Серина Уилямс се оттегля: „Никога не съм харесвала думата пенсиониране"

Серина Уилямс обяви пенсионирането си и написа прощални думи: „Никога не съм харесвала думата „пенсиониране. Стресира ме“.

Серина Уилямс обяви, че планира да се оттегли, след като играе на US Open. Тя говори за това решение и плановете си да стане майка отново в есе за американския Vogue, участвайки и във фотосесия за изданието.

"Трудно ми е да осъзная, че трябва да спра да играя тенис. За мен това е някак си тема табу... Когато стане дума за това, очите ми се насълзяват. Мисля, че единственият човек, с когото наистина успях да говоря за това, е моят терапевт... Сложно признавам, че трябва да спра да играя тенис."

40-годишната Уилямс е една от най-популярните и титулувани спортистки в света, в миналото - първата ракета на света. Тя има четири златни олимпийски медала, 38 победи в турнири от Големия шлем, 23 от които на сингъл. Тя е петкратна шампионка от финалите на WTA и рекордьорка при жените по спечелени парични награди.


Галерия: Най-добре облечените гости на кралската сватба

Виж всички снимки

Серена започва да играе тенис на тригодишна възраст. На десетгодишна възраст тя заема първо място в американската класация на младите тенисисти за нейната възрастова група. Тя участва в професионален турнир за първи път на 14-годишна възраст, а още на 17 печели първата си голяма титла на US Open, побеждавайки на финала Мартина Хингис, световната номер едно по това време.

Списание "Форбс" класира Серена на 90-то място в 100-те най-богати жени в Америка това лято, с нетна стойност от 260 милиона долара.

Припомняме, че тенисистката е омъжена за съоснователя на Reddit Алексис Оханян. Те обявиха годежа си през 2016 г. и се ожениха година по-късно, малко след раждането на дъщеря им Олимпия.

По време на бременността Серена продължи да играе: на втория месец тя спечели Australian Open.

"Повярвайте ми, никога не съм искала да избирам между тениса и семейството, не мисля, че е честно. Ако бях мъж, нямаше да пиша това - щях да продължа да играя и да печеля, докато жена ми ражда деца... Не ме разбирайте погрешно: обичам да съм жена, наслаждавах се на всяка секунда от бременността си . Бях от онези упорити жени, които работят почти до болницата, въпреки че вече беше супер трудно", пише Уилямс в есето си за Vogue.

Тя признава, че Олимпия мечтае за по-малка сестра и тъй като Серена навършва 41 години през септември, смята, че сега е моментът да напусне кариерата си и да се посвети на семейството си.

"Никога не съм харесвала думата "пенсия", някак си е остаряла. Мисля за това по-скоро като преход, предполагам, че е най-добре да използвам думата "еволюция". Искам да ви кажа, че сега преминавам от тениса към други неща, които са важни за мен... Искам да разширя семейството си."

Серена Уилямс: „Раждането беше кошмар“

Вижте повече

Серена Уилямс: „Раждането беше кошмар“

Тенисистката в интервю за Vogue.

Според Серена, тя и съпругът й са решили да имат второ дете, но този път тя не иска да комбинира бременността със спорта. Тенисистката смята, че нейният принос към спорта се измерва не само с броя на победите, но и с мотивацията, която е дала на жените: "Бих искала да мисля, че благодарение на мен спортистките са се научили да бъдат себе си - да играят агресивно, да използват юмруци, да носят каквото искат, да казват каквото искат. Разбийте се от работа и се гордей с това."

В края на изявлението си Серена се сбогува с феновете:

"Изобщо не знам как да се сбогувам, но моля, знайте, че моята благодарност към вас не може да се опише с думи. Вие ме доведохте до огромен брой победи и трофеи. Ще ми липсва тази версия на себе си, момичето, което играеше тенис. Ще ми липсвате и вие!"