Сблъсквала ли си се с емоционалното преяждане?

Знаеш ли какво е емоционално преяждане и какво да правиш с него?

 
 

Знаеш ли какво е емоционално преяждане и какво да правиш с него?​

Емоционалното преяждане е проблем, с който много от нас са се сблъсквали. Всеки стрес или лошо настроение се "поправят" от нещо вкусно в неограничени количества. Това хранително поведение може да повлияе на здравето ти, така че е добре да поработиш с емоционалното си състояние и приемането на всичко, което ти се случва.

11 супер храни, които ще бъдат популярни през 2021 г., виж в галерията по-долу:

Галерия: 11 супер храни, които ще бъдат популярни през...

Виж всички снимки

►►► Разгадай характера му по пазарската количка

Какво е емоционално преяждане?

Чудиш се още какво да си хапнеш - нещо вкусно. И след един час отново търсиш в хладилника, за пети път този следобед... Това е сигнал, че си емоционално гладна!

Емоционалното преяждане е реакция на вътрешен стрес, когато човек не изпитва физически глад, а яде повече от необходимото. Причината не е във физическото, а в психологическото тяло на човека.

За мнозина храната отдавна е преминала от физическа нужда към емоционална наслада. Например, човек улавя безпокойство и високи нива на тревожност, бързо преглъщане и лощо храносмислане. В същото време вкусът на храната не те удовлетворява. Но временно получаваш спокойствие и релакс вместо суетене и безпокойство.

Защо емоционалното преяждане е опасно?

В напредналите стадии на емоционалното преяждане се наблюдава сериозно метаболитно нарушение, хормонален дисбаланс, отпуснатост и други последици от несъзнателното хранене. Външният вид се променя драстично също.

Какво да правиш, ако си изправена пред емоционално преяждане?

via GIPHY

Първите стъпки към красотата и здравето са съзнателен подход към храненето, базиран на физически, а не емоционален глад. Когато специфично усещане в областта на стомаха дава недвусмислен сигнал - "време е за ядене". Всичко останало са емоции. Направи си самотест. Виж какви храни можеш да ядете без да си гладна след половин час. Каква емоция искаш да изпиташ? Пий чиста вода. Хапни си от желания продукт. Дъвчи го бавно и старателно. След това помисли какво друго можеш да направиш, освен да ядеш, за да изпиташ точно тази емоция. Ще се изненадаш от колко малко храна се нуждае физическото тяло при внимателно хранене.

Как можеш да предотвратиш емоционалното преяждане?

Експертите твърдят, че интегрираният подход на самонаблюдение и задоволяване на психо-емоционалните нужди на индивида ще помогнат за предотвратяването на емоционалното преяждане. Необходимо е да се развие умението и навика за хранене според физиологичния глад. Това е едновременната работа на контрол на психиката и физическата грижа за тялото.