Тоник, тонер и омекотяващ тонер: какви са разликите?

Тоникът и тонерът са сред универсалните продукти за грижа за кожата, които трябва да присъстват в козметичния ти несесер.

 
 

Тоникът и тонерът са сред универсалните продукти за грижа за кожата, които трябва да присъстват в козметичния ти несесер.​

Мнозина не правят разлика между тези средства и следователно за какво трябва да се използват.

Натурални рецепти с мигновен ефект върху кожата, виж в галерията по-долу:

Галерия: Натурални рецепти с мигновен ефект върху кожата

Виж всички снимки

►►► Опасни бюти съвети

Дерматокозметолозите разкриват какви са разликите между трите продукта:

► Тоник - течност с консистенция, приличаща на вода. Съставът й се основава на почистващи и матиращи компоненти, може да съдържа алкохолни вещества. Тоникът е предназначен да се нанася с памучен тампон, като финален щрих от почистването на кожата. Тоникът трябва да се използва само когато кожата вече е почистена и леко подсушена с кърпа. А основните му функции са почистване и тонизиране.

Както при всеки продукт, така и при тоника е добре да съобразиш състава му с твоя тип кожа.

► Тонер - той има доста плътна текстура и се нанася, за да фиксира етапа на почистване. Тонерът овлажнява и успокоява кожата, съдържа подхранващи съставки и хидратира, не съдържа алкохол и изсушаващи съставки. Основната му функция е бързо да възстанови нивото на влага в кожата след измиване.

За суха или нормална кожа е добре да се използва тонер с акцент върху овлажняването, докато за комбинирана и мазна кожа е добре да заложиш на тонер с ексфолиращ ефект, който съдържа AHA киселини, LHA компоненти и салицилова киселина за регулиране на секрецията на мастни жлези.

► Омекотяващ тонер - той е богат продукт, който едновременно осигурява незабавно подхранване и хидратация на кожата. Омекотяващите тонери, честно наричан - софтнер - има плътна, желеобразна текстура и се нанася върху кожата след тоник. Софтнера, за разлика от първите два продукта, не почиства или тонизира кожата, но ефективно я овлажнява и подхранва с хранителни вещества.

via GIPHY

Тонерът и омекотителят се различават по консистенция, състав, функционалност и всички те се предписват индивидуално и се подбират според типа кожа.