Тя излиза с него. Но спи с нея

Тя казва, че това не е изневяра.

 
 

Тя казва, че това не е изневяра.​

Но права ли е?

Растящият брой на билюбопитни жени, които спят една с друга зад гърба на гаджетата си, размиват дефинициите за вярност. Но кой страда от това?

Оливия Едуардс разследва.

Коя е най-ревнивата женска зодия? Виж в галерията долу:

Галерия: Коя е най-ревнивата женска зодия?

Виж всички снимки

►►► Телефонът му и ти: тънката линия помежду ви

Оливия спа с жени, докато излизаше с мъже.

Разтривам омазаните си със спирала очи и се събуждам сред черни къдрици, разпилени върху непознат гръб. Забелязвам татуировка на червено сърце зад лявото ухо на непознатия човек – деликатно и красиво. И определено не е на приятеля ми. После си спомням…

Намирам се в стая на общежитие. Нечия чужда стая. На пода има дънки, няколко кутийки с грим и бял дантелен сутиен. Стаята мирише на парфюм. На парфюм и секс. Изведнъж момичето в леглото до мен въздъхва и премята ръка през стомаха ми. Стискам очи и започвам да се чудя как ще възстановя крехкото приятелство между мен и това момиче, което едва познавам, и какво ще кажа на приятеля си на закуска.

Бях виждала Лола* да танцува с приятели из кампуса на Университета на Оклахома, където учех. Тя е една година по-голяма от мен и излъчва увереността на богато момиче. Красива е и добре сложена, както се казва – с добър ген. С течение на времето взаимното ни любопитство се превърна в привързаност, когато пътищата ни се пресичаха; танцувахме една с друга; държахме си ръцете на път за тоалетната и накрая преспахме. Годината беше 2017 и тогава това ми беше интересно. Дори когато имах щастлива връзка с мъж, аз флиртувах и спях с момичета. Донякъде, за да докажа на себе си, че мога, донякъде за да задоволя желанието си, което в последствие се превърна в предпочитание. Беше ли изневяра? Разбира се, че не. Това беше по-скоро израстване и експериментиране, което всички жени трябва да преминат, мислех си.

Бях с приятеля си Джон* от осем месеца и никога не му бях изневерявала с друг мъж. За мен това би било егоистично и нечувано и дори не смеех да си го помисля, камо ли да го направя. Но да изневерявам с жени? Това беше различно. В крайна сметка, идеята да оставя хубавата си връзка с Джон, за да бъда с момиче, беше невъзможна. И така, не изпитвах вина, че флиртувам и се целувам с жени вечерта, а на другия ден водя любимия на брънч с нашите. Може да си мислиш, че това е странно поведение, но, повярвай ми, много от студентките го правеха. И знам за още повече, които го правят извън границите на кампуса. Може би и ти го правиш.

Зад кадър

Оливия Едуардс

Когато казах на майка ми за този материал, тя ми предложи да я интервюирам. Не знаех, че крие такава тайна от мен. А се оказва, че не само моето поколение е имало подобни проблеми, просто ние говорим по-открито за тях, което изобщо не е лошо.

Твърди се, че милениълите са най-бисексуалното поколение**. В действителност броят на хора от това поколение, които се описват като бисексуални, е нараснал с 45% за последните три години*** и това е без да броим тези, които спят и с мъже, и с жени, но предпочитат да не се афишират. Експертите твърдят, че явлението се дължи на по-голямата видимост и приемане чрез социалните медии и известните личности. Но не е само това. Нещата опират и до избор. Моето поколение може и да е изтеглило късата клечка, що се отнася до работа и ипотеки, но отрасна в доста по-открита сексуална среда. Ако дадеш избор на хората, не се изненадвай, ако се полакомят. Докато бях в колежа исках момче у дома и момиче в леглото. Исках всичко и не исках да се замислям за обидата от изневярата. Да го нарека „експеримент“, ми беше най-лесно.
 

Правилата на верността

На сутринта след нощта ми се Лола облякох чифт от нейните къси дънки и намачкана тениска, прегърнах я набързо и платонично и си тръгнах, без да се замисля. Тръгнах към кафенето, където се срещахме с Джон след тежка нощ. Бях го целунала за довиждане в 2 часа сутринта, а в 4 часа вече бях в леглото на Лола. Докато си поръчвахме кафе, още усещах целувките ѝ по врата ми и аромата ѝ на дим и жасмин по дрехите, които бях взела назаем. Телефонът избръмчава в джоба ми. Помислих си, че може да е съобщение от нея или някоя мръсотия от другите момичета, с които се срещах в първата ми година в университета. По онова време имаше голяма група момичета на моите години, които редовно спяха една с друга, въпреки че повечето имаха и приятели. Ако си падаш по такива неща, се разчуваше. Когато някоя се почувстваше разгорещена, питаше „Хей, може ли да преспя у вас“. Това беше парола, която със сигурност не включваше спане. И понеже всички го правеха и го смятахме за нормално, рядко се замисляхме за чувствата на мъжете в живота ни. „Голяма работа, просто се занасяме“, беше девизът ни, към който се придържахме.

Скай*, на 23 години, от Лондон, излиза с мъже и спи с жени. Срещаме се в кафене и през цялото време се чудя дали миглите ѝ са истински. Тя започва да спи с жени преди три години, докато има дълга връзка с мъж. „Не го приемах сериозно, бяха просто свалки“, казва тя. „Имах отделен живот с приятеля си и жените бяха просто експерименти и забавление.“

Така се чувствах и аз, когато бях с Джон. Емоциите ми бяха запазени за него. Той не подозираше нищо и аз си мислех, че няма никакви щети. Но когато скъсахме, защото аз се преместих в Англия и прекарах месеци в самота и размисли, осъзнах, че между нас е имало дистанция, много преди между нас да има океан. Джон не разбра за моите забежки или поне аз мисля така. Но те се отразиха на връзката ни, колкото и да не ми се иска да го призная.

Корбин*, на 25 години, от Лестър, също като Джон имал приятелка, която спяла и с жена. В крайна сметка го изоставила, за да се отдаде на тази връзка. Корбин ми казва, че това го съсипало повече, отколкото ако го беше зарязала заради друг мъж. „Виждах съобщенията в телефона ѝ, но понеже бяха от момиче, не им отдадох голямо значение, докато не чух от някой друг, че ми изневерява. Поразучих малко и така разбрах. Направо не можех да повярвам.“

Когато представих този сценарий на някои от приятелите ми мъже, те го определиха като „готино“ и изразиха желание да се включат. Но когато казах на Корбин, той се изсмя. „Мисля, че е странна фантазия. Аз не участвах. Просто ми изневеряваха. Скъсахме, след като разбрах. Бях много ядосан, защото всички са знаели, а аз бях мил с момичето, с което тя ми изневеряваше.“

А освен това, цялото това „експериментиране“ има и ефект върху ЛГБТ жените. Виктория Бърд, 19-годишна музикантка от Хонконг, идеята, че лесбо сексът не се брои за изневяра, разрушава интимността. „Ако е само за една нощ, окей, стига и двете да искате едно и също нещо“, казва тя. „Но ако се развие в нещо сериозно, аз ще се чувствам пренебрегната заради мъжа/мъжете, с които тя излиза. Не искам да бъда използвана от хетеросексуални жени, които просто търсят себе си.“

Скай осъзнала това, когато едно от момичетата, с които спяла, започнало да се влюбва в нея. „Тя се влюби в мен, а аз я нараних. После ни отне много време да се сдобрим. За мен беше просто експеримент, но сега знам, че това звучи много грубо.“ Днес тя се определя като бисексуална. „Не ми харесва стигмата. Много хора казват, че това е лакомия, че трябва да реша, че е просто фаза. Но ми е позволено да обичам и искам да обичам. Но не бих използвала жена, за да изневерявам на мъж. Това е все едно да ѝ кажа, че тя няма значение.“

Що се отнася до мен, аз съм бисексуална. Но когато съм с някого – мъж или жена – съм моногамна. Осъзнавам, че предишното ми поведение е било безотговорно – и към гаджетата ми, и към ЛГБТ общността, от която сега съм част. Не съжалявам. Няма наръчник по осъзнаване на сексуалността и преходните периоди не са директни, но независимо от пола и предпочитанията ти, другите хора също са човешки същества, независимо дали е истинска любов, или „експеримент“. И ако наранява някого, или има потенциала да го нарани, то тогава това е изневяра.