Правилото на екватора: тялото ти ще се влюби!

Запознай се с "правилото на екватора" и разбери кои храни е добре да избягваш след 15:00 часа следобед.

 
 

Запознай се с "правилото на екватора" и разбери кои храни е добре да избягваш след 15:00 часа следобед.​

Ако не разполагаш с достатъчно време за интензивни тренировки, но искаш винаги да си във форма, те съветваме да разгледаш по-отблизо „правилото на екватора“.

11 супер храни, които ще бъдат популярни през 2021 г., виж в галерията долу:

Галерия: 11 супер храни, които ще бъдат популярни през...

Виж всички снимки

►►►Яйчена диета: приказката за златното яйце е реалност!

Ще ти разкажем за основните принципи на „правилото на екватора“ и за продуктите, с които не трябва да се злоупотребява във втората половина на деня.

Правилото на екватора се основава на човешки биоритми. Диетолозите са установили, че след 15:00 часа метаболизмът се забавя драстично и организмът започва да функционира по съвсем различен начин. Съответно въглехидратите са по-слабо смилаеми, не се трансформират в енергия, а се съхраняват като мазнини. Това не означава, че изобщо не трябва да ядеш след 15:00 часа. И обратно, белтъчини и здравословни храни, богати на фибри и витамини (като пуешко месо, леща и тофу) са добре дошли.

Въпреки това експертите посочват редица храни, които е най-добре да се консумират преди обяд, а "правилото на екватора" се прилага за прости и сложни въглехидрати.

Диетолозите препоръчват напълно да се елиминират следните храни след 15:00 часа:

► хлебни изделия, торти, десерти, сладкиши, шоколад (освен ако не е черен);

► макаронени изделия, включително от твърда пшеница - след 15:00 часа те също се усвояват слабо от организма. Препоръчително е също да хапваш ориз и овесена каша сутрин;

► сушените плодове също са забранени след 15:00 часа според "правилото на екватора". Те съдържат голямо количество естествена захар;

Освен въглехидратите, диетолозите съветват да се пропуска червеното месо и зеленчуците, които съдържат нишесте (картофи и цвекло), между 12:00 и 15:00 часа. Нишестето се усвоява най-трудно вечер и причинява излишък от инсулин, който може цялостно да навреди на тялото ти.