Том Форд продава марката си за 2,8 милиарда долара

Козметичната компания Estée Lauder се сдоби с нова перла в короната на своето портфолио.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Американският производител на козметика и парфюми Estée Lauder, чието портфолио включва голям набор от марки, придоби нюйоркската модна къща Tom Ford. Общата сума на сделката е 2,8 милиарда долара. Estée Lauder ще плати 2,3 милиарда долара, а сделката ще бъде финансирана с 300 милиона долара разсрочени плащания. Marcolin, италианската група, която притежава лиценза за очила Tom Ford, ще плати на Estée Lauder 250 милиона долара, когато сделката приключи.

За Estée Lauder тази сделка е най-голямата в историята на компанията.

Според условията на споразумението Том Форд ще остане в компанията до края на 2023 г. Все още не се знае за бъдещите планове, как и дали ще се занимава с дизайн.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Том Форд вече си е сътрудничил с Estée Lauder не веднъж. Козметичната компания притежаваше лиценза за линията за красота Tom Ford, която непрекъснато отбелязваше ръст на продажбите. Само през последната финансова година цифрите са се увеличили с 25%. Отбелязва се, че Estée Lauder ще лицензира модните продукти на Tom Ford на трета страна, италианската група Ermenegildo Zegna. Marcolin, която притежава лиценза за производство на очила Tom Ford от 2005 г., ще запази правата си. Ermenegildo Zegna, лицензиран да произвежда и разпространява мъжко облекло Tom Ford от 2006 г., сега ще стане единственият лицензиант на Estée Lauder за мъжко и дамско облекло Tom Ford.

Информация за преговорите между двете компании за придобиване на модната къща Tom Ford се появиха през август 2022 г. и ето, че доста бързо се случват нещата.

Том Форд нарече маратонките на сина си „грозни“

Вижте повече

Том Форд нарече маратонките на сина си „грозни“

Модният дизайнер и режисьор държи да одобрява всички дрехи на 4-годишния си син и не е доволен от избора му на маратонки.