Представяме на твоето внимание 6 предимства на груповите тренировки

Дай им шанс и няма да съжаляваш!

Getty Images
Getty Images

Тренировките са може би най-ефективният начин да поддържаме добра форма. А въпреки удобствата на дома – когато става за сериозно натоварване и оптимални резултати, тренировките във фитнес зала водят класацията. Повече място за действие, повече разнообразие от уреди и техники на изпълнение на упражненията, а и безплатната подкрепа, която често получаваш като начинаещ, от по-опитните трениращи или от екипа на фитнеса.

12 фитнес мита, в които да спреш да вярваш

Вижте повече

12 фитнес мита, в които да спреш да вярваш

Ще развенчаем някои от най-големите заблуди, в които да спреш да вярваш!

Въпреки това цялото това разнообразие от уреди и оборудване може да бъде доста объркващо в началото, особено ако тренираш отскоро.

Е, ако се чувстваш неудобно или си несигурна в тренировките си в залата – груповите занимания са чудесен начин да разнообразиш своята тренировъчна програма, да поддържаш форма под зоркото око на професионалист и в същото време – да завържеш нови приятелства или да заздравиш старите.

Екипните тренировки те държат отговорна и затрудняват намирането на извинения. Създават забавна и приятна фитнес атмосфера, сред хора с близки до твоите цели и начин на мислене.

Класовете варират в зависимост от това какво търсиш, но повечето започват с активна загрявка, демонстрации на упражненията и на всички движения, следвани от същинската тренировъчна част и завършващи с охлаждане. Тези кръгови тренировки за цяло тяло не оставят никоя мускулна група назад и са ефективен начин за поддържане на добра форма. С една интензивна тренировъчна сесия лесно можеш да изгориш между 500 и 1000+ kcal.

Getty Images
Getty Images

Ако въпреки прочетеното дотук, все още се колебаеш да опиташ – представяме на твоето внимание шестте най-големи предимства на груповите тренировки, от които можеш да се възползваш, ако има дадеш шанс:

 1. По-силна мотивация – която идва от енергичната, мотивираща музика, интензивните и бързи упражнения и насоките от професионален фитнес инструктор с много енергия и умения, които е готов да предаде на всеки участник в тренировката. Ако ти е трудно да тренираш сама или да останеш мотивирана, екипните тренировки ще са доста подходящи за теб.
  Наличието на други хора, които тренират до теб, също може да ти даде тласъка, от който се нуждаеш, за да продължиш да се движиш – усещането за екип, но и състезание създава приятна тръпка, към която бързо ще се пристрастиш!
 2. Ясна структура. Когато тренираш, последователността е ключова. А добре структурираната тренировъчна програма (и хранителен режим, разбира се), е задължителна, за да постигнеш желаните резултати. Самостоятелното структуриране на тренировките може да се окаже трудна задача, но пък при груповите тренировки за това вече е помислено – структурата е изградена от професионалист и не е нужно да мислиш или да се притесняваш за нея.
  С включването на групови тренировки в програмата си ще си осигуриш още една здрава основа, на която можеш да стъпиш, за да достигнеш (а и да надминеш) фитнес целите си.
 3. Чувство за отговорност. Членовете от тренировъчната ти група (особено ако са и твои приятели) ще ти помогнат да останеш отговорна и постоянна в следването на програмата си. Пътуването до фитнес залата и полагането на оптимални усилия във всяка екипна тренировка вече не са въпрос само на моментната ти мотивация, а и на отговорността ти към екипа и треньора, който ви води. Не искаш да изостанеш от всички тях, нали?
  Това чувство за отговорност е силно мотивиращ фактор, който в крайна сметка ще ти помогне и по-лесно да постигнеш желаната форма
 4. Забавление. То определено е чудесен страничен ефект от груповите тренировки. Те притежават и социален аспект, който много хора предпочитат пред самостоятелната тренировка. Разнообразието от упражнения, съревнованието и приятелството между членовете на групата и вниманието на треньора към всеки от тях са отлични мотиватори!
 5. Социална подкрепа. Като заговорихме за социалните аспекти – едно от най-големите предимства на груповите тренировки е именно това – групови са. Можеш да разчиташ и на треньора, и на останалите трениращи, за да се подкрепяте взаимно и да изгладите затрудненията, които може би има някой от вас. Тази допълнителна емоционална подкрепа е основен елемент, на който доста хора разчитат, за да съумеят да запазят мотивацията и постоянството си и да постигнат целта си.
 6. Професионален надзор. Ако тепърва започваш с тренировките и не можеш да се справиш сама, наличието на професионален треньор, който да те наблюдава директно е голямо предимство, а и облекчение. Той може да коригира грешките ти на място, за да изчистиш максимално техниката си на изпълнение и да правиш тренировката си максимално ефективно, с минимален риск от травми.
  За съжаление, в днешно време цената на една тренировъчна сесия с индивидуален треньор лесно може да надхвърли 20-30 лв., а ако тренираш оптимално, с 3-4 тренировки седмично, това са между 240 и 480 лв. месечно. Сума, която не всеки може да си позволи.
  За щастие, има и алтернативи – можеш да заложиш на онлайн коучинг, където цените са по-достъпни, но комуникацията е дигитална. Или пък – да се довериш на груповите тренировки.
  При тях цената е или на месечна основна, или на сесия. И в двата случая обаче – обикновено е доста по-достъпна от тази на индивидуалната сесия с треньор.
  С други думи, при груповите тренировки получаваш професионални насоки във всяка сесия, и то на доста по-достъпна цена.

8 начина да се мотивираш да спортуваш

Getty Images
Getty Images

Подходящи ли са груповите тренировки за теб?

Можеш да си сигурна, че груповите тренировки са правилният избор за теб, ако намираш себе си в тези определения:

 • Обичаш да комуникираш и да тренираш с други хора, с подобни на твоите цели и фитнес ниво;
 • Търсиш повече забавление и разнообразие в тренировките си;
 • Имаш нужда от малко допълнително „побутване“, за да останеш отговорна;
 • Имаш нужда от професионална подкрепа в тренировките си;
 • Някъде в теб тлее малка състезателна искра! ;)
Getty Images
Getty Images

Така че, не се страхувай да опиташ. Дори и само временно, докато натрупаш повече увереност и самостоятелност в залата, груповите тренировки са чудесно решение за изграждане на добра физическа форма и добри приятелства!

Галерия: 11 примера за тренирани, секси дупета от Инстаграм...

Виж всички снимки