Премиерът на UK Лиз Тръс подаде оставка 45 дни след назначаването

Би рекордите за „най-краткотрайния премиер“.

© Getty Images

Лиз Тръс прекара 44 дни на поста, в медиите вече й дадоха прякор "най-краткотрайният премиер" на Великобритания. Тръс пое поста през септември тази година, заменяйки Борис Джонсън, който беше принуден да подаде оставка след поредица от скандали.

През последните пет седмици Лиз Тръс загуби подкрепата на парламентарната фракция и електората, а рейтингът й падна до 15%, което е по-ниско от всеки от съвременните британски премиери.

Причината за това бяха нейните опити за реформи в областта на данъчното облагане, които доведоха до рязък спад на фондовия пазар, паунда и доверието в правителството.

© Getty Images

Ситуацията се влоши от недоволството сред най-влиятелните представители на парламентарната фракция, които открито се противопоставиха на Тръс. Също тази седмица тя уволни министъра на финансите Куази Куартенг, а по-късно също подаде оставка министърът на вътрешните работи Суела Браверман.

Все още не е уточнено дали Тръс ще напусне премиерския пост веднага, или ще остане на поста до избора на негов приемник. Най-вероятният приемник на Тръс на поста е бившият финансов министър Риши Сунак, който загуби изборите за лидер на партията от нея това лято.