Световен ден срещу хранителните разстройства

Хранителните разстройства са потенциално животозастрашаващи заболявания, с най-висока смъртност от всички психични разстройства.

Днес отбелязваме първото издание на Световния ден за действия срещу хранителните разстройства.

В подкрепа на Световния ден за действия срещу хранителните разстройства, сценаристът и режисьор Марти Ноксон („Клуб Веселие“, „Момчетата от Медисън авеню“, „Бъфи: убийцата на вампири“) и звездите от предстоящия й игрален филм „До кости“ (на екран от 2017-та) подкрепят каузата с видео, с което да привлекат вниманието към тези животозастрашаващи, но лечими болести. Филмът, в който участват звездите е базиран на истинската история на оцеляла от анорексия жена, на борбата на Ноксон с анорексия като момиче и нестандарното й възстановяване.

Галерия: 20 снимки на жени страдащи от анорексия

Виж всички снимки

Във видеото, Ноксон, звездите от филма и членовете на екипа разкриват „Деветте истини за хранителните разстройства” в опит да развенчаят митовете около тях. Пред камерата застават звездите Киану Рийвс („Матрицата“, „Адвокат на Дявола“, „Скорост“), Лили Колинс („Огледалце, огледалце“, „Невидима зона“), Кари Престън („Добрата съпруга“, „Истинска кръв“), Катрин Прескот („Skins“), Retta („Паркове и отдих“) и други.

Вижте видеото!

Целите на кампанията са да покажат, че хранителните разстройства са лечими генетични заболявания, да промотират приемането на различията, да повишат осведомеността сред политиците, за да разпределят ресурси и да установят адекватни национални системи, както и да агитират за промяна на световно ниво.

Представител на инициативата за България са психотерапевтите Детелина Стаменова и проф. Захарина Савова, психотерапевти специализирани в работа с хранителни разстройства и емоционално хранене. „Осъзнаването на сериозността на заболяванията, свързани с отношението към храната и премахването на стигмата към тях е основната цел“, коментира Детелина Стаменова, която от години работи със засегнати от хранителни нарушения.

Международното отбелязване на Денят ще се случи в Twitter @WorldEDday и #WeDoAct. Детелина Стаменова, ще модерира българския слот в чата от 14:00 до 15:00 часа българско време. Неин гост ще бъде проф. Захарина Савова, МД от Медицински университет – София, чийто научен и професионален път е посветен на психотерапията на хранителни нарушения.

Присъедини се  към дебата: #WeDoAct #WorldEatingDisordersDay

Ейми Кънингхам, председател на координационния комитет на „Световния ден за действия срещу хранителните разстройства“, споделя: „Идеята за това историческо събитие се роди преди няколко месеца от родители и засегнати хора, а сега резонира по целия свят. Първият по рода си „Световен ден за действия срещу хранителните разстройства“ ще изпрати силно послание към политиците от цял свят за необходимостта от действие, подчертавайки факта, че хранителните разстройства не дискриминират. Денят също така цели да разпространи послание на надежда за успешна интервенция“.

Хранителните разстройства са изолираща болест. Знам го от собствен опит. Бях неин затворник повече от 40 години. Знам и колко е важно да потърсиш помощ извън себе си, да споделяш, да дадеш възможност на страдащите да кажат как се чувстват. Иска ми се всеки, който има симптоми независимо, в коя точка на света живее, да знае, че не е сам и да има достъп до право за грижа, така че да се възстанови, също както го направих аз. Именно заради това подкрепям Световния ден за действие против хранителните разстройства“, казва Джун Алекзандър, автор на „Да победиш болестта“, част от Управителния комитет на инициативата.

Деветте истини за хранителните разстройства!

Те засягат около 70 милиона души в световен мащаб независомо от възраст, тегло, тип тяло, раса, националност, сексуална ориентация, пол, и социал-икономически статус. Заради третирането като теми табу и дезинформацията твърде често засегнатите хора не търсят помощ. Ето защо водещи професионалисти и организации в сферата се събраха, за да създадат „Деветте истини за хранителните разстройства“*.

1. Много хора с хранителни разстройства изглеждат напълно здрави, а всъщност са тежко болни.

2. Семействата на хората с хранителни разстройства може да нямат нищо общо с болестта и да помогнат много за преодоляването й.

3. Хранителното разстройство е сериозна здравословна криза, която пречи на личния и семейния живот.

4. Хранителните разстройства не са съзнателно направен избор, а сериозна болест.

5. Хранителните разстройства засягат хора от всякаква възраст, пол, етнос, раса, тип тяло и тегло, сексуална ориентация и социално-икономически статус.

6. Хранителните разстройства носят висок риск от суицид (самоубийство) и медицински усложнения.

7. Гените, но също и заобикалящата среда, играят важна роля в „отключването“ на хранителните разстройства.

8. Само гените не определят възникването на хранителни разстройства.

9. Пълно възстановяване след хранително разстройство е възможно. Ранното разпознаване и лечение са важни за това.

Управляващият комитет на движението включва Academy for Eating Disorders, авторката June Alexander, Beating Eating Disorders, BingeBehavior.com, Elephant in the Room Foundation, Families Empowered and Supporting Treatment of Eating Disorders/F.E.A.S.T, International Eating Disorders Action, Nalgona Positivity Pride, National Association of Males with Eating Disorders, National Eating Disorders Association, Not All Black Girls Know How to Eat и Trans Folx Fighting Eating Disorders, които ще предоставят ръководства и ще представят обществата по целия свят. Присъединете се на http://WorldEatingDisordersDay.org и Facebook:World Eating Disorders Day.

* Деветте истини за хранителните разстройства, Референция:

Съставени в сътрудничество с д-р Синтия Булик, Ph.D., F.A.E.D., която е виден професор по хранителни разстройства в медицинския факултет на северно каролинския университет в Чапъл Хил. „Деветте истини“ са базирани на лекцията на д-р Булик от 2014 г. в Националния институт за психично здраве, озаглавена „9 разбити мита за хранителните разстройства“. Водещи асоциации в областта на хранителните разстройства също дадоха своя принос.

Детелина Стаменова е психотерапевт, специализиран в работата с хранителни разстройства и нарушения и емоционално хранене. Завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, психотерапия и в момента продължава обучението си по хранителни разстройства в Лондон. Работи заедно с професор Захарина Савова, д.м., с която провеждат консултации в единствения специализиран кабинет за хранителни разстройства у нас.

Проф. Захарина Савова, д.м., е преподавател във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, а дисертацията й е на тема психотерапия на хранителни разстройства. Автор е на книгата „Анорексия и булимия – болести на съвремието“ и има много научни публикации. В момента подготвя нова книга за хранителните разстройства и емоционалното хранене с Детелина Стаменова

www.WorldEatingDisordersDay.org

Facebook: www.Facebook.com/WorldEatingDisordersDay

Twitter: www.Twitter.com/WorldEDDay

Присъедини се към дебата: #WeDoAct #WorldEatingDisordersDay