Тили Локи: за грима и красивия живот с протези

Тили Локи: за грима, красотата и значението на разнообразието в модния свят.

Тили Локи разказва за грима, красотата и значението на разнообразието в модния свят.

Хороскоп на красотата: какъв грим ти подхожда според зодията, виж в галерията долу:

Галерия: Хороскоп на красотата: какъв грим ти подхожда според...

Виж всички снимки

►►► Витилиго - произведение на изкуството или заболяване

Тили Локи е била на по-малко от 2 години, когато се разболява от менингит. Вследствие са настъпили усложнения, лекарите отстраняват двете й ръце, а на 13-годишна възраст тя вече е посланик на компанията Open Bionics, която разработва протези. Тили има собствен блог в социалните мрежи и успява да вдъхнови хиляди хора с увреждания по света, като ги окуражава да не губят надежда.

След възстановяването на момичето родителите й стартират кампания за набиране на средства, за да й осигурят протези. Мнозина са се отзовали и включили в кампанията, като един от дарителите е съпругата на Пол Макартни, която загуби крака си в резултат на тежка автомобилна катастрофа. Така Тити се сдобива с бионични протези от Open Bionics, които са създадени с технологията на 3D печат.

Сензорите, които реагират на движенията на мускулите, са вградени в кожата на бионичните ръце. Така човекът има възможност да движи пръстите си и да контролира движенията им. Специалните сензори позволяват захващането на малки предмети и използването на всякакъв тип вещи, като всичко това прави човека способен и самостоятелен в ежедневието му. Лекият дизайн на протезата е създаден от четири отделни части, благодарение на 3D принтер.

„Сега хората, вместо да ме съжаляват, че нямам ръце, казват: „О, боже, каква готина ръка!“ - споделя Тили в блога си.

Локи става посланик на Open Bionics и участва активно в събития, организирани от тях, за да помага за рехабилитацията на хора с увреждания. Тили активно поддържа своя блог, в който показва как съвсем самостоятелно се справя с ежедневните и домакински дела. Случаят на момичето набира популярност миналия септември, когато тя публикува в профила си в Instagram видео, на което без никакви усилия се гримира сама.

Различното детство на Тили:

"Когато загубих ръцете си бях само на две. Следователно, практически погледнато, нямам спомени за това. Въпреки че не помня живота си тогава, винаги съм знаела и съм расла с чувството, че съм различна от останалите. Когато отивахме в парка със сестрите ми, минувачите постоянно втренчваха поглед в мен. Любопитни деца на моята възраст идваха и ме питаха какво ми се е случило – къде са ми ръцете. И всеки път ми се налагаше да повтарям една и съща тъжна история."

Първи протези: "Първия чифт ръце, които получих, бяха тръби с три куки, стърчащи отгоре. Те бяха свързани помежду си с еластични ленти и това трябваше да замени пръстите ми. Но в действително беше много трудно да се ползват. Тогава ми направиха миоелектрични протези. Бях най-малкото дете в страната, което имаше такива. Изглеждаха много реалистично, но и те не бяха много функционални. Можеха само да се сгъват и разгъват, но дотолкова, че единствено да хвана чаша."

Нова протеза – нов живот:

"Мама откри тези протези, които се създават с помощта на 3D принтер, и всъщност те промениха живота ми. Изкуствените ръце са идеално съчетани с естествения цвят на кожата, а аз сама мога да избера каква да бъде формата и цветът на ноктите ми."

Как се възприемат хората с увреждания и протези в обществото:

"Преди тези протези впечатленията ми са, че хората като мен се възприемаха като хора роботи или като хора със свръхсили. Удивително е как преди хората с увреждания бяха третирани като по-нисша класа или непременно нещастни и достойни за съжаление, а сега сме супергерои! Това е малко безумно и на мен ми харесва."

За блога й:

"Започнах да използвам социалните мрежи, за да разкажа историята си, защото това е чудесен начин да общувам с други хора като мен и да разпространявам всичко положително, което се случва с мен. Често ми пишат, че съм ги вдъхновила да обичат, уважават и вярват в себе си. Именно затова си направих и блог. За мен е невероятна награда да виждам как влияя положително на другите. Така показвам, че и аз съм като нормалните хора и че моят живот също може да бъде красив като техния. Искам да покажа на всички, че мога да правя всичко като нормалните хора с обикновени ръце – да пиша, да се обличам, да си оформям косата, да се гримирам, да мия чинии, да си взема душ и т.н."