Как да използваш тампоните правилно

Ако си забравила тампона още 1-2 часа, едва ли нещо ще се случи. Но ако е бил там едно денонощие – отиди на гинеколог.

 
 

Какво ще стане, ако забравиш тампона си вътре?

Това се случва почти на всички. Изведнъж разбираш, че май тампонът е останал прекалено дълго време вътре. Едва ли ще си помислиш, че е смъртоносно, но червейчето на съмнението все пак те гложди. И така, виж какво ще се случи, ако си забравила да си смениш тампона навреме.

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

1. Сухота

Ако тампонът е попивал течността няколко часа повече от препоръчителното, във влагалището ще стане сухо. Може да е дискомфортно. Извади тампона и го замени с превръзка, докато не се възстанови водният баланс. Можеш да използваш малко лубрикант на водна основа, ако чувстваш парене.

2. Миризма

Забравените тампони (също и превръзки) с времето започват да понамирисват. Ако не можеш да извадиш тампона без лекарска помощ, най-вероятно няма да ти се наложи нищо да обясняваш на доктора. Той ще почувства всичко без думи. Самата кръв не мирише така. Просто колкото по-дълго взаимодейства с бактериите, толкова по-неприятно става.

►►►ВИЖ ТУК: 30 откачени мита за менструацията от цял свят!

3. Сериозен проблем

Най-неприятното, което може да ти се случи, е синдромът на токсичния шок (СТШ). Той може да се предизвика от дългото взаимодействие на мръсния тампон с бактериите вътре в теб. Статистиката показва, че СТШ се наблюдава при около 1% от жените, най-вече при тийнейджърки и дами до 30. 

4. Промяна в цвета

Менструалната течност с времето потъмнява. И ако си забравила тампона вътре около 12 часа, може да стане кафява на цвят. Но не се плаши – в това няма нищо страшно.

►►►ВИЖ ТУК: 13 трика за безболезнена менструация!

5. Нищо

Ако си забравила тампона още 1-2 часа, едва ли нещо ще се случи. Но ако е бил там едно денонощие – отиди на гинеколог. Вероятно ще вземе материал за изследване и ще ти предпише антибиотик, за да предотврати инфекцията в организма. По принцип можеш да си правиш напомняне на телефона, за да няма неприятни ситуации. И не забравяй за интимната хигиена!