Тайният убиец на сияйната ти кожа: потта

Колко вредна е потта за кожата на лицето? Ще се изненадаш, когато разбереш.

Лято е, топло е (и още по-топло ще става). Потта си е част от цялото и съответно заедно с нея вървят и дузина въпроси - "Да маскирам изпотяването или да се опитам да го предотвратя напълно?", "Какво да направя, ако нищо не помогне?" И в крайна сметка вредна или полезна е потта за кожата на лицето?

Въпроси, въпроси, въпроси...

Смята се, че потта причинява акне. Но дали е така?

Човек се поти, за да се охлади - тялото е много умно и изпълнява тази задача доста ефективно. Жлезите отделят пот, повърхността на кожата се покрива с влага, потта се изпарява и телесната температура спада. Всичко работи страхотно - включително онези моменти, когато става горещо поради стрес или физическо натоварване.

9 важни въпроса за изпотяването и отговорите им

Вижте повече

9 важни въпроса за изпотяването и отговорите им

Тема, която задължително се отваря през лятото – изпотяването и какво можеш да направиш, за да го предотвратиш.

Според Международното общество за хиперхидроза (има такова!), всяко човешко тяло е оборудвано с потни жлези в "размер" на два до четири милиона. По-голямата част от тях отделят бистра течност без мирис - те се наричат екзокринни. Изключение правят жлезите в подмишниците и в слабините: те са епокринни, течността им е по-гъста и са склонни да взаимодействат с бактериите по кожата. И лошата новина (както за съжаление сигурно добре знаеш...) Мирише.

Сама по себе си потта е напълно безвредна: тя е 99 процента вода, останалият процент се разделя между минерали и мазнини. Мнението, че токсините се елиминират чрез потта, учените признават за погрешно - по време на детоксикация черният дроб, бъбреците и червата, специално предназначени за това, работят много по-добре.

Това е и причината след тренировка или баня да се чувстваш добре не защото от потта е излязло нещо много вредно, а поради мускулната релаксация и ендорфините.

И ето страхотна новина за тези, които се опасяват, че потта влошава състоянието на кожата на лицето. Напротив, изследователите откриват, че човешката пот съдържа цял набор от антимикробни пептиди, които осигуряват на кожата естествена защита срещу микроби и бактерии.

Но, уви, не бързай да се освободиш от всички грижи за предотвратяване на изпотяването и поддържането на кожата чиста. Измиването на масла, кремове и грим, както и мръсотия от порите, потта... може буквално да ги върне обратно, ако я оставиш да изсъхне на повърхността на кожата.

Така че има само едно решение и то е просто - отстрани потта от повърхността на кожата си възможно най-скоро. Достатъчен ти е добрият стар топъл душ или просто чиста кърпа. А в много горещите дни - просто избягвай тежкия грим – той определено няма да позволи на порите ти да се почистят добре!