Шест критерия, по които да откриеш истинския приятел

Прост тест за приятелство.

Експерт в областта на човешкото поведение разкрива шестте ключови точки, които помагат да се идентифицират лъжците и манипулаторите в най-тесен, интимен кръг.

Истинското приятелство се познава не само в беда. Дейвид Дж. Либерман, експерт по междуличностните отношения и автор на бестселъра You Can Read Anyone, е разработил изключително ефективен метод, за идентификация колко искрен е един приятел.

via GIPHY

1. Интерес

Ако си истинска приятелка с някого, тогава искрено се интересуваш от всичко, което се случва в живота на този човек. Същият принцип работи и в обратната посока – истинският приятел/приятелка винаги се интересува как се справяш и какво е настроението ти. Ако не чувстваш внимание от дадения човек, тогава приятелството ви не звучи, че е много взаимно. Можеш да си изясниш ситуацията, като започнеш разговор по теми, които те интересуват, без да ровиш твърде дълбоко или като споделиш нещо по предстоящо събитие, което е важно за теб, за да видиш/чуеш реакциите и да си направиш заключения.

Стани още по-близка с приятелите си

Вижте повече

Стани още по-близка с приятелите си

Браво, момиче! Твоята нова компания е страхотна.

2. Доверие

Втората стъпка от „теста за приятелство” е проследяването на клюките и провокациите. Лесно е като детска игра, а рецептата ти е известна отдавна: достатъчно е да кажеш на конкретния човек тайна за общ познат - измислена или (почти) истинска - и след това да се опиташ да разбереш дали тази тайна е достигнала обекта на обсъждане. Ако си впечатлена от скоростта на предаване на секретната информация, приятелството губи още една „звезда“.


3. Радост

Съгласно третата точка, важно е да се увериш в способността на съответния приятел да се радва за теб и да се чувства горд - да речем, когато получиш повишение. Трудно е за лъжците и манипулаторите да се преструват на щастливи, когато животът е благосклонен към някой друг освен тях. „Когато се сблъскаш с провал, куп хора ще изразят желанието си да те утешат и подкрепят, и само истински приятели ще дойдат да обсъдят добрите новини с теб“, пише Либерман.

4. Честност

Четвъртата точка насочва вниманието към това колко са готови приятелите да ти кажат истината. „Истинският приятел няма да се поколебае да ти каже в лицето всичко, което може да не искаш да чуеш“, казва Либерман. „Той/тя рискува да се скара с теб, но никога няма да излъже или да скрие известни факти, преструвайки се, че това е за твое добро.”

5. Уважение

Любопитството е доста неприятна черта на характера и за съжаление е доста разпространен формат. Уважението и деликатността са две основни умения, които помагат да се успокои нездравословната любознателност към приятелите. Ако смятаният от теб за най-близък човек се опитва да изкопчи повече информация, без да обръща внимание на чувствата ти, тогава неговото любопитство явно надделява над уважението, което изпитва към теб. И обратното: ако той/тя слуша внимателно, позволявайки ти да говориш с удобното за теб темпо и пестейки емоциите си, това означава истинска загриженост към това, което ти се случва.


Галерия: Cosmo стил за най-добри приятелки

Виж всички снимки

6. Подкрепа

Не на последно място, способността (или неспособността) да се жертваш (време, печалба, комфорт, удоволствие...) в името на приятелите си. „Когато възникне конфликт на интереси, истинските приятели търсят решения, за да не навредят по какъвто и да било начин на онези, на които им пука“, обяснява д-р Либерман.

Внимавай обаче да не се увлечеш с идентифицирането на тенденциите в изолирани случаи – анализирай приятелствата бавно, като избягваш прибързаните заключения. В крайна сметка не сте се срещнали вчера и може би във взаимоотношенията ви са възникнали само временни проблеми. Важно е да запомниш, че всеки от нас е в състояние на определен етап да се увлече толкова от собствения си живот, че да не успява да намери време за близките си, за които всъщност се тревожи много искрено.