Тренировки във фитнеса или на открито – на какво да заложиш?

Има ли наистина разлика между упражнения на закрито и тези на открито? Когато става въпрос за фитнес, има най-различни дейности, с които можеш да се занимаваш. Някои от тях могат да се извършват на закрито, докато други са възможни за изпълнение само навън. А има и такива, които можеш да изпълняваш където и да си.

Разнообразието е голямо и е добра идея да се възползваш от него и да опиташ различни неща, преди да избереш най-подходящата тренировка за себе си, както и къде ще я правиш.

Изпробването на различни видове упражнения може да ти помогне да определиш какъв тип тренировки ти харесват и кои не са ти по вкуса. Така че първо, нека да разгледаме някои от различните видове фитнес дейности, от които можеш да избираш. Но не се тревожи, напълно нормално е да ти се иска да опиташ по малко, особено в началото на фитнес пътешествието си. А и „по малко от всичко“ може да се окаже именно най-добрият подход за теб!

​Основните видове тренировка, от които можеш да избираш:

Силовите тренировки са много важна част от всяка тренировъчна програма, тъй като изграждат сила (както подсказва името им), подобряват мускулния тонус и подсилват метаболизма. Силовите тренировки често включват вдигане на тежести, но могат да включват и упражнения, при които работиш само срещу гравитацията като лицеви опори или набирания – т.нар. упражнения със собствено тегло. Силовите тренировки са чудесен начин да подобриш цялостното си здраве и благополучие. Еднакво ефективни са както при отслабване, така и при покачване на мускулна маса, така че каквато и да е целта ти – няма да сбъркаш с тях!

Аеробни (кардио) тренировки - наричаме всички тези, които карат сърцето да бие по-бързо от обичайното. Кардио активността тонизира мускулатурата и изгаря телесните мазнини, като повишава нуждата на тялото от кислород. Те също са популярен избор сред милиони хора, чиято основна цел е да свалят излишните килограми или да изградят издръжливост.

Здравословната закуска за незабравимото ти лято

Вижте повече

Здравословната закуска за незабравимото ти лято

За тези, които не обичат да губят време в готвене, тези три рецепти за перфектната, здравословна и бърза закуска ще се превърнат в най-добрия им...

Много спортове също влизат в една от тези две категории – силова или кардио физическа активност. Затова и не е нужно да разглеждаме всеки от тях поотделно. Но трябва да знаеш, че всеки физически спорт, който решиш да практикуваш, също е вид тренировка.

И така, след като си обяснихме накратко кои са двата основни вида тренировка, на които можеш да заложиш – ще сравним предимствата и недостатъците им, за да можеш да прецениш коя тренировъчна среда е най-подходяща за теб и твоите цели - тренировките във фитнеса или навън?

Има съществени разлики в начина, по който околната среда влияе върху качеството на тренировката и психическото и физическото здраве, така че нека да разгледаме плюсовете и минусите на всяка от тях.

Тренировки на открито

Предимства:

  1. Подобрено психическо благосъстояние – в сравнение с упражненията на закрито, проучванията показват, че упражненията в естествена среда са свързани с по-силно чувство на жизненост и положителна ангажираност, както и с намаление в напрежението, раздразнението и депресията. Хората, които спортуват навън, твърдят, че се чувстват по-щастливи и удовлетворени, и с удоволствие продължават да практикуват физическата дейност в дългосрочен план.
  2. По-натоварващи, по-дълги тренировки – при бягане навън глезените се огъват повече и така изразходваш повече енергия в сравнение с бягане на пътека. Доказано е също, че велосипедистите изгарят повече калории, когато карат на открито. А и в общия случай, тренировките навън обикновено са по-предразполагащи и разпускащи. Затова трениращите навън често имат по-дълги тренировки от тези, които тренират на закрито.
  3. Оптимален прием на Витамин D – разбира се, упражненията на открито означават повече излагане на слънце, което те зарежда с витамин D. Тялото се нуждае от витамин D, за да абсорбира калций за оптималния растеж на костите. Все пак не забравяй и слънцезащитния крем!!!
  4. Безплатни са! Може би най-очевидното предимство на тренировките на открито е, че никой не ти иска пари, за да ги практикуваш. Не се нуждаеш от абонамент или дори от специално оборудване, просто излизаш и действаш!
Снимка: iStock
Снимка: iStock

Недостатък:

Излагане на елементите – недостатъкът на тренировките навън е, че до голяма степен зависят от времето в момента: сняг, дъжд, смразяващ студ, силен вятър – не можеш да контролираш времето, а в много случаи то не предлага оптимални условия за пълноценна тренировка. А това може да повлияе и на последователността ти, ако не си подготвена.

​Тренировки във фитнес или вкъщи?

Предимства:

  1. Контролирана среда – тренировката във фитнес зала или вкъщи означава, че (най-вероятно) имаш климатик, за охлаждане или топлина, за да контролираш въздуха и да го направиш комфортен за трениране. Не е нужно да се тревожиш за прищявките на природата или външните елементи. Ако живееш в гъсто-населен град, бягството на по-чист въздух във фитнес залата или вкъщи може да бъде и благословия. Особено за тези, които страдат от астма, алергии и други респираторни проблеми.
  2. Достъп до групови тренировки и професионална помощ – проучванията показват, че упражненията в групова среда помагат за изграждането на постоянство и дисциплина, като същевременно предоставят на участниците безопасна и ефективна тренировка, тъй като всички тренират под професионален надзор. Посещението на класове като йога, зумба и пилатес привлича хората, които може и да не обичат да тичат или да се разхождат навън, но все пак търсят ефективен начин да изгорят излишните калории. Сборните тренировки предлагат и възможност да разшириш кръга си от приятели и да превърнеш тренировката си в забавно социално събитие.
  3. Допълнителни удобства – във фитнес залата можеш да използваш съблекални, душове и дори сауни или солариум в някои случаи. Ако ти се налага да тренираш преди работа или в обедната си почивка, това може да е много удобно предимство, за да се освежиш след края на тренировката и преди да влезеш в офиса.

Недостатък: Финансови разходи и неудобство – Тренирането във фитнес зала предполага купуване на абонаментна карта, а цената може да нарасне значително, ако искаш тя да включва всички удобства на фитнес центъра. Ако пък заложиш на тренировки вкъщи, за да се натоварваш оптимално, вероятно ще ти е необходимо да си набавиш някои основни уреди като дъмбели, ластици, лост и тежести. Всичко това може да се окаже трудна задача, ако имаш ограничен бюджет.

В допълнение – много начинаещи се притесняват да тренират в зала от страх, че по-опитните трениращи там ще ги гледат осъдително и с насмешка. Макар че в 99% от случаите изобщо не е така и по-опитните в залата по-скоро помагат и насочват, отколкото да критикуват – социалният натиск също е валиден недостатък на фитнес средата за много начинаещи трениращи.

И така, като вземем предвид всичко казано дотук, къде е най-доброто място за твоята тренировка?

Отговорът зависи от това какво търсиш – ако контролът над средата и обстановката е твоето основно изискване, тогава фитнес залата е мястото за теб. Ако търсиш повече ползи за менталното си здраве или пък искаш да спортуваш без допълнителни разходи – тогава може би тренировката навън е правилният начин.

Дълъг сън = ефективна тренировка

Вижте повече

Дълъг сън = ефективна тренировка

Знаеш ли, че по-дългият сън прави тренировката ти по-ефективна? Ето 5 причини защо:

Най-важното е просто да спортуваш и да си физически активна. Независимо къде избираш да го правиш – на закрито или на открито. А и, честно казано, защо трябва да избираш? Можеш да комбинираш ефективно тренировките, както в удобството на фитнес залата, така и да потичаш навън, когато времето го позволява и търсиш малко разнообразие. Възползвай се от всяка възможност!