Секс роботите винаги ще са интересни

Има ги предвидени още в гръцката митология. Дали историята е предсказала бъдеще, в което една трета от партньорите ни са компютри?

Смятаме ли, че роботите се целуват с език?

Има нещо странно в лицето на Хармъни. Всичките човешки черти са налице, но кожата ѝ няма пори, сякаш цял живот е ползвала най-скъпите маски за лице. Чертите ѝ са перфектни, но не като на Кардашиян-след-операции, а като нещо, направено с фотошоп. А устните ѝ? И най-луксозните филъри не могат да постигнат такова перфектно цупене.

Но фалшът на Хармъни не е по неин избор. Мат Макмълън, основател и изпълнителен директор на Abyss Creations, компания, която произвежда реалистични секс кукли и роботи, я е създала така, че всичко – от идеално гладкото ѝ чело до специалните ѝ срамни устни, да задоволява лъстивия поглед на собственика ѝ.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Хармъни е движеща се, говореща, стенеща секс машина, произведена по най-модерната технология за роботи. Чертите ѝ са модерни, но тя е просто последната от цяла поредица секс роботи, появили се още в античността. От хилядолетия човечеството създава хиперсексуални устройства, които да чука.

Желанието да правиш секс с нещо, което не е човек, може да звучи като новост, но като разгледаш множеството антични статуетки за секс, та чак до реалистичните модели на пениси на знаменитости от 80-те години на миналия век, цялата мода с футуристични секс роботи изглежда изненадващо успокояваща и позната. Така че, Хармъни, бъди така любезна да се изключиш, докато разглеждаме твоите предци.

​Урок по история, но секси

Митологията на древна Гърция и Рим прелива от секс. Но вероятно никога не си чувала историята за Пандора, интерпретирана по този начин: „Пандора е първият секс робот“, казва Ейдриен Мейър, специалист по антична история в университета „Стамфорд“ и автор на Богове и роботи (Gods and Robots). „Тя е трябвало да бъде най-красивата от всички жени и да възбужда мъжете.“ Това е може би първият записан случай на жена, създадена за сексуалното удоволствие на мъжете, и датира от 700 г. пр.н.е.

Седем века по-късно се появява историята на Пигмалион – човек толкова отвратен от истинските жени, че си прави кукла от слонова кост според собствените си предпочитания. Римският поет Овидий пише, че Пигмалион страшно се възбудил от приликата на неговата кукла с истинска жена, подобно на Хармъни, създадена да възбужда.

Подобни истории се срещат из цялата литература, казва Лиса Ривера, куратор в Музея на секса в Ню Йорк. А има и доказателства. Около четвърти век от новата ера скулпторите правели толкова реалистични голи фигури, че хората се стряскали, докато правели секс с тях, казва Мейър. (Да си падаш по статуи, дори си има име: агалматофилия.) Желанието да правиш секс с неодушевени предмети бързо еволюира.

Изпробвах новата мода в секса: да не свършвам!

Вижте повече

Изпробвах новата мода в секса: да не свършвам!

И взе, че май ми хареса...

​Роботите са нечий тип

Превъртаме лентата до XXI век и въпреки всички технологии, които имаме, а древните гърци и римляни са нямали, все още не можем да направим робот, който да е съвсем като жив човек. Но някои хора искат да правят секс с тях именно поради тази причина. „Човек не може да си избере тялото, в което се ражда, затова се опитва да го превъзмогне“, обяснява Ривера. „Куклите са част от изпълняването на това желание.“

Погледнете например секс играчките, които се продават в магазина за подаръци на Музея на секса. Въпреки че там се предлагат хиперреалистични вибратори, най-добре се продават футуристичните, които приличат на нещо, излязло от фабриките на Apple, посочва Ривера. „Тези, които са най-популярни, изобщо не са анатомични, така че може би тази идея за човешкото тяло вече е малко старомодна.“

Снимка: iStock
Снимка: iStock

​Бъдещето на фалшивия секс

През 2015 Иън Пиърсън, футуролог, който твърди, че предсказанията му се сбъдват с 80% точност, направи дръзко предвиждане: до 2050 сексът между човек и робот ще надмине по популярност този между човеци. Много хора се плашат, че тези изкуствено създадени версии ще са по-добри от истинския човек.

Но докато роботите не са способни на интимност, сексът между хора няма да изчезне, смята Ривера. „Хората се побъркват, когато няма с кого да говорят и кой да им оказва емоционална подкрепа.“

Вместо това, тя смята, че изкуственият интелект ще служи като треньор. Секс роботите може да ти кажат да станеш от леглото или да мастурбираш. Може да допълват секса. Но вероятността да заместят човека не е висока. Дори и да сме се отправили към време, в което Хармъни е толкова често срещана, колкото и вибраторите, свалките между човеци няма да изчезнат, смята Нийл Макартър, редактор на Сексът с роботи: Социални и етични изводи (Robot Sex: Social and Ethical Implications) „Сексът е едно от нещата, което свързва хората.“ Може би, в крайна сметка, можем да съществуваме заедно... и да научим някой интересен трик.

Имаш ли „противоречиви“ сексуални фантазии?

Вижте повече

Имаш ли „противоречиви“ сексуални фантазии?

Случвало ли ти се е да изпитваш неистово влечение към треньора от фитнеса (толкова много, че чак да си фантазираш с него), имайки предвид, че имаш...

​Кратка история на секс ботовете

700 г. пр.н.е

Според епичната поезия на Хезиод, Зевс поръчва Пандора – може би първият секс робот.

350 г. пр.н.е

Скулпторът Праксител създава статуя в естествен размер на Афродита. Петна по интимните ѝ части подсказват, че мъже са имали сексуални отношения с нея.

8 г. от н.е.

Както се разказва в Метаморфозите на Овидий, Пигмалион се влюбва в неговата статуя от слонова кост Галатея. Оттам идва и терминът „пигмалионизъм“ – да се влюбиш в нещо, създадено от теб.

XVII век

Моряците на дълги пътешествия си носели „спътнички“ – секс кукли от парцали.

80-те години на XIX век

Британският лекар Джоузеф Мортимър Гранвил изобретява първия електромеханичен вибратор. (Първоначално се е използвал за лечение на истерия у жените).

1955

В Германия в магазините се продават иновативни кукли, вдъхновени от героинята на секси комикса Билд Лили. Смята се, че те са прототипът на куклите Барби.

1997

Скулпторът Мат Макмълън пуска на пазара първата си RealDoll – висококачествен секс манекен.

2010

Roxxxy на TrueCompanion, първият истински секс робот, прави дебюта си на изложението за забавления за възрастни в Лас Вегас.

2018

Abyss Creations пуска на пазара Хармъни – секс робот с изкуствен интелект, който може да води базови разговори.