Топ 8 зимни плодове за по-крепко здраве

Не всеки се сеща да хапва плодове през зимата (времето на мезетата и виното), но все пак – има защо да обърнеш повече внимание и на плодовите предложения на сезона. С подходяща комбинация от тях, можеш както да заздравиш имунната си система, така и да запазиш по-лесно желаното тегло.

© iStock

Повечето зимни плодове са богати източници на витамин С, който от своя страна е основен фактор в изграждането на здрава и устойчива на вирусите имунна система. Но предимствата на плодовете не се изчерпват дотук!

Ето няколко добре познати на всички ни плодове и техните здравословни ползи за здравето:

© iStock

Круша

Една круша съдържа 5-6 г диетични фибри, което прави плода изключително обилен източник на важните, но и често пренебрегвани хранителни вещества. Фибрите са важни за имунитета, защото насърчават развитието на добрите бактерии в храносмилателната ни система. С приема на повече фибри ще се увеличи и популацията на тялото от здрави имунни клетки, които да го защитават през зимния сезон (а и след това).

Нещо повече – изследвания от 2019 година показват, че богатите на фибри храни, включително крушите, могат наистина да помогнат за поддържане на здравословното тегло. Тъй като фибрите в тях улесняват засищането, когато присъстват в менюто ти, ще приемаш по-малко калории и рискът да преядеш и да си докараш някой излишен килограм намалява.
А и освен да ги хапваш сурови, с крушите можеш да приготвиш и чудесни зимни печени десерти, в комбинация с канела и/или малко мед. За да разнообразиш още повече своя хранителен режим и да го направиш хем по-здравословен, хем по-приятен.

Цитрусите: твоят най-верен съюзник в студените дни

Вижте повече

Цитрусите: твоят най-верен съюзник в студените дни

Тази година зимата се забави и ни отпусна повече слънчеви дни, но съвсем скоро тя ще ни напомни за себе си. Именно поради тази причина е...

Ананас

Този, на пръв поглед екзотичен плод, всъщност вече се намира много лесно по веригите магазини и у нас и всички можем да се порадваме на приятния му стипчив вкус. Но освен сладък, ананасът е и страхотен източник на Витамин С, за който споменахме по-горе в статията. Със завидно съдържание от близо 50 мг в 100 г плод.

Тропическият плод има и други ползи за здравето, включително противовъзпалително и антиоксидантно действие и ползи за нервната и храносмилателната система.

Червена боровинка

Боровинките хем са полезни, хем много хранителни. Не са обичаен избор в менюто ни, но това не означава, че трябва да ги пренебрегваме! Изследванията показват, че редовната консумация на боровинки помага в борбата с лошия холестерол и намалява риска от развитие на някои сърдечно-съдови заболявания (като коронарна болест например).

Те също съдържат известно количество витамин С, но основното им предимство е в антивъзпалителните им свойства.
Между другото, ако търсиш идеи за разнообразяване на менюто си, малко боровинки са чудесен начин да обогатиш вкуса на скучната салата!

Портокал

Портокалите бият дори и ананаса по съдържание на Витамин С. И не случайно витаминът директно се свържа с тях навсякъде. Само 1 портокал съдържа до 82 мг витамин С в състава си. А това го прави и един от най-богатите плодови източници на витамина.

Предимство за тях е, че са и доста по-лесно достъпни и по-евтини, в сравнение с ананаса.
В допълнение, портокалът е и добър източник на фибри, с около 4 г на плод.
Важното тук е да наблегнеш конкретно на пресни портокали и да ги хапваш като плод. Портокаловият сок НЕ Е заместител на плода.
Когато пиеш само сока на плода, реално приемаш захарите и водата от него, докато полезното му фиброзно съдържание и повечето от витамините в състава му, остават в изстисканата пулпа…

А ако търсиш още по-мек и сладък вкус, който да носи същите ползи като портокала, мандарините са твоят избор!

© iStock

Грейпфрут

Грейпфрутът е близък до портокаловото семейство плод, но носи и своите уникални свойства, с които си е заслужил самостоятелно място в нашия списък.

Да, той също е полезен източник на Витамин С. Но грейпфрутът също така съдържа веществото ликопен, което има антиоксидантни свойства и може да играе роля за намаляване на риска от някои видове рак, особено от рак на простатата при мъжете. И тези твърдения са добре подкрепени с изследвания от последните 10 години.

Запази витамините в плодвете и зеленчуците

Вижте повече

Запази витамините в плодвете и зеленчуците

Бонус: най-подходящите плодове и зеленчуци, които задължително да присъстват в зимното ти меню.

Райска ябълка

Този азиатски плод е добър източник на витамин А, като във всяка ябълка се съдържат около 140 мкг от него. Витамин А подпомага имунната функция и може да помогне за защитата на тялото срещу инфекциозни заболявания. Особено важен е за т.нар. бариерен имунитет или бариерна защита на тялото – лигавичната мембрана в гърлото и белите дробове, която предотвратява навлизането на патогени през стените им.

Киви

Кивито също е богат на полезни за имунитета витамини, като освен Витамин С, то зарежда тялото и с Витамин К, който се свърза с подобрено кръвно налягане и понижен риск от сърдечно-съдови усложнения. А има и антимикробни свойства.

Кивито може да бъде и добър източник на фибри… ако го хапваш с обелката. Да, не се шегуваме. Обратно на популярната практика, кивито всъщност може да се хапва и небелено. Това обогатява фиброзното му съдържание с до 50%!

Нар

Нарът не се отличава с нищо конкретно от останалите плодове в този списък, но заслужава да бъде споменат, тъй като също е добър източник на витамините К и С и съдържа до 7 грама фибри за плод.