Секси и много вредно: защо не бива да кръстосваш крака

Някои позиции на тялото изглеждат удобни, но всъщност са вредни за здравето.

 
 

Някои позиции на тялото изглеждат удобни, но всъщност са вредни за здравето.​

via GIPHY

След известната сцена от филма "Първичен инстинкт" на разпита на Катрин, изиграна от Шарън Стоун, позата с кръстосани крака се смята за една от най-вълнуващите и предизвикателни. Но жените трябва да прибягват до това „оръжие“ възможно най-малко!

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина, виж в галерията по-долу:

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

►►► Вагинална парна баня: пълен детокс на интимната зона

Защо кръстосваш краката си?

Най-близкото до логиката е: защото е красиво! Но всъщност не само момичетата с дълги стройни крака в баровете обичат да седят по този начин, доста жени седят по този начин и у дома, без да имат за цел да впечатлят някого с дължината на крайниците си. И всичко това, защото тялото ти намира тази позиция за удобна.

Нашият гръбнак е еволюционно създаден за ходене и бягане, а не за безкрайно ежедневие, прекарано на стол. Когато седиш, гръбначният стълб работи в „изправен режим”, а долните му части и таза са подложени на сериозен стрес.

Ако кръстосваш краката си, тогава поради новия ъгъл между костите на таза и гръбначния стълб, напрежението се преразпределя към ставите, мускулите и връзките. С други думи, кръстосваш крака, просто защото иска да си починеш от обичайната „класическа” седнала поза.

Така че защо да не си починеш?

Давайки си почивка, позата с кръстосани крака в същото време вреди на тялото. Първо, под коленете няма мускули и следователно вените и артериите са много близо до кожата. Когато кръстосваш краката си ги прищипваш, което води до проблеми с кръвоснабдяването и може да провокира развитието на разширени вени.

Второ, перонеалният нерв може да страда от позицията „крак върху крак“: той също е разположен на повърхността и лесно се наранява. И накрая, за самия гръбначен стълб, това положение на крайниците също е вредно: допринася за развитието на сколиоза и остеофити - костни израстъци по прешлените.

Как всъщност е добре да седиш?

Най-правилната поза за работа се счита за изградена според "правилото на 90", когато такъв ъгъл се образува едновременно между тялото и предната повърхност на бедрата, в колянната става и между стъпалото и подбедрицата. В този случай екранът на компютъра трябва да е на нивото на очите, а лактите трябва да лежат изцяло върху масата.

Друго правило: прави 15-минутни почивки на всеки два часа. Изглежда, че седенето е лесно, но попитай всеки треньор и той ще потвърди: статичните упражнения са най-трудни. Затова не забравяй да станеш от стола си! Отиди за кафе или просто се разходи из офиса.