Тренирай навън и не мисли за минувачите

Срамежлива ли си?

Един от основните аргументи в полза на дейностите на открито е ефективността. Благодарение на вятъра, температурата, кислорода и други външни фактори можеш да изгориш около 7% повече калории на открито, отколкото във фитнеса. Единствената пречка пред упражненията на открито може да бъде ограничението. „Как ще ме гледат минувачите? Те ще си помислят, че не правя упражненията правилно.” Обикновено това са мислите, които ти пречат да се отпуснеш. Затова по-долу ще намериш съвети от психолог и треньор как да спреш да се срамуваш и да започнеш да бягаш, да се боксираш или да правиш кардио дори на улицата.

​Защо упражненията на открито са извън зоната ти на комфорт?

Нормално е да се чувстваш неудобно да започнеш тренировка навън. Ако във фитнеса обикновено се събират съмишленици, които се концентрират върху упражненията и рядко се оглеждат, на улицата можеш да срещнеш родители с деца, големи групи или минувачи, които разхождат кучетата си. В такива ситуации може да се почувстваш като актьор на въображаема сцена. Но е важно да запомниш, че хората са склонни да се занимават повече със себе си, отколкото с хората около тях.

Дори ако минувачите те погледнат, не е задължително да си помислят нещо лошо. Напротив, по-често мисълта, че някой ни се подиграва, говори повече за нас, отколкото за другия. Това се нарича проекция - психологическа защита, когато приписваме на другите собственото си отношение към себе си или възприемане на ситуацията. Вместо да мислиш за погледите отвън като за нещо лошо, опитай се да си представиш, че околните ти завиждат на дисциплината и решителността.

Опитай се да запишеш собствените си мисли за другите спортисти в парка - лесно ли ти е да си спомниш някой от тях на следващия ден? Мисълта, че и на другите не им пука за теб, може да бъде надеждна опора.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

​Как да преодолееш срамежливостта? 5 съвета на психолозите

  • Отговори си на въпроса: защо се занимавам със спорт - за да угодя на минувачите или за да подобря физическата си форма? Ако е първият, опитай да заемеш красиви пози и да наблюдаваш реакцията на другите. И последно, но не на последно място - съсредоточи се върху целта си - контролирай дишането, работата на мускулите и количеството натоварване. Най-вероятно ще започнеш да се наслаждаваш на процеса и това ще те отвлече от натрапчивите мисли.
  • Коригирай силните си страни. Направи списък с дейности, които правиш най-добре. Опитай се да забележи дори малките си постижения. Сравнявай се не с шампиони и фитнес модели, а със себе си и своя личен прогрес.
  • Ако чувстваш, че си твърде погълната от мисли за другите, опитай се да си спомниш защо обичаш да спортуваш. Може би това е приятна умора, приповдигнато настроение след тренировка, когато си преизпълнена с ендорфини или красиво място, където можеш да се насладиш на живописни гледки.
  • Намери си компания. Ако минувачите все пак обърнат внимание, то ще се разпръсне върху няколко души и няма да се налага да поемаш "удара" сама. Като бонус ще получиш нови познанства. Обикновено е по-трудно да създаваш нови приятели като възрастен, така че хобитата са добър начин да разшириш социалния си кръг.
  • Създаване на удобни условия за тренировка. Избери ярка и красива форма, в която ще се харесаш. Или обратното - не твърде ярък вариант, който няма да привлече твърде много внимание. Намери място, където ти харесва да тренираш. Това може да бъде уединен парк или тренировъчна зона, където можеш да се „разгърнеш“ сред други спортисти.
Тренировки във фитнеса или на открито – на какво да заложиш?

Вижте повече

Тренировки във фитнеса или на открито – на какво да заложиш?

Има ли наистина разлика между упражнения на закрито и тези на открито? Когато става въпрос за фитнес, има най-различни дейности, с които можеш да се...

Как да избереш правилното място и време за тренировка?

С избора на места за тренировка обикновено не възникват проблеми. Можеш да намериш спортна площадка във всеки парк. Основното нещо, на което трябва да обърнеш внимание, когато търсиш място, е равната повърхност.

Ако външното внимание вече не те притеснява, избери места за тренировка в центъра на града. И ако все още имаш дискомфорт от любопитни очи, най-доброто време за спорт е рано сутрин, когато има особено малко хора на улицата. И то толкова рано, че дори сутрешните птици ще бъдат шокирани.

Препоръчително е да вземеш кърпа и вода със себе си на тренировката, а обувките и дрехите ти трябва да са удобни. Това също е вид психологическо подготвяне - опитай се да се съсредоточиш върху това, което казва треньорът, върху твоите движения, усещания в тялото и се наслади на процеса. Тогава няма да има време да мислиш за другите.

Влез в клуба на сериозните спортни мацки: 6 топ съвета

Вижте повече

Влез в клуба на сериозните спортни мацки: 6 топ съвета

Започваме по съществено с един от най-мощните начини за повишаване на последователността на тренировката...