Преживяваш ли секс СДНПН

Само подсказваме: (Страх Да Не Пропуснеш Нещо)

© iStock

Ще се омъжвам скоро и трябва да призная нещо. Заигравам се. Не, не, чакай! Не ме съди! Не съм изневерила на половинката си, но съм съгрешила в това, че разглеждам сайтовете за запознанства. Която и да е събота вечер можеш да ме откриеш да разглеждам списък с необвързаните мъже от моя район, като пръстите ми хвърчат наляво и надясно, сякаш приложението за запознанства е моята собствена Покемон колекция. Напълно пристрастена съм.

© iStock

„Този мъж беше мнооого космат. Защо каза „да“? – се оплакваше приятелката ми Мегън една вечер, след като я бях запознала с някого, който ми заприлича на метросексуалния братовчед на Голямата стъпка.

„Какво искаш да кажеш? – попитах, объркана. – Виж колко много мъже ни харесват. Печелим!“

Зад кривонасочения ми ентусиазъм да свържа приятелката ми с човекоподобната горила имаше по-предизвикателен въпрос. Дали не се опитвах да навляза отново в мътните води на дигиталната сцена за запознанства, точно в момент от живота си, когато трябва да изляза от басейна за едно плуване, като голям човек? Някой може да го определи, като страх преди сватбата.

Надигането на СДНПН

Знаеш какво е СДНПН, освен ужасно съкращение, нали? Това е „страхът да не пропуснеш нещо“, модерна невроза, измислена специално за поколението, което не може да прекара една събота вечер вкъщи, без да прегледа хиляди снимки в Instagram на партита, на които не присъства. СДНПС е неговият еквивалент в света на запознанствата. Жертвите обикновено са жени, на 20 и няколко или 30 и няколко години, които се страхуват да се кротнат, без да са преживели подходящо количество от неприлични сексуални преживявания... И се притесняват, че когато открият Човека, ще се събудят и ще осъзнаят, че целият прекрасен секс свят се случва извън тяхната спалня. Симптомите на СДНПС може да включват пристъпи на неоправдана радост, когато бившият хареса сладката ти снимка във Facebook, потни длани, раздразнителност и лесно изпадане в ярост, когато партньорът ти се шегува, че „гледането на няколко серии от любимия ви сериал е като новата предигра”. И това може да се окаже фатално за една връзка.

Точно преди 27-ия си рожден ден Рейчъл, сега на 29, осъзнала, че вече не иска да е с приятеля си, с когото е от 8 години. И не защото го е хванала да й изневерява или защото е забравил да й качи музика на флашката. Рейчъл знаела, че се отказва не само от първия си, но и от единствения мъж, с когото е спала... И точно затова имала нужда да прекрати връзката.

„Когато си във връзка, имаш чувството, че пропускаш всички потенциални животи, както и предполагам, сексуални партньори – казва Рейчъл. – Пропускаш възможности“.

Тя е част от нарастваща тенденция от хиляди жени, които се притесняват, че като се привързват към дългосрочни партньори твърде рано, пропускат купища прекрасен секс. Жените сключват брак по-късно и се наслаждават на сексуалната си свобода, което е прекрасно. Има по-малко натиск да сключиш брак и да имаш деца, а младите жени са по-освободени да преживеят разнообразие от сексуални приключения, без да се чувстват осъдени за поведението си. Както каза една приятелка:

„Защо да избираш само едно ядене, когато имаш цялото меню на разположение?“. Разбира се, за мъжете СДНПС не е нещо ново.

„Когато излизам с нова жена и изпитам влечение към друго момиче или започна да си мисля какво би било да преспя със сервитьорката, това за мен е сигнал, че може би тази връзка не се получава“, ми каза Джон, комик на 30 години, на рождения ден на общ приятел.

„О, да – потвърди изглеждаща като модел жена, застанала близо до нас. – Затова в момента не ходя по срещи. Прекалено много ми харесва да правя секс с различни хора“.

Джон се изкикоти.

„Хей, пич – ръгнах го леко аз. – Тя се шегува.“

Как да си поискаш секс?

Вижте повече

Как да си поискаш секс?

Ако в момента усещаш ниски нива на привличане, не се притеснявай. Ето няколко рецептите за оправяне на настроението и хитринки как да си поискаш секс, без...

Защо ни се случва

„Виждаме ново поколение от жени, които смятат, че трябва да водят по-активен сексуален живот“, казва психотерпевтът и социолог Лесли С. Бел, авторка на Трудно за проумяване: Жените на двадесет и няколко и парадоксът на сексуалната свобода. Бел изучава борбата, която водят младите жени, за да балансират своя любовен и сексуален живот, които не са непременно едно и също нещо. „Шири се идеята, че трябва да прекараш годините, когато си на 20 и нещо, за да се опознаеш, като натрупаш колкото се може повече сексуален опит“, казва Бел. И забележителното е, че много млади жени не се притесняват, че ще им лепнат етикета „леки жени“, за разлика от предишни поколения, но се страхуват, че ще открият партньора на живота си, преди да са изживеели живота си пълноценно, от сексуална гледна точка.

Какво предизвика появата на това поколение от жени, които преживяват СДНПС? Иронията е, че играе голяма роля начинът, по който са ни отгледали нашите родители. Бел казва: „Жените, с които разговарях, смятаха, че техните родители са ги отгледали с идеята да са успешни и това да се омъжат или да имат сериозна връзка прекалено рано, би попречило на тяхното развитие или кариера. Не че са получили директен натиск да спят с повече хора, но им е било внушено да не се „кротват рано“. Както казва майката на Хана Хорват в предаването „Момичета“: „Задръж работата, а не мъжа. Той е наистина мил, но остани отворена за други възможности“.

Независимо от това колко е голямо влиянието на родителите за нашата невроза, не те са тези, които ни подкрепят в събота вечер от публиката. Нашите приятели са най-големите фактори за осъществяването на СДНПС.

„В университета правих тройка няколко пъти – казва Сара, студент по медицина. – Не беше в списъка ми с неща, които държах да опитам, но като разказах на приятели, реакцията им ме накара да се чувствам сякаш наистина съм придобила ценен опит“.

Сара казва, че никога не е правила нещо „само за да се похвали“, но тъй като нейната тайфа нямали търпение да чуят следващия пикантен епизод от приключенията й (като например онзи път, когато правила секс с почти непознат в тоалетната на „Старбъкс“), това добавяло „допълнителен гъдел“ към нейните по-мръснишки секс предпочитания.

„Някои жени, които са в дългосрочна връзка, чуват от приятели „Защо да се кротваш сега? Сега е единственият момент да си поживееш – казва Бел. – Но понякога не толкова явно. Можеш да усетиш неприязънта или разочарованието на приятелка от това, че не участваш в дружните преживявания“. Общо взето, твоите приятели ще те подкрепят в сексуалните ти приключения, стига и те да правят същото. Но ако те са се кротнали, а ти не си, или обратното, е вероятно много бързо да започнат да те осъждат. Можем да виним и интернет за
СДНПС, казва Джесика Маса, съосновател на уебсайт за „след запознанствата“. „Социалната медия поставя повече хора в твоята сфера, към които ще изпиташ привличане. В миналото, когато човек е бил във връзка, може от време на време да налети на някого, който да го изкуси. А сега – мъжът, с когото понякога спеше, ти поиска приятелство във Facebook, а тук е и оня, дето все слага в Любими твоите Instagram снимки. И всички други мъже, които редовно те ретуитват. Изкушението винаги е наоколо, съвсем наблизо и това е опасно... и понякога секси опасно, за съжаление“.

Помисли: Преди ерата на интернет, нямаше как да знаем, че толкова много мъже биха се заинтересували от нас! Сега си мислим: Защо да си прекарам вечерта да се заяждам с приятеля ми, когато мога да се видя с бившия от университета, който непрестанно харесва всеки мой статус? А, и чакай малко, каква му е работата на този? „Отстрани изглежда много пасивно един мъж да харесва твой статус или снимка – казва Маса. – Но всъщност е доста агресивно. Това показва, че мисли за теб и обръща внимание на това, което правиш. Когато започне да харесва снимките ти във Facebook, това означава че той харесва тази твоя снимка, начинът, по който изглеждаш и какво представляваш изобщо“. Тийгън, учителка на 24 от Ванкувър, смята, че образът на секси необвързаните хора в поп културата има нещо общо с нейната неохота по отношение на това да има приятел, въпреки че си има такъв в момента.

„Това, от което се страхуват жените, е, че ако се кротнат твърде рано, ще пропуснат годините си на Сексът и градът – годините, когато са необвързани и изглеждат страхотно. Изкусително е да смяташ, че може би най-хубавите ти години на необвързана жена тепърва предстоят – признава тя. – Разбирам защо хората смятат, че може би си губиш времето във връзка, защото връзките не получават кой знае колко положително внимание в медиите“.

© iStock

Какво да правиш, ако го имаш

Какво да направиш по отношение на хроничния СДНПС? За разлика от обикновения СДНПН, в който се чувстваш зле по отношение на живота си, СДНПС може да ни накара да предприемем действия. Зоуи, филмов продуцент, на 26 от Пахоа, Хавай, казва: „Когато си в щастливия период на връзката си, може дори да не забележиш готиния мъж на опашката в магазина, още си толкова „ла-ла-ла“. Но когато връзката не върви толкова добре, започваш да отвръщаш повече на флиртовете, започваш да мислиш, че може би този мъж е по-добър от връзката, която вече имаш. Трябва да си зададеш въпроса: „Защо толкова ми харесва това внимание? Не получавам ли вниманието, от което се нуждая, и трябва ли да го поискам?“

Преди няколко години Зоуи започнала да изпитва раздразнение по отношение на приятеля си от и неговата неспособност да събуди искри в нея между чаршафите. А и била хвърлила око на симпатичния си инструктор по йога.

„Чувствах, че трябва да получа сексуално удовлетворение в друга връзка."

Но скоро осъзнала, че просто е заменила една посредствена връзка за друга. Инструкторът по йога, който бил умен, забавен и добър в йогата, прекарвал повечето им разговори в обяснения колко е умен и забавен, и добър в йога.

„Беше страхотен в леглото – можеше да ме свива във всякакви пози, но в крайна сметка се оказа, че изобщо не го харесвам. Беше арогантен“.

Няма нищо лошо в това да отлагаш завързването на сериозни връзки, както и пристъп на СДНПС не означава, че връзката ти е нещастна.

„Човешки феномен е да имаш чувството, че пропускаш неща – казва Бел. – Неизбежно е да изпитваме влечение към други, дори и когато сме във връзка, и това е естествено. В нашата култура ни се натяква, че трябва да изпитваме сигурност по отношение на тези неща, но неизбежно, дори и когато сме във щастлива връзка, ще се случва да изпитваме смесени чувства и е важно да сме наясно с това“.

И докато историите на Зоуи и Рейчъл могат да ни карат да се замислим, преди да зарежем приятелите си или да прекъснем връзката, защото някъде зад ъгъла ни чака нов зашеметяващ оргазъм, най-хубавите истории за сексуални приключения имат щастлив край. Сара казва, че излекувала своя СДНПС, като се „омъжих за мъж, който е готов на всичко. Той ми позволява да съм авантюрист, без да напускам своята зона на сигурност. И сега даже предпочитам да правя секс в леглото, защото тоалетните в „Старбъкс“ са ужасни“.

7-те грешки, които допускаш след секс

Вижте повече

7-те грешки, които допускаш след секс

Винаги се обръща голямо внимание на съветите за съблазняване и секс, но рядко се говори за това какво трябва да се направи след като бъдеш тотално...