Секс митовете: разбити!

Виж кои са най-разпространените, както и мнението на сексолозите на какво има смисъл да вярваш.

 
 

Сексът е... Тук можем да кажем много неща, но защо да не започнем с това: сексът е полезен. Каквото и да мислим и да говорим, той ни прави по-щастливи, добри, спокойни. И здрави! И като всяко лекарство, сексът също има „инструкции за употреба“, които май никой няма навика да чете. Факт е, че темата за секса е „обрасла“ с легенди и митове – виж кои са най-разпространените, както и мнението на сексолозите на какво има смисъл да вярваш.

Секс пози за смели и разкрепостени двойки – в галерията долу

Галерия: Секс пози за смели и разкрепостени двойки

Виж всички снимки

►►►Красиви секс пози, които ще те оставят без дъх!

Мит 1. Сексът задължително трябва да води до оргазъм.

При мъжете неспособността да стигнат до финала заплашва с урологични заболявания и психологически проблеми. При жените половият акт предизвиква прилив на кръв към тазовите органи, а оргазмът подпомага бързото им освобождаване от натрупаната кръв. Ако оргазмът не се случи, кръвта се застоява, което е вредно за женската полова система. Но не си струва да се борим за оргазъм на всяка цена – в повечето случаи ефектът от такива нарочни усилия е обратен. Много по-добре е да следваш друга, стара като света, максима – отпусни се и се наслади на удоволствието.

Мит 2. Сексът носи ползи само когато е регулярен.

Точно както само редовните посещения на спортната зала помагат за поддържане на формата, а от едно-единствено посещение за половин година (например на басейна или фитнеса) няма полза.

Понятието за редовността на секса е приложимо само при стабилни двойки, които живеят заедно. Като цяло, сексът средно 2-3 пъти седмично е общоприета норма за млада семейна двойка, а с напредване на възрастта – по 1-2 пъти седмично. Но когато става дума за партньори, които не живеят заедно, обективни критерии за редовността на интимните контакти просто няма. Това, което наистина е добре да се избягва, е пълното въздържание.

Мит 3. Секс трябва да се прави на трезва глава.

Може и ти да имаш някоя история за бурна нощ след препиване, след която не смееш да погледнеш в очите партньора си. Хубаво е да се има едно наум: когато купуваш бутилка шампанско за романтична вечер, е добре да си знаеш мярката.

Според лекарите алкохолът е отрова за нервната система и само малките количества могат да помогнат на любовните контакти. Някои пациенти на сексолозите споделят за положително влияние на алкохола върху желанията, но това се обяснява не толкова като прилив на сили, колкото като невъздържане. Пък и ако алкохолът редовно служи като лекарство срещу нерешителността и страховете, то в този случай върши работа не чашата вино, а психотерапията.

►►►Нека любимата му поза да ти достави оргазъм

Мит 4. Мастурбацията и порното не са най-добрите спътници на пълноценния интимен живот.

Много хора вярват, че ако човек свикне да получава удоволствие самостоятелно, не би могъл да изпитва нищо подобно с партньор, както и че филмите за възрастни напълно лишават гледащия от влечение към живи хора.

Заместващата мастурбация при липса на партньор е по-скоро приятно поддържане на формата, а пък от гледането от време на време на порно може да се научи нещо. Но твърде честата мастурбация започва да пречи на половото привличане в двойката. А ако порнофилмите тотално отвличат човека от реалния живот, може да се говори за порнофилия, тоест – зависимост.

Мит 5. Никакъв друг секс, освен вагиналният, не може да се нарече пълноценен и здравословен.

Ако под пълноценен и здравословен секс се разбира т.нар. викториански секс с неговата неофициална максима „жените не се движат“, то действително вагиналният секс се оказва единственият приемлив. Но времената се менят и това, което двама влюбени правят в леглото, е здравословно само по себе си, независимо от конкретното място на прилагане на любовните нежности.

Мит 6. Пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха.

Това твърдение продължава да се настанява в главите ни. Но ако прехраниш любимия, то този път ще доведе не до сърцето, а до... задънена улица. Защото всъщност ситият мъж много често не се интересува чак толкова от секс.

Твърде богатата вечеря ограничава подвижността, която е абсолютно необходима, ако планирате да правите любов. Освен това всички центрове на удоволствието при човека – вкусови, обонятелни, осезателни – фактически се намират на едно място. Затова, ако мъжът е похапнал добре, то в известна степен той вече е получил това, което е искал. Но би бил много добър любовник, ако остане гладен, пък след секса може и да похапне.

Твоят възбуждащ хороскоп на секс играчките - в галерията долу

Галерия: Твоят възбуждащ хороскоп на секс играчките

Виж всички снимки

Мит 7. Хубавият секс е продължителният секс.

Е, все пак е малко крайно да засичате с хронометър колко трае любовната игра. Но някои жени, като споделят с приятелки за изминалата гореща нощ, добавят по някоя-друга минута и удължават реалното време, прекарано с партньора – просто защото в любовните романи всичко трае много по-дълго, понякога дори часове.

Страстта не може да бъде твърде продължителна – все пак става дума за момент на афект – силно, внезапно настъпващо чувство, което е краткотрайно. Затова продължителният секс понякога може да бъде бавен и дори – тъжен. Най-добре е двойката да има разнообразен секс: веднъж – бърз, спонтанен и страстен, друг път – нежен, но не твърде проточен във времето. Многочасовите маратони говорят за слабост или за това, че мъжът не може да се възбуди. При здрав мъж, който не се въздържа, еякулацията настъпва средно след две минути, но при наличие на нежни чувства и съответното настроение, удоволствието може да се разточи до максимум 10-15 минути.

Мит 8. Напредването на възрастта пречи на секса.

Когато с дядо ти бяхме млади...“ – вероятно всяка жена чува тази фраза от баба си по един или друг повод. И отначало си казва: щастието е да изживееш интересен живот и да срещнеш старостта заедно с любимия човек. И изведнъж изниква въпросът: ами сексът?

Без паника! В днешно време, когато се говори за пик на сексуалната зрялост, сексолозите имат предвид жени от 45 нагоре. На тази възраст жените буквално разцъфват! Завършват всички възрастови физиологични изменения, установява се стабилно ниво на хормоните, пък и жената в един момент спира да мисли за непланирана бременност – на тази възраст нищо не може да й пречи да получава истинска наслада. ЕГН-то не пречи на пълноценния секс, а в някои моменти, особено ако говорим за опитност, възрастта дори работи в наша полза.