|
Чревната флора на всеки от нас е напълно уникална. Полезните бактерии подпомагат процеса на разграждане на храната и абсорбирането на хранителните вещества. В голяма степен можем да твърдим, че не ние храносмиламе храната — прави го нашата чревна флора.
Виж кои храни ще ти помогнат да се справиш с подутия корем в галерията долу:
Галерия: 14 храни за плосък корем
Пробиотиците, които ще намериш в комерсиалните хранителни добавки, са предимно от родовете Лактобацилус и Бифидобактериум.
Кое прави пробиотиците толкова важни?
В тънкото и дебелото черво, полезните бактерии държат под контрол популацията на лоши бактерии, оказват влияние върху метаболизма, храносмилането и цялостното здравословно състояние. Чревната флора играе ключова роля за поддържането на здрава имунна система.
Добрите бактерии също така:
• участват в синтезирането на витамини B и K
• подпомагат перисталтиката на червата
• подпомагат храносмилането и усвояването на нутриенти
• държат под контрол популациите на патогенни бактерии и гъбички
• регулират притока на кръв към вътрешните органи
• регулират пропускливостта на червата
►►►27 светкавични трика за плосък корем
Пробиотикът е леснодостъпен и ефективен източник за поддържането на добрата чревна флора и всички нейни функции.
Пробиотиците, набавени чрез храната или под формата на хранителни добавки, спомагат за регулирането на чревния баланс. Редовният прием на пробиотици помага при симтоми като стомашно-чревни спазми, газове, подут корем, гастроезофагеален рефлукс, хранителни непоносимости и алергии, гадене и повръщане.
Кое нарушава баланса на чревната флора?
Въпреки че балансът на чревната флора е сравнително стабилен, при определени условия той може да бъде нарушен. Най-честите причини за влошеното здраве на чревната флора са:
• честият прием на медикаменти, особено антибиотици
• хормонален дисбаланс (при стресови състояния отделяме хормони, които водят до свръхрастеж на патогенни бактерии)
• лоши хранителни навици (прекомерна консумация на захар, изкуствени консерванти, алкохол, рафинирани храни, преяждане, недостатъчен прием на фибри)
• агресивни медицински процедури като лъчетерапия и химиотерапия
• синдром на пропускливите черва (който се предизвиква от горните фактори)
Един от най-важните компоненти на чревната екосистема е балансът. Когато полезните бактерии виреят в благоприятни условия, останалите микроорганизми (лоши бактерии и гъбички) са под контрол. Когато балансът се наруши, обикновено се стига до свръхрастеж на патогенни микроорганизми и други усложнения.
►►►5 често срещани заблуди за храненето
Как да си набавиш полезни бактерии
Пробиотици се съдържат в "живи" храни като киселото мляко, кефира, киселото зеле, ферментиралите зеленчуци, кимчи др. При традиционното сушене на месо също протича ферментационен процес с участието на Lactobacilli (това не важи за съвременните индустриални методи за сушене на месо).
Ферментацията не просто води до размножаване на добрите бактерии, но и елиминира голяма част от ензимните инхибитори и токсичните вещества в храната. Когато зърнените и бобовите култури, семената и ядките бъдат накиснати или оставени да ферментират, се премахват голяма част от антинутриентите. Това прави храната:
• по-лесна за храносмилане (например, хората с лактозна непоносимост понасят киселото мляко по-добре от прясното)
• по-богата на минерали (намалява се съдържанието на фитинова киселина, която блокира усвояването на калций, магнезий, мед, желязо и цинк)
• по-богата на белтъчини
Към това може да добавим и фактът, че витамин B12 е ферментационен продукт (тоест, при ферментация не просто се подобрява усвояването на нутриенти от храната, но и се създават допълнителни такива).
Колко пробиотични храни да консумираш?
Ако си в добро здравословно състояние, консумирай пробиотични храни поне 1-2 пъти дневно. Ако целта е да предотвратиш или облекчиш дадено състояние, дозата се увеличава.
Начин на прием
Количеството пробиотици във всяка една хранителна добавка са посочени в милиарди живи бактерии. Започни с доза от 3-5 милиарда и постепенно покачвай до 10 милиарда, ако имаш чревна дисбиоза. Приемай пробиотикът заедно с храната и винаги избирай качествени продукти.