Разпознай и облекчи сезонната си алергия

Пролетта (и най-вече късната пролет) е може би най-очакваното време в годината, но не и за хората, страдащи от алергии.

 
 

Пролетта (и най-вече късната пролет) е може би най-очакваното време в годината, но не и за хората, страдащи от алергии.​

Имайки предвид, че от миналата година, че и до днес - прекарваме повечето от ежедневието си в пределите на дома - симптомите на сезонните алергии са по-слабо изразени, но все пак ги има.

►►► 5 знака, че алергията ти всъщност не е алергия

Ето как да го разпознаеш алергията и да я облекчиш:

Сезонните алергии най-често се причиняват от цъфтежа на определени растения, включително и дървета. Ако си алергична към цветен прашец, трябва да внимаваш от март до края на май, а ако говорим за някои конкретни цветя, които разцъфват по-късно, то тогава трябва да си нащрек до края на лятото.

Като се има предвид, че алергиите често се появяват в края на грипния сезон (а настоящият коронавирус все още не си е тръгнал завинаги...), не е толкова лесно да се разграничат алергичните прояви от вирусните, особено ако това ти се случи за първи път.

Симптоми на алергия

Повечето страдащи от алергии проявяват класически симптоми - проблеми с горните дихателни пътища като запушен нос, кашлица, кихане, болка, сърбеж и парене в очите. Очевидно вирусите водят имат почти същите симптоми, но не съвсем!

via GIPHY

Основната разлика е продължителността на "болестта". При вирусната инфекция тежките симптоми обикновено изчезват след ден-два, а алергията продължава седмици или дори месеци. Освен това при алергиите няма висока температура, но появата на сърбеж е най-лесно различимия симптом - няма как да се появи в следствие на вирусна инфекция.

►►► Как да се защитим наистина от алергиите

Как да се справиш с алергиите?

Първа и неоспорвана стъпка - трябва да отидеш на лекар, който да ти постави диагноза. Ако се окаже, че си алергична - вероятно ще ти изпише съответните препарати, с които да облекчищ състоянието си, но и непременно ще трябва да избираш парковете и градините, в които има по-малко цъфтящи и хвърчащи дразнители.