Силови тренировки: спри да се притесняваш от тях!

Обратно на обичайното мнение, вдигането на тежести и като цяло – силовите тренировки, сами по себе си, няма да те превърнат в женска версия на Хълк.

 
 

В опита си с клиенти през годините съм се убедил, че много жени искат да постигнат добре-изглеждащо, стегнато тяло, но се притесняват да започнат силови тренировки, за да не натрупат много мускулна маса и да придобият набита мъжка осанка… Ако и ти си сред тях – трябва да знаеш, че няма за какво да се притесняваш!

От Страхил Иванов

Забавни снимки от фитнес залата - в галерията долу

Галерия: Забавни снимки от фитнес залата

Виж всички снимки

►►►4 фактора за максимални резултати в тренировките

Обратно на обичайното мнение, вдигането на тежести и като цяло – силовите тренировки, сами по себе си, няма да те превърнат в женска версия на Хълк. Това, което ще ти донесат обаче, е тонизирано, стегнато тяло, защото помагат за изграждането и дефиницията на чистата мускулатура (именно тя го стяга и оформя), като в същото време ефективно изгарят и излишните мазнинки.

Женското тяло реагира по различен начин на тренировките с тежести от мъжкото. Тъй като всяка жена обичайно има по-ниски нива на тестостерон в тялото, а това е основният анаболен хормон, отговорен за мускулния растеж, при дамите тренировките с тежести носят по-скоро дефиниция (стягане/оформяне) на мускулатурата, а не растеж.

И това не е всичко. Силовите тренировки имат редица други полезни предимства за твоето тяло - както физически, така и психически. Ето някои от тях:

Силовите тренировки изграждат сила и издръжливост в цялото тяло

Тренировките с тежести не развиват само мускулатурата. Напротив, те заздравяват тъканите и системите в цялото тяло. Подсилват костите и ставите, заздравят съединителната тъкан и подобряват работата на сърцето и сърдечно-съдовата система.

От всички тези педимства, трябва да обърнем специално внимание на подсилването на костите, тъй като всяка жена трябва да следи и да се грижи активно за здравето на костите и ставите си, дори повече от мъжете, тъй като жените са по-предразположени към развитие на остеоартрит.

Множество изследвания през годините показват, че тренировките с тежести значително заздравят костите и намаляват риска от развитие на кости заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Силовите тренировки помагат и за изграждането на по-силни съединителни тъкани и повишават стабилността на ставите, като по този начин намаляват вероятността от травми и развитие на състояния като артрит.

В допълнение, силовите тренировки, както и всяка друга физическа активност, допринасят за сърдечно-съдовото здраве, подобрявайки кръвообращението, като в същото време помагат за понижаването на холестерола и следователно – риска от диабет и хипертония.

►►►Върни се към тренировките си, без да си вредиш

Силовите тренировки помагат и при отслабване!

Друго широко разпространено, но грешно схващане, е че силовите тренировки са полезни само за тези, които искат да оформят и развият мускулатурата си и нямат място в тренировъчна програма за отслабване.

Много жени, които смятат така, залагат само и изцяло на кардио занимания, за да изгорят излишните мазнини. Това, обаче, оставя тялото слабо и отпуснато, тъй като липсва мускулният тонус, който да го оформи. А и когато се залага само на кардио за отслабване, резултатите често не са задоволителни, прекалява се с него и това може да доведе не само до изгаряне на мазнини, но и до атрофия (разграждане) на мускулатурата и забавяне на целия метаболизъм на тялото.

Атрофията на мускулатурата води до забавяне на метаболизма, защото точно мускулната маса принуждава тялото да поддържа бързи темпове на усвояване на веществата и държи метаболизма на ниво. Мускулната тъкан изисква много енергия от тялото, за да я поддържа и колкото повече от нея имаме, толкова по-бърз и ефективен е метаболизма. Когато мускулатурата атрофира, метаболизма се забавя, тялото залинява и преработката и усвояването на веществата стават доста по-трудни.

Тъй като силовите тренировки поддържат и развиват мускулатурата – те директно влияят и на скоростта и ефективността на метаболизма на тялото. Така че, дори целта ти да е изчистване на няколко излишни килограма – трябва да заложиш основно на силови тренировки, а не на кардио, за да я постигнеш.

При отслабване обаче е изключително важно да следиш и храната, която приемаш. Нужен е контролиран хранителен режим с калориен дефицит, за да приемаш по-малко калории, от колкото изгаряш. Ако това условие не е спазено, дори и най-ефективната тренировка няма да даде желаният резултат. Тренировките и храненето вървят ръка за ръка.

Силовите тренировки подобряват и психичното здраве

Без съмнение, позитивните промени, които предизвикват силовите тренировки в тялото ти, ще повлияят положително и на психиката ти.

Промените във физиката – както загубата на мазнини, така и подобрената композиция на тялото – непременно ще повишат самочувствието ти. Освен това, самият факт и знание, че се грижиш за здравето си и не само изглеждаш по-добре, но и намаляваш възможността за развитие на редица здравословни усложнения по-късно в живота си, също ще има цялостен положителен ефект върху настроението ти. Ще се чувстваш уверена, освежена, по-красива, по-здрава и по-спокойна – какво по-здравословно за психиката от това!

Пък и на чисто физиологично ниво, тъй като с упражненията се освобождават повече ендорфини, доброто настроение и чувството на удовлетворение ще те заливат след края на всяка тренировка!

В заключение…

Без значение какво е било мнението ти за силовите тренировки до момента, вече трябва да си сигурна и да знаеш, че с тях можеш да се насладиш само на повече позитиви и предимства и нямаш недостатъци, за които да се притесняваш.

Упражненията няма да направят тялото грубо и мъжествено, а ще го изваят и стегнат, като в същото време значително подобрят здравето и настроението ти в дългосрочен план.

Изследване: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6279907/