Сексът свърши. Време е за сълзите

Защо понякога ти се плаче след секс. Ето го обяснението.

 
 

Посткоитална дисфория – звучи сложно, но всъщност е обяснението защо понякога ти се плаче след секс.

Коя е твоята секс поза? Разбери от галерията долу.

Галерия: Коя секс поза ти подхожда най-добре според хороскопа

Виж всички снимки

►►►Нещата, които си длъжна да направиш след секс.

Ако поне веднъж те е обзела тъга буквално след като си изпитала оргазъм, означава, че ти знаеш за какво става въпрос.

Странно, но се оказва, че и мъжете са подложени на подобно състояние в тези, струва ни се, по принцип радостни минути.

Но нека да разнищим тънкостите на това твое емоционално състояние след секс.

Посткоиталната дисфория е чувството на необяснима тъга, възникнала след края на сексуалния контакт, често съпроводена с чувство на меланхолия, раздразнителност и дори със сълзи. Въпреки разпространения мит, че депресивните състояния след секс са присъщи само не жените, учените твърдят обратното.

Учените разглеждат секса като процес, който се състои от 4 фази:

  • ⇒ Възбуда;

  • ⇒ Плато;

  • ⇒ Оргазъм;

  • ⇒ Разрешение.

Именно в последната фаза може да възникне това състояние на емоционална потиснатост, която могат да изпитват както жените, така и мъжете. При това, ако сред жените за посткоитална дисфория се говори отдавна, то изследванията, засягащи мъжете, се появиха съвсем наскоро.

Гледайки резултатите, установяваме, че около 50% от жените и 40% от мъжете са изпитвали чувството на емоционален упадък след секс поне веднъж в живота си. Те описват чувството като безпокойство, раздразнение, желание да се отдръпнат от партньора и да останат насаме със себе си.

Това състояние може да продължи от няколко минути до два или повече часа. Няма конкретни причини, които да влияят на състоянието на един или друг човек.

Работата е там, че фазата на разрешаването сама по себе си силно се различава от трите предхождащи я. След секс настъпва период, когато от половите органи рязко се оттегля голямо количество кръв, концентрацията на някои хормони след увеличаването им влиза в норма, организмът преминава във фаза на възстановяване на силите и ресурсите, в това число и на емоциите.

И ако в случая с посткоиталната дисфория при жените психолозите са склонни да говорят за някакви емоционални причини, например за неудовлетворение от себе си, от секса или от партньора, то при мъжете причините придобиват по-физиологични черти.

►►►Важно или не е къпането след секс.

След оргазъм в кръвта на мъжа рязко се повишава съдържанието на пролактин (този хормон активно се изработва в женския организъм през бременността и кърменето), който може да предизвика депресивно състояние и пристъп на тъга.

Другата страна на въпроса е там, че мъжът изпитва изтощение след полов акт, защото изхвърля сперма, за изработката на която са „изхабени“ немалко сили. Заедно с това, не бива да се отрича, че мъжете преживяват трудно всеки сексуален опит, колкото и силни да изглеждат в действителност.

Затова най-важното в случая е, ако забележиш, че след секс партньорът ти се държи различно, да не пренебрегваш това, което той преживява.

Проявата на посткоитална дисфория не трябва да те спира да се наслаждаваш на живота и секса и не бива да е повод за притеснение. Макар и, ако тези състояния се повтарят често, да си струва да потърсиш помощ при сексолог и психолог.

Най-добрият секс те очаква, виж с коя зодия: виж в галерията долу.

Галерия: С кой зодиакален знак ще правиш най-добрия секс

Виж всички снимки

Според специалистите склонността към апатия след секс е свързана с генетичната предразположеност и също така е продиктувана от качеството на отношенията между партньорите.

Ако забележиш подобни състояния в партньора, говори с него, обсъди какво го мъчи. Не забравяй обаче, че след секс човек е по-уязвим, а ако в същото време е и разстроен, то трябва да подходиш към въпроса деликатно. Ако той не иска да говори на тази тема, не го насилвай и не изисквай конкретни отговори. Когато дойде времето, ще ги получиш.