Преяждане по празниците? Няма страшно!

Ето как празничното коремче да остане само краткотраен спомен.

© iStock

Всяка година виждаме хора (обикновено фитнес треньори или диетолози), които препоръчват пълно отказване от любимите храни по празниците и обясняват колко минути упражнения трябва да правим, за да изгорим парчето празнична баница, за да не ни се лепне някъде…

Хайде стига!

Празниците са време, което човек прекарва със семейството и близките си. Време да да се отпуснем, да си прекараме добре и – ако искаме – да поемем малко повече калории, отколкото обикновено има в режима ни.

Да, не трябва да преяждаме. Нито по празниците, нито в обикновени дни. Но трябва да знаеш, че един ден на угощение няма да затрие резултатите, за които си работила усилено до момента. И това не трябва да те притеснява да се отпуснеш и да си прекараш добре.

Ето защо не е нужно да се опитваме да „наваксаме“ отклоненията по празниците, а да ги приемем като нещо нормално и да продължим спокойно напред след това.

Все още си убедена? Нека обясним:

© iStock

Какво се случва след преяждане?

Може би си срещала твърдения, че по празниците човек може да качи до няколко килограма наведнъж. Е, познай какво – тези килограми не са от мазнини. Обикновено става въпрос за задържане на течности в тялото, заради повишения прием на въглехидрати. Както и просто за повече храна в организма, която все още не е преработена пълноценно.

Но дори и да направиш обилна празнична вечеря и да хапнеш до 1000-2000-3000 калории повече от обичайното за теб (а това никак не е лесно) – всъщност, пак няма да натрупаш мазнини и да развалиш трайно фигурата си.

Може да се чувстваш подута от многото храна и водата, която задържаш, но това ще се нормализира до няколко дни и ще тялото ще се справи само с това излишно тегло.

Всъщност простата математика показва, че за да натрупаш каквито и да е мазнини от преяждане, трябва да изядеш над 3500 ккал ПОВЕЧЕ от това, с което обикновено се храниш. А обикновено човек приема между 1500 и 2500 ккал дневно. Това значи, че за да повлияеш трайно на теглото си, трябва да приемеш между 5000 и 6000 калории за 1 ден… Това е невъзможно дори и за много професионални спортисти, да не говорим за обикновен човек, който просто е похапнал повече по празниците.

Апетитните храни, с които ще пребориш коледния стрес

Вижте повече

Апетитните храни, с които ще пребориш коледния стрес

Коледа е напрегнат период. Ето как да свалиш напрежениетo, като същевременно си похапнеш вкусно.

Къде се крие истинският риск?

Рискът от разваляне на формата по празниците всъщност съвсем не е преяждането. А в емоционалната тежест, която му се придава.

Проблемът е, че именно заради натрапчивите напътствия за поддържане на форма на много експерти, хората се притесняват от преяждането повече, от колкото трябва. А това може а доведе до самообвинение и неспокойство, един ден с повече калории може да се превърне в седмица, седмицата в месец… Защото си мислиш, че вече си загубила всичко, когато съвсем не е така.

Не се поддавай на емоцията, не се самообвинявай, че си нарушила програмата си за ден или два. Остави това зад себе си и след края на празниците спокойно продължи с обичайния си график на тренировки и хранене. Ще се изненадаш колко бързо ще върнеш и обичайната си форма. А празничното коремче ще е само краткотраен спомен.

Галерия: Лесна и интересна коледна украса

Виж всички снимки

Какво да правиш, ако преядеш?

Ами, нищо. Не трябва да правиш нищо специално след ден или два на по-обилно хранене. Просто се върни към обичайните си, по-добри хранителни навици след този период.

Не е нужно да живееш в ограничения и страх, защото няма да има трайни последствия от инцидентното отклонение.

Е, да. Не всеки ден е празник и ако преяждаш редовно и постоянно, това несъмнено ще се отрази на обиколките и теглото ти. Затова и през повечето време е добре да си активна, да се храниш балансирано и като цяло – да водиш осъзнат и здравословен начин на живот.

А когато имаш повод, празник или просто нужда от малко разпускане и отмора – можеш да хапнеш от любимата храна и да й се насладиш без угризения.

Този начин на мислене ще ти помогне да изградиш и цялостна по-здравословна връзка с храната и ще направи поддържането на здравословно тегло и форма доста по-лесни и леки, от колкото спазването на силно ограничаваща диета.

Така че не се страхувай за формата си по време на наближаващите празници. Можеш да хапнеш от всички вкусни изкушения на празничната трапеза, без да се притесняваш и да се чувстваш гузно. Един-два дни извън обичайния ти хранителен режим няма да те върнат назад.

© iStock