за теб. Опитай възможностите си на практика, като по този начин създадеш свой собствен уникален път към финансовото благополучие.

10. Постави си дългосрочни цели.

Инвестицията в бъдещето е прекрасен навик за финансово успешния човек. Опитай се да спестиш поне малка сума за неща като обучение на децата си, издръжка на себе си и семейството си след пенсиониране или сбъдване на детските ти мечти (пътуване по света, къща край морето, луксозна кола...). Не се страхувай от амбициозните си цели! Не е лошо да бъдат дългосрочни, защото дори на този етап, заделянето на сума за дългосрочни спестявания са само малка част от доходите ти, а с нарастването на просперитета и отсъствието на дългове, ще можеш да спестиш повече пари, като се доближите до целта си.