Сурови или сготвени: как са по-полезни зеленчуците

Открий кое е по-полезно: да сготвиш или да хапваш сурови зеленчуците в менюто си?

 
 

Открий кое е по-полезно: да сготвиш или да хапваш сурови зеленчуците в менюто си?​

Дори ако си изяла купа зеленчуци, преди да преминеш към пицата си, вече си направила голяма услуга на тялото си. Всички зеленчуци, варени или сурови, са полезни. Но, както обикновено, общата истина включва нюанси, които ще помогнат да се определят личните ти приоритети. Отговаряме на въпроса: как е по-добре да ядеш зеленчуците - варени или сурови?

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Наслади се на храната (без угризения!)

Факт Nº1: Смилайки суровата храна, тялото изгаря повече калории

От години учените убеждават обществото, че стандартната система, използвана за измерване на калориите, е фундаментално погрешна, защото не отчита енергията, използвана за смилане на храната. Експертите от Харвардския университет, ръководени от професор Рейчъл Кармоди, проявяват особена активност по този въпрос.

Ето го и резюмето на научния доклад: когато приготвяш храната си, помагаш на тялото да я преработи, като изпълняваш нещо като „прелюдия“ на храносмилателния процес. Това означава, че трябва да използваш по-малко енергия за смилане и усвояване на хранителните вещества. Суровите храни изискват тялото да работи с пълен капацитет, което от своя страна изгаря повече калории в процеса на храносмилане.

Може да се разгледа още по-просто - същото количество варено-печено-задушените зеленчуци са по-хранителни от суровите. Това вероятно е важен момент за тези, които се интересуват от диетите и не толкова важен за останалите.

Факт Nº2: Термичната обработка намалява хранителната стойност на зеленчуците

Задълбавайки се в темата и разчитайки на лабораторните данни, учените установяват, че водоразтворимите витамини като B и C, се унищожават по време на готвенето – частично или напълно. Интересното е, че повечето от тях се изпаряват по време на термичната обработка – загубите зависят от раздробяването на продукта и времето на варене. В същото време мастноразтворимите витамини A, D, E, K, както и PP запазват своите животворни способности, независимо от обработката.

Факт Nº3: Готвенето може да увеличи наличието на антиоксиданти

Изследванията потвърждават, че готвенето не е вредно за всички естествени свойства и дори повишава нивото на някои антиоксиданти, като бета-каротин в морковите и ликопен в доматите (който не отменя необратимото унищожаване на витамин С). Ето защо може би си чувала, че пошираните домати или домашният сос са по-добри от суровите домати. Що се отнася до витамин В6 (богат на него е зелето, броколите, аспержите и чесънът), краткотрайното готвене спомага за освобождаването на активните им компоненти, но ястието трябва да се яде, докато е още прясно приготвено.

И последно: в каква форма зеленчуците са по-здравословни за организма?

Основният отговор: просто ги консумирай. Това е основното. Варени или сурови - не е толкова важно. На прав път си, ако обичаш да похапваш прясна целина, сотиран зеленчуков микс в уок тигана (бързо, без да чакаш да се свие до черно в локва врящо олио...), да свариш зелева чорба с прясно зеле или да печеш тиква във фурната. И не се колебай да консумираш "неотчетени" калории варено-печено-задушено - няма толкова много от тях, за да се самоизмъчваш в изчисления.

Съвет от мъдрия маестро Фулвио Пиер Анджелини, италиански готвач със световна известност, притежател на две звезди Мишлен: „Ако сериозно се интересуваш какво и как ядеш, тогава изгради дневното си меню така: сутрин хапвай сурови зеленчуци и сготвени за вечеря. Както знаеш, храносмилателната дейност се забавя с настъпването на вечерта, така че има смисъл да се погрижиш за приготвянето на лесносмилаемо меню, което ще те спаси от стомашен дискомфорт.