Разкарай тези 5 фрази от речника си!

Ако тези 5 неща често се чуват от твоята уста - време е да се промениш.

Такива думи се въртят само в главата на човек, който не е уверен в себе си. А ти не искаш да изглеждаш така, нали?!

Има хора, които дори не подозират, че имат ниско самочувствие. Провери дали си една от тях! Обърни внимание на тези фрази: казвала ли си ги някога? Ако е така, тогава помисли за това: живееш ли с чувството, че си безполезна?

Каквото и да се случва с теб, то си е изцяло твоя заслуга. Дори печалбата от лотарията е резултат от факта, че си решила да направиш опит и залог. Ако често казваш „всичко стана от само себе си“ или „имах късмет“, ти обезценяваш собствените си постижения. И това често се прави от хора, които не са уверени в себе си, докато останалите винаги забелязват приноса им към собствения или общия успех.

​"Трябва да направя всичко перфектно"

На пръв поглед изглежда - че какво й е опасно на тази фраза? Може да изглежда, че подобна позиция е характерна само за много уверени в себе си хора, които са убедени, че са способни на всичко, и то перфектно. Но вътрешният перфекционизъм ти пречи да се наслаждаваш на постиженията си. Идеалът не е лесен за постигане - определено ще има някои недостатъци и обикновено човек се концентрира върху тези недостатъци и това подкопава самочувствието.

​"Вече закъснях"

Хората, които са сигурни, че на тяхната възраст вече не е възможно да поемат някакво ново начало, не вярват в способностите си. Живеем много различно от предишните поколения. Младостта, според СЗО, продължава до 44 години. Така че никога не е късно да пътуваш, да създадеш семейство или да научиш нови неща и да се впуснеш в нови професии. Основното нещо е да не се съмняваш в способностите си и да не се страхуваш от грешките си - в края на краищата анализът само може да помогне за постигане на успех.

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

​"Не можеш да спориш със съдбата"

Човек, който казва това, се отказва от властта над собствения си живот (и то още преди да е опитал!). Този тип хора прехвърлят отговорността си към всичко наоколо: лош късмет, външни обстоятелства или криза, провокирана от някого или нещо. Такъв тип човек изразходва цялата си енергия за намиране на виновните, вместо да се опита да промени нещо към по-добро.

Какво да направиш, ако забележиш, че мислиш така? Промени подхода си! Каквото и да се случи, концентрирай се върху положителните моменти и винаги помни: те са лично твоя заслуга, а не случайност!