Тренирай благодарност

Научи се да практикуваш най-положителната и вдъхновяваща "тренировка".

 
 

Научи се да практикуваш най-положителната и вдъхновяваща "тренировка".​

Ключът към осъзнаването на щастието е отдавна разкрит: приемане и благодарност. По ирония на съдбата тази проста философия е много трудна за прилагане в живота.

Най-ярките ти черти според зодията, виж в галерията долу:

Галерия: Най-ярките ти черти според зодията

Виж всички снимки

►►► 6 ключови начина да откриеш щастието

Дори за тези, които винаги са имали всичко, е трудно да бъдат благодарни и щастливи. Силата на човешкия ум идва в пакет с неудобни „странични ефекти“ – необходимостта от размисъл, преживяване, тревога и съмнение. По-лесно е да мислиш какво е било, може да бъде или ще бъде, отколкото да се наслаждаваш на момента. За щастие това чувство може да бъде премахнато с упорита практика.

Три упраженения за благодарност

1. Казвай „благодаря“ три пъти на ден

Психолозите препоръчват всяка вечер, преди лягане, да записваш в дневник (смартфон, лаптоп) или просто на лист хартия три неща/събития/моменти, за които си благодарна. Така по-лесно ще се научиш да осъзнаваш влиянието на положителната енергия, която циркулира около теб. Когато се събудиш сутрин, прочети отново бележките си и си представи новите радости, които ще донесе денят.

2. Превърни плюсовете в минуси

Щастливите хора имат таланта да намират доброто дори в трудните ситуации. В резултат на това те намират решение по-бързо, без да се чувстват жертва или да губят време да се оплакват. Например, ти си недоволна от работата си и си решена да я промениш, но докато търсиш, опитай се да погледнеш на ситуацията от различен ъгъл, така че ежедневието да е по-приятно: имаш приятни колеги, шефът не се намесва твърде много в процеса, гъвкав график и т.н.

via GIPHY

3. Представи си най-лошия сценарий

Да приемем, че си изпуснала самолета си и осъзнаваш, че си забравила несесера си с гримовете. Съгласи се, че е по-лошо, ако забравиш паспорта си. Опитай да си представиш няколко различни опциите, за да разбереш, че като цяло всичко е наред с теб и късметът не ти е изневерил.