Превърни жилището си в здравословен оазис!

Страдаш от хрема, умора, лош тен на лицето?

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Причината за неразположението ти може би е нездравословният въздух. Ето какво трябва да направиш, за да се чувстваш по-свежа и отпочинала:

Проветрявай редовно помещенията и излизай по-често навън

Дори ако живееш в центъра на града, където въздухът не е чак толкова чист, отваряй широко прозорците, по възможност за по-дълго. Прави го, когато навън е по-малко замърсено – вечер късно или сутрин рано. Тогава трафикът на автомобили не е толкова голям. Излизай да се разхождаш в ранните сутрешни часове или следобед, когато по улиците се движат по-малко коли. Ако имаш бебе или малко дете, прекарвай с него повече време в градинките, а не по централните улици.

Поддържай нормален процент влага

Що се касае до влажните помещения, като банята и кухнята, проветрявай ги по-често, за да предотвратиш появата на плесени, които у по-чувствителните хора причиняват алергични реакции или астма. Ако в банята ти няма прозорче, задължително постави вентилатор или абсорбатор за влага.

Другата крайност - прекалено сухият въздух, също е не по-малко опасен. Този проблем често се появява при жилищата с парно отопление. Задължително дръж в стаите си овлажнител за въздух. Почиствай го обаче редовно, тъй като той е благоприятна среда за развитието на бактерии и плесени.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Грижи се за отоплителната система

Електрическото отопление крие най-малък риск за здравето. Газовото излиза евтино, но ако имаш в дома си малки деца, по-добре се откажи от този вариант. Боравенето с него изисква много внимание. Камините и печките с дърва, каквито ги има по вилите и много къщи, излъчват токсични вещества, между които и азотен двуокис, което дразни бронхите. Парното е по-скъпичко, но затова пък сигурен вариант, който ти гарантира равномерна температура във всички помещения. Трябва само да се погрижиш за овлажняването на въздуха.

Неутрализирай вредното облъчване

Компютър, телевизор, мобилен телефон, микровълнова печка... Всички тези апарати излъчват вредни за здравето електровълни. За да намалиш вредния им ефект, постави навсякъде из помещенията растения. Особено внимавай с микровълновата печка. Тя трябва да има добра изолация. За да провериш качеството й, постави алуминиево фолио от външната страна на вратичката й и я включи. Ако чуеш пукане, това означава, че електровълните проникват през капака навън.

Един съвет: какъвто и да е електроуредът, избягвай да стоиш зад него, за да не се излагаш директно на вредните лъчи.

8 растения, които да държиш в спалнята за по-добър сън

Вижте повече

8 растения, които да държиш в спалнята за по-добър сън

Ако спиш лошо или страдаш от безсъние, постави някое от тези осем растения в спалнята си. Виж кои са преимуществата на повече зеленина в стаята.

Заложи на здравословните материали

За да предотвратиш появата на паяжини в спалнята, нека леглото ти бъде от масивно дърво, а матракът да е покрит със синтетичен калъф. Възглавниците и завивките също трябва да са от синтетична материя и да могат да се перат. За предпочитане е подът да е покрит с паркет, теракот или линолеум, но не с мокет или килим. Избягвай мебелите от талашит. Те отделят субстанции, които са в основата на много хронични заболявания, както и на някои форми на рак.

Подбирай внимателно почистващите препарати

Имай предвид, че колкото по-скоростно почиства един препарат, толкова по-богат е на разтворители. Те се изпаряват във въздуха и могат да предизвикат възпаления на очите и на дихателния апарат.

Затова: внимателно чети етикетите и подбирай продукти, съдържащи растителни активни елементи, а не сода каустик или хлор, чието действие е по-агресивно. Те са също толкова ефикасни, но не са вредни за здравето.

След като изпереш завивките и пердетата си, остави ги добре да се проветрят преди да ги поставиш отново в помещенията. Някои перилни препарати предизвикват алергии.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Вземи нужните предпазни мерки при ремонт

Когато боядисваш /ти или друг/ с латекс стените на стаите си или пък сменяш тапетите, ползвай медицинска маска за лице. Така ще ограничиш дишането на отровните миризми. След като приключиш, максимално задълго проветри помещенията. Лепилата, лакът, а също и изолационните материали могат да предизвикат възпаления на очите, гадене, световъртеж, кашлица и хрема.

Обгради се с растения

Знай, че растенията са най-доброто средство за борба с токсичните вещества. Ако в офиса ти има копирна машина или пък колегите ти са пушачи, желателно е в близост да има бръшлян, който ще погълне трихлоретилена, формалдехида и бензола. В топлите или наскоро обзаведени стаи постави филодендрон или още по-добре фикус, за да елиминираш формалдехида, който се излъчва от мебелите и мокета.

Галерия: Най-добрите цветове за всяка стая в дома ти

Виж всички снимки