Приятелка с бившия? Защо не.

Колкото и странно да ти звучи, поддържането на приятелство след края на връзката ви е трудно, но не и невъзможно

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Чудиш се какъв е ключът към това? Отговорът е много лесен: дайте си време и започнете от нула.

„Време е да се разделим, но бих искала да си останем приятели“. Клише, което почти всяка жена използва, когато се разделя с половинката си, и което има своето научно обяснение. Според проучване на University of Kansas 60% от двойките искат да запазят приятелските си взаимоотношения след раздялата. Въпрос на гузна съвест или на учтивост?

Американската психологическа асоциация твърди, че желанието да се избегнат конфликти и да не се наранявате взаимно, е водещо в подобни ситуации. Но това не е единствената причина: в някои случаи окончателната раздяла с партньора предизвиква безпокойство и тревожност, докато приятелските взаимоотношения осигуряват и на двама ви комфорт и сигурност. Ти знаеш, че срещу теб стои човек, който те разбира и който не би те наранил.

Кога да се събереш отново с бившия и кога не

Вижте повече

Кога да се събереш отново с бившия и кога не

Напоследък се струпаха доста случаи на възкръсване на стари връзки на звезди и обикновени хора.

Журналистът и сексолог Силвия Капрало споделя, че „понякога разделите са толкова болезнени, че емоционалните реакции се равняват на тези, които изпитваш при смърт на близък човек“.

Според проучване на Oakland University всички тези добри намерения в действителност крият личността на един себелюбив човек. Онези, които искат да останат приятели след раздялата, го правят единствено и само с цел да нахранят егото си, заблуждавайки партньора си.

Дали тези твърдения са верни, можеш да прецениш сама за себе си. „Почти невъзможно е връзката да бъде перфектна, но добрите намерения към другия са от първостепенна важност, защото само така можеш да затвориш окончателно тази страница“, добавя Силвия Капрало.

​Какво се случва, когато любовта все още съществува?

Човешката психика е настроена по такъв начин, че да не поставя ясна граница между любов и привързаност. Вероятно си попадала в ситуации, в които си мислиш, че не можеш да се разделиш с даден човек, защото го обичаш, но в действителност ти просто си привързана към него и не можеш да си представиш ежедневието ви поотделно.

Положението става по-сложно, когато намесите и секса. Последният ви акт може да означава сбогуване за теб, но и надежда за втори шанс за партньора ти.

​Период на размисъл

Експерти в областта на връзките съветват да си дадеш време преди да навлезеш в нов етап. „Необходимо е да подредиш мислите си и да изясниш чувствата си преди да се впуснеш в друга връзка“, споделя Капрало.

Ако искаш да имаш стабилни взаимоотношения, първо трябва да преодолееш предишната си връзка. Чудиш се колко време ще ти отнеме това? Проучване, публикувано в списание Evolutionary Behavioural Scieneces, гласи, че превъзмогването на любовно разочарование трае от шест месеца до две години. Жените изживяват раздялата по-тежко, но се възстановяват по-бързо от мъжете.

„Всеки сам определя времето, в което да прочисти мислите си. В началото може да ти се струва, че всичко е ясно, но постепенно се появяват малки детайли, сред които и сексът за сбогуване, които объркват всичко. Когато изясниш чувствата си, ще можеш да кажеш „сбогом“, без излишни емоции, и да дадеш началото на едно прекрасно приятелство“, завършва тя.