Разликата между секса и любовта при мъжете

Виж какво мислят мъжете за тази разлика!

Наскоро учените потвърдиха за пореден път, че романтичната любов и сексът са две съвсем различни неща, понякога дори несвързани едно с друго.

По време на изследването на доброволци са показани снимки на техните любими хора и едновременно с това учените сканират мозъка им. Механизмът на активиране на определени участъци от мозъка силно се различава от този, който се задейства при сексуална възбуда. Според учените, любовта е същият мощен двигател в живота на човека, както например гладът.

Ръководителката на изследването – антропологът Хелън Фишър от университета Рутжърс, Канада - напомня, че през цялата история на човечеството хората са създавали поезия и музика, пели са песни, танцували са и дори са умирали заради любовта, но не и заради секса! Въпреки че се смята, че за мъжете сексът е много по-важен от любовта, това съвсем не намалява техните възможности да обичат: средно три от четири самоубийства заради нещастна любов се извършват именно от мъже. Мъжете се влюбват по-често, отколкото жените, благодарение на това, че „визуализират" любовта, т.е. „обичат с очите”. И за това има логично обяснение: мъжете определят първо визуално партньорката, способна да даде здраво потомство. А жените имат склонността да мислят в други категории: при поглед към снимките на любимите им хора при тях се активира част от мозъка, свързана с паметта.

Фишър предполага, че този рефлекс се е изработвал милиони години и на „древния език” може да означава: „А донесе ли този мъж месо миналата седмица?”. За оцеляването на семейството и рода това е имало огромно значение.

Може би именно затова жените много добре помнят всички подробности в отношенията със своя партньор.

На въпроса защо толкова бързо преминава периодът на романтичната влюбеност, Фишър отговаря с предположението, че човешките възможности са ограничени: да живееш през цялото време на върха на емоциите е невъзможно. Това би предизвикало огромни енергийни загуби и изтощило човека. Именно заради това след влюбването следва привързването.