Топ 7 трика за отслабване. Със сигурност не знаеш за тях

Ако тази седмица отново си на диета, тогава съветите по-долу са за теб!

 
 

Ако тази седмица отново си на диета, тогава съветите по-долу са за теб!​

Съвет №1: Промени мисленето си

Определи защо е необходимо да промениш теглото си: за да се чувстваш по-добре, за да живееш по-дълъг живот или да станеш по-енергична? Редовното връщане към конкретната цел ще ти помогне да останеш мотивирана и да добавиш нови здравословни навици към ежедневието си.

Ако пък причините са свързани например с факта, че някой те е посъветвал да отслабнеш или се сравняваш с други хора от снимки в социалните мрежи, няма да можеш да постигнеш стабилен резултат и най-важното е, че няма да усещане за хармония в тялото ти (независимо от размера на облеклото).

14 храни за плосък корем, виж в галерията по-долу:

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки

►►► 5 полезни съвета за твоето мотивирано отслабване

Съвет №2: Разбери какво стои зад хранителните ти навици

Ако не можеш да контролираш храненето си, най-вероятно това не е мързел или липса на воля. Има вероятност да потискаш някаква емоционална нужда, която подсъзнателно се опитваш да задоволиш с помощта на храна. Много хора използват храната, за да се успокоят – всъщност тя е заложена в нашата невронаука.

Може да си мислиш, че искаш поничка или абсолютно спешно се нуждаеш от парче пица, но това, което тялото ти наистина се опитва да каже е, че се нуждаеш от нещо друго – било то почивка, емоционален комфорт или нещо по-дълбоко. Ако чувстваш, че се опитваш да се успокоиш с храна, трябва да разбереш какво се крие в основата на твоя „глад“.

Съвет №3: Фокусирай се върху това, което правиш всеки ден

Ежедневната рутина е от решаващо значение за постигане на резултати. Помага да се контролираш, дори когато не го искаш. Бъди търпелива и не забравяй, че физическите промени отнемат време. Важно е да се наслаждаваш на това, което правиш тук и сега, като изпълняваш определени упражнения за тялото си. Превърни практиките, които подобряват тялото ти, в навици, които е забавно да правиш всеки ден.

Съвет №4: Спри да си забраняваш!

Безкрайните ограничения за определени продукти най-често водят до увреждане на някой орган, а последствията от тях са много по-значими, отколкото от бургер, който си забраняваш за цял месец. Ограниченията неизменно те карат да искаш да правиш точно това, от което се опитваш да се ограничиш. Цялото ти внимание е насочено към дефицита, което кара тялото да мисли, че има нужда от още повече от тази храна.

Не се ограничавай само до здравословна храна. Най-важното е да се храниш интуитивно, когато чувстваш глад, а не на базата на числа или проценти.

Съвет №5: Не забравяй значението на протеина

Има много дебати между кето диетата, диетата с ниско съдържание на въглехидрати, диетата с високо съдържание на фибри и други видове диети относно това какъв процент макронутриенти е най-подходящ за постигане на здравословно тегло. Въпреки че най-важната стъпка към здравето е да спреш да се тревожиш толкова много за диетите и процентите, често срещан проблем е ниският прием на протеини.

Протеинът е най-насищащият макронутриент, който същевременно помага за поддържане на мускулна маса и поддържа здравословен метаболизъм. Опитай да добавиш протеинови храни към твоята диета като: риба, пилешко или пуешко месо, яйца, тофу, нахут, леща, спанак.

Съвет №6: По-малко стрес и повече сън

Нивата на стрес и сън също влияят върху постигането на целта. Безброй проучвания показват, че липсата на сън води до рязко повишаване на хормоните на глада, апетита за висококалорични храни и в резултат на това до наддаване на тегло. Стресът също играе огромна роля и засяга глада, както физиологично, така и емоционално. Твоят уелнес режим трябва да включва сън (за предпочитане поне осем часа на ден) и облекчаване на стреса (ежедневна медитация, хобита, спорт, дейности на открито и т.н.).

Съвет №7: Обичай себе си тук и сега

Може да звучи просто, но всъщност е осезаем и конкретен съвет за постигане на желаното тегло. Можеш да промениш тялото си само като приемеш себе си такава, каквато си в момента. Представи си: стъпила си на кантара и си разочарована от резултатите. Ако приемеш себе си и трансформираш това разочарование в състрадание, можеш да се съсредоточиш върху навиците, които искаш да приемеш. Ако се ядосаш на себе си или се почувстваш безнадеждна е по-вероятно да се откажеш. Затова първо, обичай себе си, а след това направи промени или формирай навици, защото знаеш какво заслужава тялото ти.