Трите черти на прекрасните отношения

Във видео от лекциите на платформата TED антропологът Хелън Фишър обяснява, че има три неща, на които трябва да обръщаме внимание в отношенията си, за да имаме стабилна връзка.

 
А твоята връзка здрава ли е?

Учените са на мнение, че здравата връзка си личи по тези три признака.

►►►99 отговора на 99 твои въпроса за отношенията с половинката ти.

Дааа, всяка връзка отнема адски много време. Може би точно затова се срещат хора, които не искат да губят време, за да решат проблемите във взаимоотношенията, а просто предпочитат да сложат точка.

Истината обаче е малко различна – не само че те не искат, а просто има връзки, които е невъзможно да бъдат запазени, каквото и да направиш.

Затова ти обръщаме внимание по какво се познава здравата връзка и какво да правиш, за да задържиш човека до себе си. Ако искаш, разбира се.

Във видео от лекциите на платформата TED антропологът Хелън Фишър обяснява, че има три неща, на които трябва да обръщаме внимание в отношенията си.

►►►Познай дали те харесва.

1. Способността да съпреживяваме

Пълвата черта, която споменава Фишър, е уманието на партньорите да преживяват заедно с половинката си.

Емпатията е важна човешка способност, която помага да поставиш себе си на мястото на другия, да се опиташ да разбереш чувствата на човека до теб.

Никой не те кара наистина да изпитваш същите чувства като гаджето си, но е добре да се отнасяш към тях с доброта и разбиране.

Затова изобщо не е странно, че именно емпатите са най-добрите партньори – те чувстват и разбират. Но, ако във връзката само единият е емпат, нещата стават по-сложни.

И ти, и мъжът до теб трябва да работите върху умението си да съпреживявате.

2. Умението да контролираш емоциите си

Второто нещо, което Фишър сочи като важно за една здрава връзка, е умението и на двамата да контролирате емоциите си в стресова ситуация.

Например, когато имате финансови затруднение и заедно се опитвате да се справите – често резултатът е положителен.

Защо? Ами, защото, ако не го правите, ще натрупате допълнително стрес към и без това проблемното си ежедневие и най-доброто решение ще бъде да се разделите. Заслужава ли си? Вместо да седнете заедно и да обмислите стратегия за излизане от ситуацията.

3. Положителни илюзии

В края на изявлението си Фишър казва, че използването на положителни илюзии в отношенията може да бъде ключово към спасяването и укрепването на връзката.

Какво означава положителни илюзии, питаш ти. Те приличан на добронамерен, положителен разговор, но такъв, който касае единствено отношенията ви.