Тайното писмо на покойната Елизабет II ще бъде отворено през 2085 г.

Кралица Елизабет II е написала тайно писмо, което според завещанието не може да бъде отворено преди 2085 година.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Знаеш за онези проекти в стил "капсула на времето", при които всеки поставя писмо/предмет в някакъв контейнер и след това напълно забравя за него, докато години по-късно бъде изкопано? Е, кралица Елизабет II донякъде е създала подобна капсула приживе, освен че в нейната версия тя очевидно е избрала да напише строго секретно писмо до жителите на Сидни, Австралия (или поне така се твърди), а не писмо до себе си. Но да не се отклоняваме! Твърди се, че покойната кралица е написала строго секретно писмо, което ще остане запечатано до 2085 г., пише New York Post.

Монархът, който почина миналия четвъртък на 96-годишна възраст, е написала писмото през 1986 г., за да отпразнува реставрацията през тази година на момориала на кралица Виктория в Сидни, паметник, който първоначално е построен през 1898 г. и почита диамантения юбилей на прабабата на Елизабет, кралица Виктория. Въпреки че какво точно се съдържа в писмото все още не е известно, не би било пресилено да се мисли, че то благодари на жителите на града за спасяването на сградата, след като тя беше почти съборена в полза на обществен паркинг.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Припомняме: през 1986 г. малайзийска компания подписа 99-годишен договор за наем на сградата до 2085 г., което е - да, позна! - същата година, когато писмото на кралицата трябва да бъде отворено и да стане публично достояние. Може би в писмото тя ще поиска лизинговият договор да бъде продължен, така че сградата да остане в безопасност? Само можем да предполагаме!

Въпреки че няма да разберем, докато писмото най-накрая не бъде отворено, има конкретни инструкции, адресирани до лорд-кмета на Сидни, които гласят: „В подходящ ден, избран от Вас през 2085 г. сл. Хр., бихте ли отворили този плик и предали на гражданите на Сидни моето послание към тях."

Дворецът публикува последния официален портрет на кралица Елизабет II

Вижте повече

Дворецът публикува последния официален портрет на кралица Елизабет II

Щастлива усмивка в навечерието на погребението.

Според 7News Australia, дори личният персонал на кралицата не знае какво крие съдържанието на писмото, тъй като бележката е скрита в стъклена витрина в зона с ограничен достъп, разположена на върха на сградата на кралица Виктория.

Междувременно, след смъртта на кралицата миналия четвъртък, операта в Сидни беше осветена, за да отдаде почит на най-дълго управлявалия монарх на Обединеното кралство. Скоро след това страната провъзгласи крал Чарлз III за най-новия си държавен глава от повече от 70 години.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images