Пробиотик: Роля за здравето и как да си го набавиш

Терминът "пробиотик" произхожда от гръцкото про, "за", и биос, "живот" и е събирателно название за милиардите "добри" бактерии, населяващи стомашно-чревния тракт.

 
 

Терминът "пробиотик" произхожда от гръцкото про, "за", и биос, "живот" и е събирателно название за милиардите "добри" бактерии, населяващи стомашно-чревния тракт. 

От Страхил Иванов

Чревната флора на всеки от нас е напълно уникална. Полезните бактерии подпомагат процеса на разграждане на храната и абсорбирането на хранителните вещества. В голяма степен можем да твърдим, че не ние храносмиламе храната — прави го нашата чревна флора.

Виж кои храни ще ти помогнат да се справиш с подутия корем в галерията долу:

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки

Пробиотиците, които ще намериш в комерсиалните хранителни добавки, са предимно от родовете Лактобацилус и Бифидобактериум.

Кое прави пробиотиците толкова важни?

В тънкото и дебелото черво, полезните бактерии държат под контрол популацията на лоши бактерии, оказват влияние върху метаболизма, храносмилането и цялостното здравословно състояние. Чревната флора играе ключова роля за поддържането на здрава имунна система.

Добрите бактерии също така:

• участват в синтезирането на витамини B и K

• подпомагат перисталтиката на червата

• подпомагат храносмилането и усвояването на нутриенти

• държат под контрол популациите на патогенни бактерии и гъбички

• регулират притока на кръв към вътрешните органи

• регулират пропускливостта на червата

►►►27 светкавични трика за плосък корем

Пробиотикът е леснодостъпен и ефективен източник за поддържането на добрата чревна флора и всички нейни функции.

Пробиотиците, набавени чрез храната или под формата на хранителни добавки, спомагат за регулирането на чревния баланс. Редовният прием на пробиотици помага при симтоми като стомашно-чревни спазми, газове, подут корем, гастроезофагеален рефлукс, хранителни непоносимости и алергии, гадене и повръщане.

Кое нарушава баланса на чревната флора?

Въпреки че балансът на чревната флора е сравнително стабилен, при определени условия той може да бъде нарушен. Най-честите причини за влошеното здраве на чревната флора са:

• честият прием на медикаменти, особено антибиотици

• хормонален дисбаланс (при стресови състояния отделяме хормони, които водят до свръхрастеж на патогенни бактерии)

• лоши хранителни навици (прекомерна консумация на захар, изкуствени консерванти, алкохол, рафинирани храни, преяждане, недостатъчен прием на фибри)

• агресивни медицински процедури като лъчетерапия и химиотерапия

• синдром на пропускливите черва (който се предизвиква от горните фактори)

Един от най-важните компоненти на чревната екосистема е балансът. Когато полезните бактерии виреят в благоприятни условия, останалите микроорганизми (лоши бактерии и гъбички) са под контрол. Когато балансът се наруши, обикновено се стига до свръхрастеж на патогенни микроорганизми и други усложнения.

►►►5 често срещани заблуди за храненето

Как да си набавиш полезни бактерии

Пробиотици се съдържат в "живи" храни като киселото мляко, кефира, киселото зеле, ферментиралите зеленчуци, кимчи др. При традиционното сушене на месо също протича ферментационен процес с участието на Lactobacilli (това не важи за съвременните индустриални методи за сушене на месо).

Ферментацията не просто води до размножаване на добрите бактерии, но и елиминира голяма част от ензимните инхибитори и токсичните вещества в храната. Когато зърнените и бобовите култури, семената и ядките бъдат накиснати или оставени да ферментират, се премахват голяма част от антинутриентите. Това прави храната:

• по-лесна за храносмилане (например, хората с лактозна непоносимост понасят киселото мляко по-добре от прясното)

• по-богата на минерали (намалява се съдържанието на фитинова киселина, която блокира усвояването на калций, магнезий, мед, желязо и цинк)

• по-богата на белтъчини

Към това може да добавим и фактът, че витамин B12 е ферментационен продукт (тоест, при ферментация не просто се подобрява усвояването на нутриенти от храната, но и се създават допълнителни такива).

Колко пробиотични храни да консумираш?

Ако си в добро здравословно състояние, консумирай пробиотични храни поне 1-2 пъти дневно. Ако целта е да предотвратиш или облекчиш дадено състояние, дозата се увеличава.

Начин на прием

Количеството пробиотици във всяка една хранителна добавка са посочени в милиарди живи бактерии. Започни с доза от 3-5 милиарда и постепенно покачвай до 10 милиарда, ако имаш чревна дисбиоза. Приемай пробиотикът заедно с храната и винаги избирай качествени продукти.