Психосоматика: какво може да каже характерът за здравето ти?

Кажи ни какво те тормози или боли и ние ще ти кажем какъв тип личност си!

Съществува невероятна връзка между състоянието на нервната система, характера, реакцията на определени обстоятелства и здравословното състояние на човека. Повече за това разказва психологът Мария Тимошенко, специалист по психосоматика.

Огромна армия от учени, изследователи и просто внимателни хора са доказали, че умственият процес пряко влияе върху физиологичния процес. Според концепцията на психолога Хелън Флендърс Дънбър всяко психосоматично заболяване съответства на определен тип личност. И следователно състоянието на твоето здраве не е инцидент, а много специфичен модел. Колкото по-силна и стабилна е нервната система, толкова по-силно и по-здраво е тялото.

Психолозите много обичат да разделят хората на различни типове, включително в зависимост от вида на характера.

Човек-празник!

Тези хора се чуват и виждат отдалеч. Имат много енергия, планове и идеи. Около тях винаги има компания, те привличат вниманието към себе си с неудържимата си активност и им е трудно да се концентрират върху едно нещо, но това не ги притеснява особено.

До такива хора ще се почувстваш в калейдоскоп от събития и емоции и дори да искаш тихо да пропълзиш в ъгъла, за да си поемеш дъх, едва ли ще успееш. Тези хора страдат от емоционално прегаряне с всички произтичащи от това последици под формата на намаляване на имунитета, а освен това и чести настинки.

​Аз съм като всички останали

Няма да забележиш веднага "собственика" на този тип характер. И то не заради небрежността му. Такъв човек се стреми да не се различава от мнозинството. Той се облича като всички останали, мисли като всички останали, говори като всички останали, действа като всички останали... Да изпъкне и да бъде забелязан е най-лошото нещо, което може да му се случи. Да имаш мнение, да изразиш позицията си и да поемеш инициативата са трите най-големи страха, които почти парализират такъв тип хора.

На какви заболявания са податливи носителите на този характер? Това са заболявания на горните дихателни пътища (ларингит, фарингит, тонзилит), опорно-двигателния апарат (артрит, артроза, болки в гърба и др.) и кожни заболявания, които могат да бъдат локализирани във видими области (лице, ръце, шия, глава).

Човекът взрив

Човек-взрив, човек-порядък, човек-система, човек, готов да те анатемоса за разпилени чорапи и неизмита чаша. За тях е трудно да променят нещо в живота си и в пространството около тях, следователно, ако решиш да пренаредиш или не дай си Боже, да направиш ремонт, а партньорът ти лежи твърдоглаво на стария диван и ако трябва на пода ще легне само и само да не изнесеш дивана... - бъди сигурна, че е по-лесно да откажеш ремонта, отколкото да преговаряш.

Понякога може да изглежда, че "човекът-взрив" постоянно се обижда от нещо и като цяло е личност, на която му се причиняват много страдания. Но всъщност това е само черта на характера и емоционалните изблици могат да възникнат просто защото вътре е натрупана твърде много агресия, а не защото не е затворил тубичката с паста.

За съжаление представители на този тип най-често се срещат на опашката при гастроентеролог и уролог и именно те откриват доста рано къде се намира черният им дроб. Щитовидната им жлеза също страда често. Тези хора трудно преминават през всички нововъведения и могат да се доведат до неврастения и обсесивно-компулсивна невроза.

Разбери какъв характер е според любимото му питие

Вижте повече

Разбери какъв характер е според любимото му питие

Знаеш ли, че мъжете, които пият умерено са по-умни от тези, които изобщо не пият или, напротив, злоупотребяват с алкохола?

Вечно ранимия

Големи майстори на „какво ще стане, ако...“ и победители в номинацията „той го каза сам и сам обиди себе си“! Този тип хора избират връзки в ущърб на себе си. Разбира се, те страдат от това, искат да се откажат от всичко и да си тръгнат. Но по-късно. Точно те си имат собствен рейтинг на страданието, който се поддържа редовно, но щом някой друг поиска да надмине този рейтинг, ще чуеш топ 10 причини, поради които това не може да се случи. "Вечно ранимите" изпадат в подобни ситуации, страдат и пак ентусиазирано се удрят по челото и често страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт. Характерно е да имат главоболие, скокове на кръвното налягане и щитовидната жлеза също е свързана.

Как да се променя?

Нищо не може да се промени? В крайна сметка всички знаем, че характерът се формира от първите дни на живота ни. Но имаме страхотна новина! Даденият тип характер не е замръзнал камък, а напълно гъвкава и пластична конструкция. Да, няма да можеш напълно да изтриеш характер си и да си изградиш нов тухла по тухла, но почти всичките ти характеристики, стратегии и сценарии, поведението ти - може много повече да те направи толкова уникална, колкото си. Но какво ще стане, ако се замислиш, че можеш да промениш някои черти от характера си?

Например, ако забележиш склонност да се занимаваш с анализ на отдавна минали събития, в които се връщаш постоянно, тогава ще видиш колко ще бъде хубаво, като се отървеш от този навик. Значително ще се подобри психическото ти състояние в резултат на това и физическото. Малките, но сигурни постепенни промени са много по-добри и по-силни от прибързаните и неефективни опити да се преструваш на различен човек.