Спортувай правилно!

Ако месеци наред не си спортувала и сега започваш отново – за да достигнеш предишното си ниво, ще ти трябва два пъти повече време, отколкото си почивала.

.

Ако месеци наред не си спортувала и сега започваш отново – за да достигнеш предишното си ниво, ще ти трябва два пъти повече време, отколкото си почивала.

Това ще бъде необходимо, за да възвърнеш издръжливостта, силата и гъвкавостта си отпреди. При липса на време правиш по-кратки тренировки в началото, за да можеш поне да поддържаш сегашната си форма.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Хормони, успокойте се!

Ако тренираш нередовно – явно паузите между тренировките са прекалено дълги. Тялото ти има нужда от нови предизвикателства, за да влезе в по-добра форма. След един ден със спортни занимания можеш да направиш почивка от един до два дни, през които протичат необходимите процеси на изграждане на мускулна маса.

Ако спортуваш всеки ден – не даваш на тялото си възможност за компенсация. За времето на възстановяване важи правилото: колкото по-интензивна е тренировката и по-нетренирано е тялото, толкова по-дълга пауза трябва да направиш. Тренираните спортисти имат нужда от 12 часа пауза след бягане, 24 часа след лека тренировка за сила, 36 часа след сериозна тренировка за сила. Според златното правило начинаещите се нуждаят от двойно повече време за почивка.

При една и съща програма на тренировките – постиженията ти ще останат на едно ниво, защото натоварваш постоянно по един и същи начин сърцето, кръвообращението, обмяната на веществата и мускулите. Напредналите трябва да направят една седмица с по-интензивни тренировки. Най-добре преди отпуската, а след това да си позволят по-дълга почивка.

Ако правиш бавно упражненията за сила – няма да се преумориш, но няма и да постигнеш целта си. Начинаещите обикновено правят големи паузи между упражненията на различните уреди, защото надценяват натоварванията. Така тренировките нямат ефект. Сменяй уредите поне два-три пъти без да правиш почивка. Няма да се натовариш прекалено, защото тренираш различни групи мускули.

Ако при бягане посядаш на пейките в парка – после ще ти е по-леко, но тренировката губи смисъла си. Тя се прави, за да постигнеш издръжливост и да не се уморяваш лесно. Трябва да отлагаш почивката колкото е възможно повече. По-добре продължи в по-бавно темпо, вместо да спираш.

Ако накрая даваш повече газ – добре, значи си амбициозна. Никой треньор обаче няма да ти препоръча това, тъй като при високото темпо се образува повече млечна киселина, увреждаща мускулите. Най-добре е в края на тренировката да се тича по-бавно. Още тогава тялото ще започне да се възстановява и ще поеме допълнителна порция кислород.