Ъм, плащам ли заплатата на най-добрата ми приятелка?

Приятелките ти се опитват да изкарват допълнителен доход? Не би трябвало да ги финансираш. Ето защо.

 
 

Приятелките ти се опитват да изкарват допълнителен доход? Не би трябвало да ги финансираш. Ето защо.​

Oоох, момиче, ще ти стане толкова добре, след като отхвърлиш тази покана за “парти”.

Какво казва зодията ти за твоята кариера, виж в галерията по-долу:

Галерия: Какво казва зодията ти за твоята кариера

Виж всички снимки

►► Промени връзката си с парите и хвани влака на успеха​

Втората ти братовчедка е по целия ти Фейсбук фийд - тя разполага с “червилото на мечтите ти”. Твоята сестра от женския клуб в университета продава протеинови шейкове в Инстаграм. И онова момиче от началното училище праща имейли, искайки да си закупиш последната й колекция от билкови добавки (какво?!).

Повече от 18 милиона американци се занимават с такава търговия, с официално наименование директни продажби или мулти-левъл маркетинг (MLM). Ето как работи: Хората, които се опитват да изкарват пари, се записват като търговски представители на марки, които не е необходимо да имат физически магазини. Те плащат предварителна такса - сума между няколко стотин и няколко хиляди долара - за голямо количество стока… която те след това се опитват да продадат, за да възстановят инвестицията си и да направят печалба. MLM служителите също получават допълнително заплащане за набиране на други продавачи (ти??).

Тъжната новина: 99 процента от хората, занимаващи се с MLM, всъщност губят пари според скорошно изследване. Но докато не можеш да виниш приятелките си, за това че се пробват, или за това, че те занимават по социалните канали, нещата могат бързо да станат неловки (или досадни), особено ако не възнамеряваш да си купиш онзи чорапогащник.

Внимавай за покани за “партита”

Кейт, 32, казва, че половината от приятелките й са замесени с някакъв тип MLM компания и често я канят на “партита”, на които се очаква от гостите да платят кеш (най-често около 20 долара) за, да кажем, някакъв произволен парфюм. Кейт обикновено отказва с едно бързо съобщение  “Съжалявам, имам работа, не мога да дойда!”

Но също така има и подмолни атаки, например когато е поканена на baby shower и на място става ясно, че домакинята възнамерява да продава продукти за кожата по време на събитието. “Аз не отидох, но всички други бяха и е трябвало да си купят гримове, освен подаръците за бебето, които са донесли,” казва тя. “Половината от групата ни не знае как да се справи с факта, че приятелките ни не спират да се опитват да ни продават нещо.” Някои се поддават и си купуват продукти. Други не. (Но най-вероятно всички са завидели на Кейт за това, че не е отишла.)

Извини се с липса на пари

Аманда, 36, е канена на подобни партита непрекъснато. “Много от приятелките ми са майки и домакини с малки деца и просто се опитват да си набавят някакъв минимален приход,” казва тя по повод бумът на продажби във Фейсбук фийда й. Когато хората я карат да харчи пари, тя отговаря, че не може да си позволи да купува нищо в момента. Това работи с най-близките й приятелки, казва тя. “Те се занимават с това с ясното съзнание, че определен процент от хората ще кажат не.”

Другият любим начин на Аманда да се отървава от продавачи, е да споменава лоялността си към дадена марка (“Купувам си само тази спирала, съжалявам скъпа”). Добре изиграно, Аманда.

“Половината от групата ни не знае как да се справи с факта, че приятелките ни не спират да се опитват да ни продават нещо.”

Кажи им тъжната истина

Лекси, 27, използва тази реплика, когато е на вълна да каже “не, благодаря”: “Виж, наистина уважавам предприемаческия ти дух, но просто нямам нужда от етерични масла в момента.” Това изпълнява двойна функция, защото не само отчита усилията на приятелката ти да продава, но също така ясно комуникира, че не си отворена към предложения.

Имайки предвид тази тактика, ако онова, което приятелката ти продава, е пълна глупост, не се притеснявай да й кажеш истината. На едно парти преди няколко години, една от приятелките на Аманда й предлага добавки за сваляне на тегло. “Казай й, 'Всъщност се чувствам доста добре така, както съм,'” казва Аманда. “Никога повече не ми предложи нищо.”