Трите шапки, които съсипват косата ти

Ясно е, че определен тип прически тихо съсипват косата ти, но други фактори също могат да повлияят на здравето на косъма. Например материалът или размерът на шапката, която носиш през зимата.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Необходимо ли е изобщо да се носи шапка?

Дерматолозите и трихолозите казват, че е необходимо. Факт е, че при ниски температури кръвоносните съдове се стесняват. Съответно кръвоснабдяването се влошава. Основните последици от това за скалпа са липсата на хранителни вещества за космените фоликули. И колкото по-малко храна достига до тях, толкова по-суха и чуплива ще бъде косата ти. Затова носенето на шапка през зимата е задължително. Вярно е, че има няколко „но“, но все пак...

Шапка от синтетични материали

Може би най-лошият избор за зимата е шапка, изработена изцяло от синтетични материали. Синтетиката пречи на циркулацията на въздуха, така че под шапката може да се създаде парников ефект и скалпът ти да се изпоти. В крайна сметка ежедневното носене на такава шапка може да доведе до сухота, раздразнение и дори пърхот.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Шапка, която не ти става

Подобно на другите дрехи, шапката трябва да бъде избрана според размера. Твърде тясната шапка не само ще притисне главата ти, но и ще блокира притока на кръв и хранителни вещества към космените фоликули. В допълнение, стегнатият ластик може да ти причини главоболие.

Пухкава шапка

Шапките от кожа и вълна са истинско спасение само при тежки студове. Ако навън не е много студено, по-добре избери по-лека шапки, за да може кожата на главата ти да диша свободно. И ако искаш винаги да носиш топла шапка, не забравяй да я сваляш на закрито, за да диша косата и кожата на скалпа.

7 прически, които изглеждат красиво с шапка

Вижте повече

7 прически, които изглеждат красиво с шапка

Сред тях са и любимите ни ученически плитки и нисък кок.