Прочети, преди да се татуираш!

Не спираш да мислиш за тези миниатюрни... татута, които видя в Instagram? Разбираме те. Ето какво трябва да знаеш, преди да ги увековечиш върху кожата си.

Чакай, как така изведнъж всички започнаха да си правят татуировки?

Точно както мини полите с леопардов принт, изведнъж татутата, особено малките, започнаха да се забелязват навсякъде. Защо? Подобрените технологии (по-прецизни игли и хайтек оборудване) позволяват на професионалистите да изписват безпроблемно върху тялото ти миниатюрни творби на изкуството. Това е супер, защото малките татуировки са по-лесни за скриване и не болят толкова. Възможностите ти се оказват безкрайни – можеш да имаш десетки скрити знаци по тялото си, като всеки от тях да означава нещо ценно и скъпо за теб. Ако и ти си от онези 53% от читателите ни, които нямат татуриовка (все още), разкриваме ти всяка подробност около „омастиляването“ на кожата.

47% от читателите имат татуировки (източник: Cosmopolitan)
Снимка: iStock
Снимка: iStock

​5 неща, които да направиш като за начало

1. Проучи, проучи, проучи...

Сега не е времето да се оглеждаш за изгодни сделки. Следвай профили на татуисти в Instagram, за да прецениш кои стилове ти допадат най-много. Разглеждай тонове снимки, чети коментарите на клиентите – това ще ти помогне да се ориентираш.

2. Увери се, че тату студиото е професионално

Няма място за компромиси. Татуистът трябва да използва ръкавици и игли за еднократна употреба. Кушетката, на която ще те татуират, пък трябва да е покрита с хартиени чаршафи. Един поглед ти е необходим, за да установиш нередности. Случи ли се това, бягай далеч от въпросното студио.

3. Бъди категорична относно дизайна

Ако не ти хареса скицата, която тату-артистът ти предлага, сподели мнението си веднага или замълчи завинаги (и бъди готова да изхарчиш хиляди левове за лазерно премахване на картинката в бъдеще). Не се стеснявай да поискаш нова скица – професионалистите са свикнали на придирчиви клиенти. И да не са – не е твой проблем. Татуировката е нещо, което правиш сега и завинаги.

4. Посети дерматолога си

Преди да се отправиш към студиото, трябва да наминеш през лекарския кабинет. Причината? Алергичните реакции към татуировките са често срещани и дерматологът ти може да направи тест дали кожата ти реагира на определен вид мастило.

5. Подготви кожата си

Ексфолирай и хидратирай редовно, месец преди татуировката. Мастилото ще проникне по-добре в кожата и линиите ще станат много по-ясни.

Галерия: Правилната татуировка за теб според хороскопа ти

Виж всички снимки

Готова ли си наистина за татуировка, или имаш моментна прищявка?

 • Разделих се с гаджето и искам промяна!
  • Да.
  • Не.
 • Искам името на приятеля ми изписано върху тялото ми. #ВечнаНеразделнаЛюбов.
  • Да.
  • Не.
 • Правя го, за да имам по-интересни снимки.
  • Да.
  • Не.
 • Защото всичките ми приятелки вече имат татуировки.
  • Да.
  • Не.

Отговори ли с „да“ дори на един от горните въпроси? Съжаляваме, но още не си готова за тату!

Само 36% от вас са готови да се татуират на секундата. (Източник: Cosmopolitan).

Нека си кажем честно колко точно боли

Сигурно е – ще те боли! Трудно е да кажем колко точно, защото всеки човек има различен праг на болката. Все пак приготвихме таблица за сравнение на различните зони, за да знаеш приблизително какво да очакваш.

Снимка: iStock
Снимка: iStock
Външна част на ръката

Степен на болка:

Слаба

Все едно да те одраска домашна котка. Тъй като тук има мускули и подкожна мазнина, не боли толкова, колкото при останалите зони.

СТРУВА ЛИ СИ?

Да! Не се колебай!

Китка или глезен

Степен на болка:

Висока

Не са най-приятните мяста за татуиране, защото се състоят предимно от кости. Приготви си нещо за стискане (стрес топка или ръката на приятелка).

СТРУВА ЛИ СИ?

Да – ще боли, но резултатът ще е супер як!

Ребра

Степен на болка:

Много висока

Все едно се порязваш дълбоко с нож, отново и отново. Кожата, която покрива ребрата, е супер тънка, така че, ако се решиш на тату там, приготви се за б-о-л-к-а-а-а.

СТРУВА ЛИ СИ?

Никак не е приятно, но картинките на ребрата стоят много красиво, нали?

Зад ухото

Степен на болка:

Ужасна

Тук на практика няма никаква подкожна мазнина. Ще усещаш отчетливо всяко пробождане на иглата (гадничко).

СТРУВА ЛИ СИ?

Не съвсем. Спокойно можеш да пропуснеш.

Внимавай:

Пиенето на алкохол преди процедурата причинява обилно кървене, което може да повлияе на качеството на татуировката.

​Направих го!

Какво следва?

Не се притеснявай, че татуто ти в началото изглежда отвратително и е грапаво на пипане. Оздравителният процес отнема около две-три седмици и ще усещаш сърбеж, белене и пресушаване на кожата, докато той трае.


Важно: вероятно ще трябва да се откажеш от тежките тренировки (потенето е нежелателно, защото „отваря“ порите, което води до инфекции и раздразнения). Използвай подходящи продукти, за да улесниш прехода от наранена към здрава кожа.

Какво трябва да знаеш за момичетата с татуировки

Вижте повече

Какво трябва да знаеш за момичетата с татуировки

16 неща, които трябва да знаеш преди среща с татуирано момиче!

Добре де, а какво се случва, ако намразя татуировката си?

Дишай... Издишай. Преброй до 100 и прочети нашите съвети.

Замаскирай я

Научила си се до съвършенство да прикриваш тъмните кръгове под очите си? Ако татуто ти е черно или синьо, можеш да приложиш върху него същите принципи. Използвай оранжев коректор, за да неутрализираш пигментите. Отгоре нанеси фон дьо тен, подходящ и за кожата на тялото, за да скриеш напълно рисунката.

Татуирай се... отново

Можеш да скриеш инициалите на бившия с друг дизайн (дори Джони Деп го е правил). Като правило, новата покриваща татуировка трябва да е около три пъти по-голяма от старата. В случай, че „грешката“, която искаш да заличиш, вече е значителна по размер и твърде тъмна на цвят, това не е опция за теб.

Изтрий я с лазер

Това е най-добрият ти избор, ако пламенно желаеш мастилото да изчезне от тялото ти. Лазерните импулси разрушават гранулите на оцветителите, като така се образуват малки частици, които безпрепятствено преминават в лимфните съдове и се отделят в организма по естествен път. Ще трябва да си търпелива. Пълното отстраняване отнема от осем до 12 процедури, които се провеждат между четири или шест седмици всяка.

Пробвай как ще ти стои желаната от теб рисунка, като отидеш да ти направят временна татуировка с къна. Трае около две седмици, за които спокойно ще прецениш дали искаш да увеличиш този период до... цяла вечност.