Сбогом, стрии: как да заличиш „тигровите шарки“

Твоят пълен гид по опознаване на стриите и съвети как да ги премахнеш.

 
 

Между 50% и 90% от жените по света имат стрии по кожата си, твърди проучване на Университета в Мичиган.

Макар „тигровите шарки“ да са често срещан проблем и в тях да няма нищо нередно, много жени ненавиждат тези малки, упорити линии. Типичните места, по които се появяват те са известни: коремът (заради уголемяването му по време на бременност), гърдите, горната част на ръцете, дупето, вътрешната и външната страна на бедрата.

Има много жени, които обичат стриите си и гордо ги показват. Виж ги в галерията долу:

Галерия: Жените, които обичат своите стрии

Виж всички снимки

Търсиш начин да се отървеш от стриите? Слушай тогава: единственото спасение е само едно – да увеличиш синтеза на колаген в организма си. Ето как...

Но първо, нека разнищим същността на стриите

Най-горният слой на кожата се нарича епидермис, а този под него – дермис. Именно във втория се намират най-големите резерви на колаген. Някои хора се радват на генетично по-дебела и еластична кожа, но при други еластичността е много по-слаба и по-склонна към поява на стрии.

Линиите се появяват по тялото, когато то се намира в момент на усилен растеж, който внезапно разтегля кожата и по този начин „разтегля“ колагена от дермиса. Колагеновите нишки започват да се късат и когато кожата възвърне първоначалния си размер (тоест, спре да се разтегля) най-горният слой, епидермиса, изглежда набръчкан и „раздърпан“, защото вече не съществува структура от колаген, която да го поддържа.

►►► 21-годишна жена превръща стриите в произведение на изкуството

Какво предизвиква усиления растеж?

Причините са израстване на ръст през периода на пубертета, рязко качване на тегло, бременност или увеличаване на мускулната маса. Всички тези фактори водят до разкъсване на колагеновите нишки и това води до появата на стрии, особено ако кожата ти по принцип няма достатъчно еластин.

Лошата новина: буквално е невъзможно да се отървеш на 100% от стриите, щом веднъж са се появили. Но със сигурност можеш да намалиш видимостта им.

Как да направиш стриите по-малко видими

На пазара наистина има безброй продукти за премахване на стриите. Но тези, които наистина работят, съдържат заглаждащи кожата ретиноиди. Така че, ако наистина искаш да видиш разлика, попитай за наличието на ретиноиди в продукта си за заличаване на стрии.

Превенцията е най-добрият път към гладкото тяло, но ако стриите са вече налице, можеш да се довериш на други методи

Защо? Ретиноидите са подобни на витамин A вещества, често използвани за заглаждане на фините линии и бръчките по лицето. Антиейдж ефекта на ретиноидите се дължи на това, че те заздравяват колагеновите нишки, правят ги по-дебели и здрави. Разбира се, ако дерматолог ти изпише ретиноиди с рецепта, те ще бъдат по-силни от тези, които се съдържат в кремовете без рецепта. Но тук има няколко забележки: бременните не могат да употребяват средства с ретинол и тези кремове нямат превантивно действие (т.е. използват се след като стриите са се появили).

►►► 7 несъвършенства на тялото, които са напълно нормални

Лазерни процедури

Най-добрият в това отношение е фракционният лазер (при него на светлината са изложени само точици от кожата, а останалите зони остават нетретирани). Различни медицински проучвания сочат, че 50%-75% от пациентите са показали признаци на подобрение след процедури с фракционен лазер.

Моделът Криси Тийгън публикува снимка на стриите си в Instagram, за да покаже на жените, че не бива да се срамуват от недостатъците си

Окей, какво да очакваш от подобна терапия? Зоната, която ще бъде третирана се обезболява, след светлината от свръх тънкия лазерен лъч прониква в кожата, лъжейки кожните клетки, че са наранени. Това предизвиква естествен отговор в организма – клетките правят всичко възможно, за да се излекуват. Те почват да работят с всички сили да произведат нов колаген в третираната с лазера зона.

Микронидлинг

Ако наличието на стрии наистина ти тежи и не можеш да живееш и минута повече с белези по тялото си, то най-сигурната ти и надеждна опция е лазерът. Но има друга процедура, която дава добри резултати и за твое щастие е по-щадяща към джоба ти: микронидлингът.

►►► Всичко за микронидлинга

Тази сравнително нова за България и света процедура представлява нехирургичен метод, при който се продупчва епидермиса. За целта се използват микроигли (с диаметър от 0,5 мм до 2 мм), които правят миниатюрни дупчици в кожата. Това отключва нейните оздравителни процеси и стимулира производството на еластин и колаген.

Недостатъците и на двете терапии – лазерна и микронидлинг – са, че изискват няколко поредни посещения и много търпение от страна на пациента. Трябва да минат около четири месеца, за да се видят резултатите, а това действа обезкуражаващо на някои хора.