Принцеса Шарлот може да бъде следващият престолонаследник?

Крал Чарлз III запазва специална титла, която ще бъде присъдена на принцеса Шарлот, в чест на покойната Елизабет II.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Според източници на Daily Mail, новият монарх се готви да присъди на дъщерята на принц Уилям и Кейт Мидълтън нова титла. Принцеса Шарлот е трета в реда за наследяване на трона и дядо й планира да й даде званието - херцогиня на Единбург. Съобщава се, че този ход е в чест на покойната кралица Елизабет II, която също е била херцогиня на Единбург, преди да стане кралица през 1952 г.

„Дискусиите са в ход, но благоприятният изход за краля е тази титла да отиде при принцеса Шарлот“, обяснява източникът. „Това би бил подходящ начин да почетем кралицата – която, разбира се, носеше титлата херцогиня на Единбург – и начин Негово Величество да почете линията на наследяване.“

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Източник на Daily Mail добавя: „Позицията на Шарлот е исторически значима, защото тя е първата жена член на кралското семейство, която е класирана над по-малкия си брат в линията на наследяване. Така че това е конституционно важно, защото е напълно възможно тя да се качи на трона, ако например принц Джордж няма деца. Припомнете си, че когато принцеса Даяна беше бременна с принц Уилям, правилата за кралското наследство бяха променени, за да позволят на момиче, родено от кралската двойка, да има същите права като момчето."

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

Вижте повече

27-те най-интересни факта за кралица Елизабет II

Събрахме най-интересните факти около личността на Елицабет II: какво пие, трябва ли е паспорт и за какво служи чантата - са само част от тях.