Швеция продължава да казва „не“ на карантината

Целият свят затваря граници и слага страната си под карантина заради Covid-19, но Швеция избра друг път за хората си.

Целият свят затваря граници и слага страната си под карантина заради Covid-19, но Швеция избра друг път за хората си.

►►►Как да се предпазиш от опасния вирус

В градовете по целия свят са затворени кината, театрите, моловете, пазарите, кафенетата, университетите, училищата, фитнесите... Но в Шведското правителство има друго виждане по въпроса. Те решиха да не следват европейския модел за справяне с коронавируса и избраха собствена стратегия.

►►►Ето как правилно да миеш ръцете си

По данни от реалните карти за следене на разпространението на опасния вирус болните в Швеция днес са 3700, но властите не считат за необходимо да взимат екстремни мерки.

Населението на Швеция продължава да живее както преди. Там работят детските градини, училищата, търговските центрове, всички спортни и културни учреждения и дори планинските курорти.

По думите на Йохан Карлсон, ръководител на Националния здравен орган в страната, тази стратегия е избрана, изхождайки от здравословното състояние на хората там. А затварянето на училищата няма да помогне за борбата с коронавируса. Ако се въведат принудителни мерки, ще се наруши нормалното функциониране на обществото. А това, според мнението на шведите, може да нанесе повече вреди, отколкото да им помогне.

Въпреки това, минимални ограничения има е там. В страната са отменени събития с численост над 500 човека и са ограничили влизането на чужденци в държавата. Хората над 70 ги съветват да намалят социалните си контакти до минимум, а при първите симптоми на заболяването, всеки човек да си остане вкъщи.

Тестове се правят само при най-сериозните случаи и при пациентите в рисковата група.

Самите шведи проявяват индивидуална отговорност и, въпреки че липсват забрани, излизат рядко от домовете си.

В същото време обаче у нас задържаха българин, който се върна от Швеция и отказа да спази нареждането за 14-дневна карантина. В страната ни това се счита за престъпление по чл. 355, ал.2 от НК и се наказва от закона.