Русалки на хоризонта: как се поддържа цветна коса

Манията по разноцветната коса продължава в пълна сила (просто се огледай по улиците), но да се поддържа толкова шантава прическа не е лесно.

 
 

Приказна коса като на русалка или опашка на еднорог? Да, моля!

Причината за появата на този материал е повече от егоистична. Преди седмица се събудих с неясно желание в сърцето. Не ми се ставаше от леглото и още неотворила очи се опитвах да се убедя, че трябва да намеря причина да се вдигна и да започна деня си.


„Имаш нужда от промяна“ - мисълта профуча като светкавица през съзнанието ми.


Наречи го клише, но когато една жена реши да променя живота си, тя започва от косата. Не сменя работата, мъжа или какъвто и да е значителен елемент в живота си, а започва с лесното – косата. Аз съм скучна светлокестенява брюнетка по рождение и с изключение на умопомрачителен период в тийнейджърските си години, в който се превърнах в платинена блондинка за кратко, никога не съм боядисвала кичурите си.

Галерия: Пастелни нюанси в косата – ето нашите предложения

Виж всички снимки

От друга страна, приятелката на брат ми през два месеца е с различен цвят (в момента косата й е розова като захарен памук), а вече мина през лилаво и синьо. Всеки път я гледам със завист, но не смея да направя първата крачка. Честно казано, все още не съм се решила и това е целта на тази „образователна“ статия – открих мнението на няколко бюти блогъри, прочути с разноцветните си прически.

Първо ще науча себе си (и теб) как се поддържа коса тип „русалка“ а чак после ще направя решаващото посещение във фризьорския салон.

Кристен Лийн (@kristenxleanne)

„Използвам тонове сух шампоан – признава Кристен. - Мия косата си веднъж седмично, като се опитвам да използвам студена вода. Също така използвам шампоани без сулфати и винаги се пръскам със спрей с UV защита (да, слънцето кара цветът на избледнее). Последно, но не по-важност – добавям малко количество боя към шампоана и балсама си, за да поддържав цвета свеж. Не нанасяй балсам върху косата, преди боядисване!“

Кристен споделя още, че полага допълнителни подхранващи грижи за прическата си, преди всяка по-значителна смяна на нюанса. „Твърде изтощената коса е с отворени фоликули, а те не могат да поемат достатъчно количество от боята – тя просто ще се измие много по-бързо и цветът ще избледнее“. По тази причина, тя се доверява на Olaplex технологията (можеш да поискаш да ти я направят професионално в салона или да се снабдиш с продукти за домашна употреба, които отскоро са на българския пазар). Друг вариант е да не изсветляваш косата си, а да оставиш тъмните кичури да израстват на воля, а отдолу да се боядисаш в по-тъмни нюанси – лилаво или синьо.

►►► Само за брюнетки - лятна грижа за бляскава коса

Сита Абелан (@sitabellan)

Сита боядисва косата си от три години насам и вече е минала през повечето цветове – русо, лилаво, розово, оранжево, червено и синьо. „Мия косата си на всеки два дни, но редовно ходя във фризьорски салони, за да ми направят терапия с кератин. - обяснява тя. - Подстригвам се всеки месец, за да поддържам прическата здрава“.

Относно техниката за измиване на кичурите, Сита обяснява, че ги мие на сектори – отделя зеленото от синьото (това е в случай, че имаш повече от един цвят върху косата) и първо измива синьото, защото е по-тъмно от зеленото и ако ги измие заедно, част от синьото ще попадне върху по-светлия цвят. Опитва се да не използва продукти, съдържащи масла или алкохол, защото според нея те карат цвета да избледнее по-бързо. За разлика от Кристен, Сита мрази сухия шампоан, както и други стилизиращи продукти, защото придават тежест на косата, а тя предпочита прическата й да се вее свободно.

Таша (@NaturallyTash)

Къдрокосата фурия мие косата си всяка неделя, като използва детски шампоан, защото е по-нежен към боядисаната коса. „Искате да я предпазите, така че вярвате или не, детският шампоан е идеален за целта - коментира тя. - Също така, правя „дълбоко“ нанасяне на балсама, което означава, че първо го затоплям в микровълновата за 10 секунди“.

Галерия: 9 начина как големите жени носят розова коса

Виж всички снимки

И една супер интересна идея, която мисля да изпробвам лично. Таша е открила по-щадящ за изсветляване на косата начин – тя стрива на прах няколко хапчета витамин C, смесва ги с шампоан против пърхот и нанася така нанесената смес върху кичурите за 15-20 минути. Според нея, това е много натурален и лесен начин за изветляване, с който да свали стария цвят. След това, тя се боядисва с полу-перманентна боя „за да не ми опада косата“, както самата тя се изразява.

Джесика Питън (@jessikapetten)

Тя боядисва косата си от 2005 година и както можеш да предположиш е научила много за този 12-годишен период. Най-добрият съвет според нея е колкото е възможно по-рядко миене – максимум два пъти седмично. „Никога не използвайте гореща вода. Спрете се на хладка“, категорична е Джесика.

►►► 7 начина да направиш косата си от руса по-руса

Тя нарича бебешката пудра своя най-добър приятел, особено преди деня за измиване на косата. Освен това, Джесика никога не суши косата си със сешоар. „Ако забележите, че прическата се омазнява по-бързо, когато я оставите да изсъхне естествено, тогава използвайте сешоар само за сушене на корените“, съветва тя. Разбира се, тя поддържа косата си здрава и бляскава с всякакви серуми, балсами без отмиване и дълбоко подхранващи маски.

Софи Хана Ричардсън (@sophiehannahrichardson)

Софи е започнала с изветляване на косата преди шест години, а през последните две-три поддържа син цвят. Тя отбелязва, че именно сините и зелени тонове остават петна върху кичурите и е много трудно да се махнат, без изсветляване. Тя е наслоила различните нюанси на синьото, като нанася нов върху стария всеки път, когато дойде време за боядисване, но осъзнава, че косата й вече е придобила този цвят за постоянно.

Освен сухия шампоан, спасителя на всички момичета-русалки, тя обича да прикрива мазните корени, появили се между две миенета, с шапка. „Недейте да спите с мокра коса – предупреждава тя. - Или ако го направите, сплетете я на плитка. Открила съм, че косата ми става много по-еластична, когато е мокра, което я прави по-податлива на накъсване“. Другата препоръка на Софи е използването на шампоани и възстановяващи маски, създадени специално за изсветлена коса. „Не ги купувайте от близкия супермаркет – категорична е тя. - Ако ще си боядисвате косата, трябва да се грижите за нея. Излиза малко по-скъпо, но си струва“.

След всички съвети на толкова прекрасни момичета, с прически като на русалки, се убедих в две неща – ИСКАМ да изглеждам като тях, но ще ми трябва време, за да се подготвя психически за сложната и отнемаща време поддръжка на боядисаната коса. Дали да не сменя цвета на спалнята си, вместо това?