Търси калция!

Знаеш ли, че можеш да го откриеш не само в млякото и млечните продукти?

 

Знаеш ли, че можеш да го откриеш не само в млякото и млечните продукти?

Виж къде още да търсиш ценния елемент и с какво е добре да (не) го комбинираш.

11 супер храни, които ще бъдат популярни през 2021 г. Виж в галерията по-долу:

Галерия: 11 супер храни, които ще бъдат популярни през...

Виж всички снимки

►►► Храни, които събуждат апетита ти

Калцият е елемент, който не бива да липсва в ежедневното меню, независимо от пола, макар че като цяло повече страдат от недостига му жените. Има два периода в живота на дамите – бременността и менопаузата, когато нивото на калций в организма драстично спадат и е добре тогава недостигът му да бъде наваксан, за да се запазят здрави костите и да се избегне рискът от последвали проблеми.

Само от млякото ли можеш да си го набавиш?

Млякото и млечните продукти са основен източник на калций за организма, но не и единствен. В миналото диетолозите са приемали за необходима дневната доза от 1500 мг. Най-новите изследвания в областта на медицината обаче я свалят до 700 мг. Пак според последните проучвания от млякото и млечните продукти има както ползи, така и вреди. Затова съветът е половината и дори 2/3 от нужното ни дневно количество да си го набавяш от алтернативни източници на калций.

За по-добро усвояване

Ако искаш да е по-добър ефектът от приемането на калций, е добре да знаеш с какво може и с какво не бива да комбинираш храните, които го съдържат. Така например, кафето и мазните храни са враг номер едно на калция, тъй като пречат на усвояването му от организма. Комбинирането на кафе с мляко също не е желателно. По-здравословният начин е да пиеш кафето с оризово, соево или бадемово мляко.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Кои хранителни продукти са по-здравословни?

Къде да откриеш калция?

Заложи на минерални води, богати на този елемент. Освен че такава вода е добра за костната ти система, тя ще предпазва също сърцето и артериите ти. Хапвай повече сусам, при това той е ароматен и вкусен. Но за да има по-голяма полза от него, трябва да се консумира суров, сутрин на гладно, по 1 супена лъжица. В 100 г сусам се съдържат около 980 мг калций. За сравнение – в чаша мляко има едва 290 мг.Сусамът е богат още и на цинк. Именно цинкът в комбинация с калция е особено полезен за здравината на костите, както и за повишаване на имунитета.

Ако не ти е вкусно да хапваш сутрин сусам, може да го включиш като добавка към салатата под формата на хумус (ситно смлян нахут, тахан и лимонов сок). Хумусът е и добър източник на растителни протеини. Морската сол като заместител на преработената и морските дарове са други алтернативни варианти за набавяне на калций. Морските дарове имат и още ползи: активират метаболизма и така спомагат за редуциране на мастните натрупвания в тялото. Освен това са отличен източник на желязо и витамин А.