Природните лечебни средства – винаги на мода

Семейни рецепти за лечение на лятно неразположение, билки срещу болки от всякакъв характер, храни за подсилване на организма, ароматни масла срещу безпокойство – със сигурност познаваш и прилагаш различни природни средства, които са доказано ефикасни в ежедневието.

 
 

Семейни рецепти за лечение на лятно неразположение, билки срещу болки от всякакъв характер, храни за подсилване на организма, ароматни масла срещу безпокойство – със сигурност познаваш и прилагаш различни природни средства, които са доказано ефикасни в ежедневието.​

Дали ги наричаш алтернативна медицина или народна мъдрост е все едно, важното е, че има с какво бързо и лесно да си помогнеш.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Смяна на сезоните: 7 начина да повишиш имунитета си

Защо винаги се връщаме към природното лечение?

► Една от безспорните причини е защото природните средства са винаги под ръка.

Повечето от тях са на базата на билки и минерали, които са навсякъде около теб в природата, а лесно могат да бъдат открити и в билковите аптеки.

► Заради доказания лечебен ефект

Огромен брой лекарства съдържат активни растителни съставки. Науката отдавна е доказала лечебните свойства на билките и други натурални елементи. Те имат много по-малко странични ефекти в сравнение с химическите вещества и синтетичните медикаменти.

► По икономически причини

Природните лечебни средства са по-евтини от повечето лекарства.

Знаеш ли какво е натуропатията?

Този природен метод цели възстановяването и стимулирането на присъщата за човешкия организъм способност за самолечение. Натуропатите използват широк кръг от природни средства като контрол на храненето, прием на билкови препарати и различни видове физиотерапия, например хидротерапия, подбрани в зависимост от индивидуалните потребности на човека.

Лечителите в древността внимателно наблюдавали човешкия организъм в здраве и болест и използвали природни средства - храна, вода, въздух и билки, за ускоряване на оздравителния процес. През XIX в., благодарение на група лекари този метод постепенно прераснал в науката натуропатия. Направлението се заражда в Европа и първоначално включва главно лечебно гладуване, различни диети, вани, душове и компреси.

Всичко е хубаво, но трябва да е с мярка и предпазливост!

Природните средства са ефикасни, но имат лечебен лимит. Те не могат да заменят професионалната лекарска намеса. С тях не бива да се отива прекалено далече, ако симптомите продължават. Освен това трябва да се спазват правилата за приложението им и да се проявява търпение в очакване на лечебния резултат.

Ето няколко съвета при храносмилателни проблеми

Oбикновените стомашни колики са много често неразположение. Многобройни билки влияят добре на храносмилането и бързо могат да облекчат болките.

Маточина: използвай я на капки извлек или на хапчета. Тя е ефикасна срещу парене в стомаха.

► Пиперлива мента: помага при стомашни колики.

► Копър: използва се под формата на отвара при газове и подуване на корема.

 Артишок: най-ефикасен е на капсули. Използва се за облекчаване на черния дроб след прекаляване с храна.

► Лайка: при гастроентерит е много важно организмът да не се обезводни. Вместо вода пий отвара от лайка.

► Оризова вода: традиционно средства против стомашно разстройство, оризовата вода се пие веднъж дневно. Препоръчителното количество е една водна чаша.

► Мащерка: отварата от мащерка е много полезна при стомашно разстройство, болезнена менструация, но също така за гаргара при възпалено гърло. Под формата на помада е ефикасна при ухапвания и убождания от насекоми.