Сутрин или вечер: кога е по-добре да тренираш

Да си кажем истината в очите.

Опитай всички варианти и избери най-добрия за теб!

© iStock

Преди да започнем, важно е да отбележим, че на този въпрос няма строго правилен или грешен отговор. В края на краищата, трябва да тренираш тогава, когато искаш и когато се чувстваш най-добре в тялото си.

Но освен да слушаме тялото си, времето, което избираме да тренираме, често е продиктувано и от натоварения ни график. Много от нас са принудени да вплитат кратки тренировки навсякъде, където могат – често между смените на работа, между часовете в училище и сред безкрайните домакински задължения.

Ето защо, не трябва да се натоварваш допълнително в терзания кога точно да отделиш време за своята тренировъчна програма, за да постигнеш оптимални резултати. Не това е целта и на тази статия. В нея просто ще претеглим предимствата и недостатъците на сутрешните и вечерните тренировки, за да избереш вариант, който просто пасва най-добре на теб и твоето ежедневие.

Слушай тялото си. То има какво да ти каже.

© iStock

Най-подходящото време за тренировки през деня е…

…сутринта. Или поне така смятат доста експерти във фитнес средите. И в това има логика. Сутрешната тренировка ще те тонизира и зареди с енергия и жизненост за деня. Ще имаш по-малко извинения да я пропуснеш и ще те постави в положителна психическа нагласа за продуктивност и действие!

От друга страна, ако често усещаш следобедна умора и спад в енергията си, тогава една следобедна тренировка може да е по-добрият избор, за да те тонизира именно тогава, когато имаш нужда от това. Дори обикновената разходка понякога е достатъчна да те презареди и да вдигне тонуса ти, за да се справиш геройски с оставащите задължения от деня.

Да хапнем преди тренировка: какво, защо и колко

Вижте повече

Да хапнем преди тренировка: какво, защо и колко

Освен ако не тренираш в 6-7 ч. сутринта, би трябвало да зареждаш тялото си с енергия доста добре преди всяка тренировка. Да поговорим за това!

Кога е добре да тренираш, за да оформиш мускулатурата си?

Ако не се бориш с излишни килограми и тренираш с цел развитие и оформяне на мускулна маса, то по-доброто време за тренировка за теб ще бъде вечерта. Защо ли?

Защото обикновено тялото натрупва сила и издръжливост в продължение на деня и е готово да поеме доста по-сериозно натоварване вечер, спрямо сутринта. А за добре оформената мускулатура и красиво стегнато тяло, определено ще трябва да се поизпотиш в залата, като заложиш на по-сериозно натоварване.

И все пак, отново напомняме – ако ти самата се чувстваш по-сила и енергична сутрин, няма нищо, което да те спре да тренираш силово и тогава. Резултатите ще са налице, стига да осигуриш нужното натоварване на тялото си, за да се развива.

Кога е добре да тренираш, ако искаш да отслабнеш?

Ако целта е отслабване и се надяваш с тренировките си да изгориш възможно най-много от нежеланите излишни мазнинки, то експертите препоръчват сутрешни тренировки.

Причината е, че по това време на деня, нивата на растежен хормон и на кортизол в тялото са завишени и влияят на метаболизма така, че тялото е по-склонно да изгаря калории именно от мастните си запаси. И така – да се отърве от излишните мазнини и да се стегне.

А ако сутринта ти е натоварена и нямаш достатъчно време, за да се събудиш и раздвижиш добре преди тренировката, можеш да я оставиш за по-късната част на деня.

© iStock

Колко време след ставане можеш да тренираш?

Както виждаш, в повечето случаи се препоръчват тренировки сутрин (или поне – по-рано през деня). Но тук може би ти възниква въпросът – кога точно след ставане можеш да се впуснеш в тренировки?

Препоръката тук е да отделиш поне 30-60 минути интервал от време след като станеш от сън и преди да започнеш с тренировката си.

Раздвижи се, изпий едно кафе, дори е препоръчително да хапнеш, вместо да тренираш на празен стомах. Всичко това ще подготви тялото ти по-добре за предстоящото натоварване и ще направи тренировката ти по-ефективна. Не е нужно да скачаш от леглото директно на велоергометъра.

А ако сутринта ти е натоварена и нямаш достатъчно време, за да се събудиш и раздвижиш добре преди тренировката, можеш да я оставиш за по-късната част на деня.

В края на краищата – по-важна е самата тренировка, а не времето, в което се изпълнява тя!

17 легитимни причини да пропуснеш тренировка

Вижте повече

17 легитимни причини да пропуснеш тренировка

Да, такива съществуват!

В обобщение – сутрин или вечер трябва да тренираш?

В общи линии, повечето хора биха реагирали добре на сутрешни тренировки, около 30-60 минути след ставане.

И все пак, важно е не какво е препоръчително за повечето хора, а какво работи най-добре за теб и твоето ежедневие! Ако сутрините са ти натоварени, ако ставането е трудно и предпочиташ да откраднеш всяка допълнителна минута сън, преди да започнеш с натоварения си ден – можеш спокойно да оставиш тренировките си за след обед или привечер.

Единственото време от деня, в което тренировката може да повлияе донякъде негативно, е късната вечер, малко преди лягане. Причината за това е именно тонизиращата природа на тренировките. Те повдигат тонуса и събуждат тялото. Което обаче може да се окаже нежелан ефект, ако се опиташ да си набавиш по-дълъг и качествен сън малко след тренировката, ако си я оставила за прекалено късно.

А най-добрият подход, който можеш да последваш, за да избереш своето оптимално време за тренировка, е като просто опиташ всички възможни варианти! И се спреш на този, който най-добре пасва на целите и ежедневието ти.

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки