Пътят към Сантяго - не просто път, а преживяване

Лятото е към своя край, а на теб ти се пътува още?! Обичаш приключенията?! Далечните дестинации не те плашат изобщо?! Тогава имаме нещо точно за теб!

 
 

Лятото е към своя край, а на теб ти се пътува още?! Обичаш приключенията?! Далечните дестинации не те плашат изобщо?! Тогава имаме нещо точно за теб!

Не се съмняваме, че ти е попадала всякакъв тип информация за пътя към Сантяго или по-известен като Ел Камино. Затова направихме много проучвания, поговорихме с много хора (вече извървели пътя, и с такива, които тепърва смятат да го направят) и сме готови да ти разкажем за Ел Камино де Сантяго де Компостела от първо лице.

10 популярни туристически дестинации: Инстаграм и реалност, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 популярни туристически дестинации: Инстаграм и реалност

Виж всички снимки

►►► 5 съвета за перфектни снимки по време на пътуване

Накратко, пътят към Сантяго е мрежа от поклоннически пътища, чиято начална точка е Южна Франция, а крайна – катедралата в Сантяго де Компостела. Пътят започва от Франция, изкачва Пиринеите и преминава през цяла Северна Испания. Ел Камино е дълъг около 800 км, като за успешно преминат се счита, ако извървиш 100 км пеша или 200 км на колело, или на кон.От разказите на пилигримите разбираме, че не е непостижимо, въпреки че пътят е дълъг, защото е богат на места за почивка, спане и хапване. А от гледна точка на обозначаване на пътя, няма как да сгрешиш посоката. Всички казват, че на определени места предизвикателството всъщност е да поемеш по правилния път, но ни уверяват, че навсякъде има поставени табели. Там, където няма, традиционните табели са заменени с характерната маркировка за пътя към Сантяго – жълта мида върху син квадрат.

Прочутият поклоннически път завършва в градската катедрала Свети Яков, която е посветена на апостол Яков Зеведеев (неговите мощи се съхраняват там, а от името му идва и това на пътя – Пътят на Яков). Така и до днес се използват всички тези имена – Пътят на Яков, пътя към Сантяго, Ел Камино и т.н.

Фигурата на Апостол Яков никак не е случайна, тъй като според преданията тленните останки на обезглавения Яков са пренесени в Галисия в талига, впрегната с диви биволи, които били опитомени с едно прекръстване. Светецът е погребан край Падрон (селище в близост до съвременен Сантяго). С течение на години мястото е било напълно забравено до деня, в който се появява ярка звезда над него, която го осветява и показва. Така се ражда и второто име на градчето – Campus Stellae, Компостела (от лат. „Поле на Звездата“).

Целта на изминаването на пътя в самото начало е била изцяло религиозна, но в наши дни мнозина поемат по този път предизвикателство, подтикнати от различни неща – едни тръгват в търсене на душевно израстване, други, в опити за бягство и търсене на себе си, а трети – от любов към приключенията.

Ако дотук не успяхме достатъчно да те запалим още утре да започнеш да планираш пътуването, бързаме да ти разкрием още нещо интересно. Ако приключенецът в теб не е достатъчно мотивиран, то състезателният ти характер може да бъде неудържимо съблазнен. Любопитен факт е, че при успешно изминатите 100 км можеш да получиш сертификат „Компостела“. Той се взима в Сантяго де Компостела от пилигримския офис и е персонален, като за тази цел, според проучванията ни, се представя паспорт, който е свидетелство, че си изминала пътя. Паспортът може да се закупи от всички места за почивка по пътя, като на всяко посетено се слага печат.

За да бъдем съвсем полезни, обръщаме внимание на вещите, които да вземеш за прехода – (ще те разочароваме) колкото по-малко, толкова по-добре. Вземи си най-удобните обувки, плюс резервни, (този път ще се наложи да оставиш сандалите Маноло Бланик и двете козметични чанти. И без крема със златни нишки против бръчки ще ти сложат печат за „Компостела“-та), дъждобран, слънцезащитно масло, шапка, ветровка и още няколко много необходими вещи, които смяташ, че ще са ти от полза.

10 невероятни места по света, които да посетиш преди да изчезнат, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 невероятни места по света, които да посетиш...

Виж всички снимки

Към любопитките добавяме и имената на звездите, които са се осмелили да извървят пътя:

Мери Макалийс (президент на Ирландия), Шърли Маклейн (писател, актриса), Стивън Хокинг (британски астрофизик), Ангела Меркел (канцлер на Германия), Андрю Маккарти (актъор), Паулу Коелю (писател), Мартин Шийн (актъор) и други.

Ако вече реши да се присъединиш към тях, ти предлагаме още нещо интересно.

Ивелина Паничарова, сугестопедагог по професия, създава курс за подготовка на българи, които искат да изминат дългия испански път по метода на сугестопедията. Сугестопедията е метод за бързо и лесно учене на чужди езици чрез различни ролеви ситуации, създадена от д-р Георги Лозанов.

►►► За повече подробности виж линка

Есперанса Верде де ла Монтаня (т.е. Зелената Надежда от Планината), сугестопедичното име на Ивелина, ни разказа малко повече за преживяването на метода сугестопедия и курса „Камино“.

„В сугестопедията имаме роли и нови самоличности, което подпомага пречупването на езиковата бариера и отпускането...Много от курсистите, които идват при нас, казват, че искат само да научат езика. Научаването на език не е еднократно действие, говорим за жив организъм, който се изменя непрекъснато и не мисля, че може да бъде доминиран на 100%. Ето защо сравнявам ученето с пътуване без крайна спирка. Стандартните сугестопедични езикови курсове траят 5 седмици, аз се занимавам с испански от 15 години, от 7 преподавам и не твърдя, че съм достигнала финала на това пътуване. За 2 седмици, колкото трае курсът “Камино”, можем да се подготвим за онези типични ситуации, които са свързани с пилигримското ежедневие. Да придобием езикови умения, да си поръчаме храна, да се настаним в алберге (така се наричат пансионите, в които нощуват поклонниците), да се ориентираме във време и пространство, да споделим какви са климатичните условия или нашето настроение, да посетим местните забележителности и да научим интересни факти за испанската култура. За по-малко приказливите това е напълно достатъчно и да заживеят в Испания. Курсът е подходящ и за хора, които пътуват в испаноговорящи страни, защото макар основата му да е Камино, много от ситуациите са сходни с туристическите нужди.“

Ивелина разказа, че Камино е една от неизживените й мечти и нейната първа крачка към изминаването на пътя е чрез учебника и езиковата програма, които е създала.

Топ 25 световни дестинации, виж в галерията по-долу:

Галерия: Топ 25 световни дестинации

Виж всички снимки

►►► 12 трика за безпроблемно пътуване

„Казват, че пътят на пилигрима започва от вратата на дома му, аз смятам, че започва от сърцето. Освен това местните рядко говорят чужди езици и понякога това създава големи трудности в комуникацията. Мои познати, изминали Камино, са ми разказвали истории, в които малките думички на подходящия език спасяват ситуацията. Затова вярвам, че основни фрази и базисен испански са нужни за Камино почти колкото удобните обувки.“

С вълнение Ивелина разказва, че предстоящият курс не само е полезен, но има и терапевтичен ефект, тъй като ти дава възможност за няколко часа да се разтовариш от ежедневието, като си смениш ролята. С метода на сугестопедията имаш възможност да избягаш от себе си, проблемите, грешките, шефовете, гаджето и т.н.

„Сугестопедията e учене чрез преживяване. Процесът се подчинява на 7 закона. Първите три са свързани с етиката.

Всичко започва с Любов. Човеколюбието е основата на общуването в курса. Следващият закон е Свободата. Всеки е свободен да се включи или не в предложените дейности. Увереността на преподавателя, че нещо необикновено се случва е третият ни гарант за успех. Това усещане поражда вдъхновение, което неусетно се пренася у курсистите. Следващата група закони са свързани с педагогиката. Имаме многократно увеличен материал, от 3 до 5 пъти, който се поднася чрез връзката част-цяло и цяло-част, т.е. всичко е част от контекст. Като да вземеш парченце от пъзел и да видиш мястото му в голямата картина. Всичко това се случва в хармония, подчинена на златната пропорция, наречена още божествена. В курса тя се изразява в разделянето на времето и ритъма на дейностите. Седмият и последен закон е дело на проф.д-р Евелина Гатева, музата на д-р Лозанов. Женската нотка прави целия процес да бъде и красив. Гатева привнася класическото изкуство и естетика в сугестопедията. В учебните зали винаги има свежи цветя и красиви картини, а новите сцени (уроците) се четат на фона на специално подбрани класически симфонии, които стимулират паметта“, разказва Ивелина.

Ако успяхме да привлечем вниманието ти и да ти дадем идея за следващото пътуване, остава да ти споделим как се поздравяват пилигримите по пътя Камино - „Buen Camino!“

Ние тръгваме скоро! Идваш ли?! :)