Справяш ли се с ревността?

Кой? Аз? Та, аз не съм ревнива!

 
 

Кой? Аз? Та, аз не съм ревнива!

Съжаляваме, ако те разстроим, но всички статистики са категорични, че това е най-честата реакция на всяка ревнива жена...

Коя е най-ревнивата женска зодия? Виж в галерията по-долу:

Галерия: Коя е най-ревнивата женска зодия?

Виж всички снимки

►►► Ревността не е порок? Или е...

Надяваме се, че не четеш SMS-ите на половинката си, не организираш кръстосани разпити (предубедена, че определено е виновен!) и не си играеш на детектив. Все пак ревността е нещо непредсказуемо и е по-добре да знаеш какво да правиш в такива ситуации.

Ето как гледат психолозите на ревността.

Болест ли е ревността, или норма?

Не си прави илюзиите, че ревността е нормална. Проявата на чувство за собственост по отношение на друг човек трудно може да се нарече "норма". Това поведение е следствие от чувството за собствена малоценност и страха, че ще бъдеш сравнена с някой друг. Голяма роля тук играе страхът, че сравнението няма да е в твоя полза.

Да ревнуваш означава да обичаш?

Съвсем правилно. Да ревнуваш означава, че обичаш... СЕБЕ СИ! Той е ревнив, което означава, че иска самостоятелно да притежава и използва правото на собственост над теб (същото е и в обратния случай). Такива мисли са абсурдни, защото робството отдавна не се счита за нормално. Погледни в бъдещето за секунда, сериозно!

Как да се справиш с ревността?

Можеш да я победиш само като работиш върху себе си. Ако проявиш чувство за притежание, което надхвърля всякакви граници, трябва да се обърнеш за помощ към професионалист. Психотерапевтът, успоредно с повишаването на самочувствието и самоувереността, ще ти помогнат да възстановиш възприятието си за живота според принципа от „имам“, към „бъди“.

Очевидно ревността, както и проявите на всякакви други негативни емоции, се отразява зле на връзката ви. За да може общуването с любимия човек да заприлича на романтична история, а не на филм на ужасите, е важно да се научиш как да поддържаш правилния емоционален фон и да изграждаш комуникациите си на спокойни вълни.