Ужасяващите последствия, ако не си махаш грима

Никога, ама никога повече няма да си легнеш с грима върху лицето си, след като видиш тези кошмарни снимки.

 
 

„Почиствай си грима всяка вечер, за да не ти излязат пъпки и бръчки“. Чувала си този съвет хиляди пъти.

Не си водя списък, но според мен включвам този съвет поне по веднъж в козметичната рубрика на списание Cosmopolitan и всяка седмица – в сайта. Напомням го като досадна майка тип „Облечи се, ще ти изстине кръста“, но не го правя с цел да те дразня. Искрено вярвам, че ежедневното почистване на лицето прави кожата ти по-красива. Но не ме мисли за светица. Веднъж или два пъти годишно, особено след някое особено тежко парти, аз също минават в режим не-ми-пука-ще-спя-със-спиралата и удобно „забравям“ за мицеларната вода.

Виж 20 супер идеи за гримиране на очите в галерията долу:

Галерия: 20 начина за гримиране на очите

Виж всички снимки

След като попаднах на историята на Тереза Линч, обещавам тържествено пред себе си и пред всички Cosmo почитателки, че никога, никога, НИКОГА няма да пропускам махането на грима. Сигурна съм, че ти ще дадеш същото обещание, след като видиш снимките на Тереза и прочетеш за кошмара, през който е преминала.


ВНИМАНИЕ: Снимките показват нагледно сериозен медицински проблем и не са за хората със слаби сърца. Скролвай надолу предпазливо.


През повече от половината си живот, 50-годишната Тереза Линч е носила по няколко пласта спирала всеки ден, като невинаги я е почиствала щателно от миглите си. Нейният случай е описан в медицински труд на Американската академия по офталмология.

►►► 10 трика за правилно почистване на лицето

В интервю за DailyMail, Тереза обяснява, че в един момент е започнала да страда от симптоми като сълзене на очите, зачервяване и подуване. Тези проблеми карат жената да потърси медицинска помощ в лицето на офталмолога д-р Дана Робей. Това, което открива лекарката е крайно обезпокоително. Оказва се, че вътрешната страна на клепачите на Тереза е осеяна с микроскопични черни точки. Те не са някакви мистериозни образувания, а частици от спиралата.

„Точките се бяха имплантирали надълбоко в клепача и частичките се наслояваха едни върху други – разказва Линч пред DailyMail. - Клепачите ми бяха подути и тежаха, защото не бях отишла да се прегледам по-рано“.

Д-р Робей обяснява, че всеки път, в който Тереза мига, черните подутини от вътрешната част на клепача й са дращели горния слой на окото, излагайки зрението на пациентката на риск. Ако някоя от драскотините се инфектира, тази инфекция е можела да доведе до слепота.

Откритието на лекарката довежда до 90-минутна операция, за да се премахне наслоения под клепачите туш, но той вече е бил нанесъл постоянни щети.

►►► 6 грешки при нанасянето на спирала

„Имах лошия навик да нося тежък грим и да не го измивам – обяснява Тереза. - Не биваше да се стига до тук“.

Д-р Робей казва, че никога не е виждала подобен случай в кариерата си, но колкото и да са екстремни обстоятелствата при Тереза, нейното кошмарно изживяване трябва да послужи като напомняне – жените ВИНАГИ трябва да премахват изцяло грима си всеки ден.